Laadpaal Stadskanaal

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Overweeg dan zeker eens een 100% eigen laadpaal in Stadskanaal aan huis. Dankzij een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Volkswagen ID.3 Pure + Kia e-Soul 64 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en het is veel voordeliger. Op dit portaal lees je uitgebreide informatie over verschillende laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit de buurt.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €945.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Stadskanaal

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de Dacia Spring Electric kan op verschillende manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Stadskanaal kopen biedt veel voordelen. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je rijdt elke ochtend weg met een volgeladen accu. Ook is het een stuk goedkoper dan een publiek toegankelijk laadstation. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de tarieven voor de elektriciteit (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning (meterkast) en auto? Verderop bespreken we tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Stadskanaal. Of klik door voor meer informatie over Voordelige laadpas.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Stadskanaal kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Houd rekening met de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadzuil is compatibel met de standaardaansluiting van 230V. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale vermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt eenvoudig de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Stadskanaal. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander voordeel is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat sneller vies wordt door de (soms) slechte weersomstandigheden (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander nadeel is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Als laatste moet je opletten dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Daarvoor neem je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Overigens ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadpaal zonder vaste kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Stadskanaal.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn 2 mogelijkheden: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Heel erg praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder vind jij meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Stadskanaal vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €525 tot €3300. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Bovendien heb je de keuze uit slimme stations met snufjes als Peak Shaving die een stukje prijziger zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Stadskanaal.

Laadpaal typeCapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€535- €650
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€500- €600
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€695- €750
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€840- €1050
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger & Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Stadskanaal variëren van €350 en +/- €2025. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Optioneel wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,25 p/maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Achterhaal de beste installatiebedrijven uit jouw gemeente.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Bijgaand hebben wij een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1063 km per 4 weken. Op basis daarvan verwachten we met welke kosten je rekening moet houden. In het rekenvoorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Stadskanaal):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,115€122,25€1466,94
Elektrisch€0,045€47,84€574,02
Besparing€0,0700€74,41€892,92
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Stadskanaal

Heb je een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Stadskanaal aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente neemt een besluit over of en waar precies de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente factoren als vindbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Updates en informatie kun je terugvinden op www.stadskanaal.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Informatie over elektrisch rijden.

Lijst met openbare laadpunten (juni 2024)

Laadstations in Stadskanaal nemen in rap tempo toe. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De tarieven variëren tussen de €0,275 en €0,570 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In onze maps kaart doorzoek je de openbare laadstations in Stadskanaal. Vergelijk ook laadstations en installatiebedrijven in Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Assen en Noordenveld.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden stadskanaal-9502

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk is heel praktisch voor bijv. je personeel en relaties. Zoek je naar opties voor een kantoorpand met 10 parkeerplekken of meer? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal aan huis kopen incl. de benodigde installatie zit qua kostprijs tussen de €800 & €2025. De definitieve prijs komt tot stand door het type laadstation (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw vaste energieleverancier zoals Energiedirect, NLE, Essent, Eneco, Engie en Vattenfall, PowerPeers, Oxxio, Pure energie. Dat is om en nabij de €0,240 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,55 p/100 km. Om een indicatie te geven: een normale auto op benzine kost al gauw €9,90 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een basis EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe werkt de installatie?
De specialist plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in het centrale stroompunt in je huis. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Via dit stroompunt legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in Stadskanaal monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Al met al is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). De nieuwste auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit kennen we ook als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Stadskanaal kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €800. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. De meeste populaire elektrische auto’s in Stadskanaal zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Stadskanaal biedt op het ogenblik geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of het laadpunt nabij jouw huis kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.stadskanaal.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie