Laadpaal Hollands Kroon

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Daarbij komt ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een privé laadpaal in Hollands Kroon aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Mini Electric + Audi e-tron Sportback 50 quattro. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en je hebt het snel terugverdiend. Op dit portaal vind je praktische informatie over populaire laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoper autorijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €905.
 • Jouw eigen laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Hollands Kroon

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de CUPRA el-Born kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een 100% eigen goedkope laadpaal Hollands Kroon kopen biedt veel voordelen. Het werkt snel en eenvoudig en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Evenzeer is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroom / verbruikskosten (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is geschikt voor mij EV en woning? In onze keuzehulp kan je aan de slag met tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Hollands Kroon. Zie ook onze informatie over Aansluitingen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Hollands Kroon kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een montagepaal. De werking is verder helemaal identiek. Houd rekening met de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant functioneert met de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk woonadres in ons land heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadzuil is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk dit laten aanleggen door een elektricien in Hollands Kroon. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

De voordeligste manier van opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van de vaste variant is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander pluspunt is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze sneller nat wordt (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het grote gemak van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die af-fabriek is geleverd. Ook ziet het er niet zo chaotisch uit en gaat jouw kabel langer mee. Het belangrijkste nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Hollands Kroon.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 opties: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Ideaal als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref je een uiteenzetting over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Hollands Kroon vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €800 tot +/- €3175. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Ook onderscheiden we slimme stations met speciale extra’s als Dynamic Load Balancing die een grotere investering vereisen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Hollands Kroon.

Type laadstationVermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€550- €635
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€500- €640
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€670- €800
3-fase laadpaal22 kW2 uur€840- €930
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Robuust, mooi van vorm, aansluitklaar.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Zelf instellen met welke max. stroom je auto geladen moet worden.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric & Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Hollands Kroon lopen uiteen tussen de €440 en ongeveer €1850. Dit hangt af van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter het terrein, des te meer graafwerk er bij komt kijken en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Men hoeft dat niet af te nemen, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn circa €2,50 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis kopen?

Check ervaren vakmannen in de regio.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand bieden wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1056 km op maandbasis. Op basis daarvan checken we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze calculatie gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Hollands Kroon):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypePrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,110€116,16€1393,92
Elektrisch€0,044€46,46€557,57
Besparing€0,0660€69,70€836,35
Kosten elektrisch vs benzine rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Hollands Kroon

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Hollands Kroon aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil gemonteerd wordt. Ze analyseren hiervoor invalshoeken zoals zichtbaarheid en veiligheid. Iedere woningbezitter kan het gebruiken. Alle details is ook te lezen op www.hollandskroon.nl. Daar kom je er ook achter of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Milieu.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (mei 2024)

Laadstations in Hollands Kroon zijn goed vertegenwoordigd. Elke laadpashouder mag daar in principe gebruik van maken. Het is relatief wel duur. De kosten liggen tussen de €0,300 tot wel €0,585 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de onderstaande kaart zie je alle openbare laadstations in Hollands Kroon. Op deze site vind je ook laadplekken en leveranciers in Schagen, Langedijk, Opmeer, Heerhugowaard en Drechterland.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden hollands-kroon-1778

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is relevant voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Betreft het een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Bovendien kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een thuis-laadpaal inclusief installatiewerk zit qua kostprijs tussen de €850 & €2025. De kosten van het hele pakket wordt berekend aan de hand van het type en model (eventuele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan de stroomaanbieder van je huis zoals Energiedirect, Essent, Budget energie, NLE, Engie en Vandebron, Pure energie, Vattenfall, PowerPeers. Rekenen op zo’n €0,210 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,10 p/100 km. Even om te vergelijken: een benzine aangedreven auto kost je zo’n €9,70 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Noord-Holland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De vakman treft de nodige voorbereidingen in de stroomvoorziening van je woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Van de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in Hollands Kroon plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een bevestigingspaal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Onderaan de streep is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s werden geladen op 220V (1-fase). De actuele elektrische auto’s vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Hollands Kroon zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor bedragen zo’n €1075. Disclaimer: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers van laadkabels heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 zien we met name terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De meeste bekende elektrische auto’s in Hollands Kroon zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een eigen thuislaadpunt. Iedere regio heeft een eigen beleid. De gemeente Hollands Kroon verstrekt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het openbare laadpunt vlakbij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.hollandskroon.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie