Laadpaal Lageland

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Hierdoor zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Het alternatief is een 100% eigen laadpaal in Lageland aan huis. Middels een particulier laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor + Lucid Air Pure. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en de kWh prijs is voordeliger. Op dit portaal lees je waardevolle informatie over geschikte laadpunten, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Gratis rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €955.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Lageland

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals de Volkswagen ID.4 1st is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Lageland kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je rijdt elke ochtend weg met een volle accu. Eveneens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij onderweg laden. De kosten worden gevormd door de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation is geschikt voor mijn situatie? Verderop check je belangrijke aspecten om over na te denken met betrekking tot laadpaal laten installeren in Lageland. Of klik door voor meer informatie over Energieleverancier.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Lageland kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een stevige paal. Verder zijn er geen verschillen. Houd rekening met de afstand van jouw EV en de laadplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1-fase laadstation functioneert met een standaard 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. In principe heeft elke woning sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Voor een paar honderd euro kun jij deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Lageland. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt aan huis

De goedkoopste oplossing en altijd een vrije plek!

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een afneembare/losse kabel. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een ander pluspunt is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze sneller nat wordt (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ook noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Daarvoor neem je de kabel die af-fabriek is geleverd. Eveneens oogt het minder rommelig en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat je een stap extra moet uitvoeren als je de accu gaat opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n scenario ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Lageland.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden 2 soorten: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Dit biedt uitkomst als je 2 elektrische auto’s hebt of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
De huidige oplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref je extra uitleg over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Lageland vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €850 tot en met €3400. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het totale laadvermogen van de installatie. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van de auto laadt. Verder zien we steeds meer slimme opladers met toffe functies als gezichtsherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Lageland.

Soort laadstationCapaciteitOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€500- €620
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€550- €640
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€690- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€855- €970
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Laden en afrekenen via een persoonlijke laadpas.
 11. Myenergi / Zappi: Variabel laden tussen 6A en 32A.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Etrel, Enovates, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Hypercharger of Tritium, Zaptec, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Lageland lopen uiteen tussen de €310 en +/- €2075. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Informatie over laadpassen
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen zo’n €7,25 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Automatische firmware-updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Zoek goede installateurs uit jouw streek.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1089 kilometer per maand. Op basis daarvan calculeren we welke besparing er mogelijk is. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Lageland):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,115€125,24€1502,82
Elektrisch€0,043€46,83€561,92
Besparing€0,072€78,41€940,90
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Groningen

Rijd je een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Lageland aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil geplaatst wordt. Ze checken daarvoor facetten als bereikbaarheid en parkeerdruk. Elke bewoner kan hier gebruik van maken. Uitgebreide informatie kun je terugvinden op www.groningen.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Het merendeel van de gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpaal installatie.

Openbare oplaadpunten in de regio (april 2024)

Laadstations in Lageland zijn er veel. Iedere EV-bezitter kan hier laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven bedragen tussen de €0,275 tot €0,620 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het volgende schema doorzoek jij de openbare laadstations in Lageland. Vind ook oplaadplekken en verkooppunten in Slochteren, Froombosch, Woudbloem, Harkstede en Scharmer.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden lageland-9622

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je werk is heel praktisch voor bijv. bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Tegenwoordig is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook verdient een zakelijke laadpaal zich terug door derden te laten betalen voor het laden.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een laadpaal voor thuis incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €850 – €2025. De definitieve prijs wordt bepaald door het type laadpaal (met of juist zonder slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals NLE, Energiedirect, Budget energie, Essent, Engie en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Oxxio. Dat is om en nabij de €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,85 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een benzineauto kost om en nabij de €9,95 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een EV anno 2024 heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De expert kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in jouw meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanuit dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in Lageland bevestigt het laadstation aan de muur of op een paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Al met al is elke stroomkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De actuele auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Lageland zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten zijn circa €1000. Belangrijk: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt vooral gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. Veel van de populaire elektrische auto’s in Lageland kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Groningen heeft op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of het openbare laadpunt dichtbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.groningen.nl.

Plaats een reactie