Laadpaal Heerhugowaard

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het alternatief is een slimme laadpaal in Heerhugowaard aan huis. Op basis van een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw BMW i4 of bijvoorbeeld de DS 3 Crossback E-Tense. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is een stuk voordeliger. Op EVPlan.nl ontdek je waardevolle informatie over geschikte type laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Voordelige autorijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen voor €905.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Heerhugowaard

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het elektrisch laden van een EV zoals bijvoorbeeld de Audi Q4 e-tron gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Heerhugowaard kopen is een uitstekend idee. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan elk moment van de dag een volle accu. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadstation in de omgeving. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? In het gedeelte hieronder check je belangrijke aspecten om over na te denken met betrekking tot laadpaal laten installeren in Heerhugowaard. Zie ook onze informatie over Betrouwbare laadpassen.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Heerhugowaard kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een stevige paal. De werking is verder helemaal identiek. Check de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1 fase installatie kan laden met de standaard 230 voltage. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem kan maar liefst 3x 230V leveren. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Tegen een kleine meerprijs kan je de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Heerhugowaard. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een oplaadpaal aan huis?

Voordelig opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel of een losse kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een bijkomend voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Als laatste moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het grote voordeel van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Daarvoor neem je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Eveneens ziet het er niet zo chaotisch uit en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Belangrijk nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? Dan ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Heerhugowaard.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkele paal is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Ideaal als je 2 elektrische auto’s hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hierbij bekijk jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Heerhugowaard vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €675 en €3075. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Daarnaast kan je kiezen voor slimme laadpunten met extra mogelijkheden als Peak Shaving die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Heerhugowaard.

Laadpaal typeVermogenOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€520- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€505- €610
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€685- €780
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€835- €985
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire systemen

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Compact systeem met slimme functies.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Alternatieven: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Heerhugowaard lopen uiteen tussen de €360 – €2000. De prijs wordt bepaald door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter het perceel, hoe meer er uitgegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Kosten van het laadpas abonnement
Vaak wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen circa €6,25 p/maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vergelijk de beste leveranciers uit jouw gemeente.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1052 kilometer (maandelijks). Op basis daarvan becijferen we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze berekening gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Heerhugowaard):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
TypeKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,145€152,54€1830,48
Elektrisch rijden€0,040€42,08€504,96
Besparing€0,1050€110,46€1325,52
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Heerhugowaard

Een elektrische auto gekocht, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Heerhugowaard aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken zaken als toegankelijkheid en doorstroming. Elke EV-rijder kan het gebruiken. Uitgebreide informatie kan je lezen op www.heerhugowaard.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je een subsidie kunt krijgen. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Via deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Elektrische auto verzekering.

Kaart met openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Heerhugowaard zijn aanwezig. Elke weggebruiker kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,275 tot €0,595 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In onze maps kaart bekijk jij de openbare laadstations in Heerhugowaard. Bekijk ook laadplekken en installatiebedrijven in Drechterland, Hoorn, Medemblik, Koggenland en Stede Broec.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden heerhugowaard-1704

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij het bedrijfspand is een prettige service voor je personeel en relaties. Zoek je naar opties voor een gebouw met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Verder kan je extra geld verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief plaatsing zit qua kostprijs tussen de €900 en €2225. De totale investering wordt grotendeels bepaalt door af het model laadzuil (wel of geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, Engie, NLE, Budget energie, Energiedirect en Vandebron, Vattenfall, Pure energie, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,55 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzine aangedreven auto kost al gauw €10,30 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Noord-Holland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist legt een aparte stroomgroep aan in jouw meterkast. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanuit de stroomkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overeenstemming met de specialist bereken je wat een goede plek is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Heerhugowaard monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Achterhaal of de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste elektrische voertuigen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige elektrische auto’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Heerhugowaard kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice zijn circa €975. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Laadkabels / stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel van de favoriete elektrische auto’s in Heerhugowaard kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Heerhugowaard heeft op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een laadstation op een openbare plek aanvragen. Vraag daarbij gerust of de paal nabij jouw woning geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.heerhugowaard.nl.

Plaats een reactie