Laadpaal Opsterland

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Door deze trend zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. De oplossing is een handige laadpaal in Opsterland aan huis. Dankzij een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Volkswagen ID.3 Pure of bijvoorbeeld de Skoda Enyaq iV 80X. Niet meer wachten op een vrije plek en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op EVPlan.nl vind je handige informatie over diverse laadpalen, een handige keuzehulp en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Altijd een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €895.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Opsterland

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het opladen van de accu van een EV zoals een Dacia Spring Electric is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een extra goedkope laadpaal Opsterland kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Ook is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een publiek toegankelijk laadstation. De kosten worden gevormd door de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroomprijzen (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? Hieronder bieden wij bruikbare informatie wat betreft laadpaal laten installeren in Opsterland. Zie ook onze informatie over Milieu.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Opsterland kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of je installeert het op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Check de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase aansluiting werkt met de normale 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Voor een paar honderd euro kun jij de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Opsterland. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Voordelig opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het belangrijkste voordeel van een vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Wat hierbij ook handig is is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze sneller nat wordt (of je moet de auto binnen opladen). Daarnaast kan het zijn dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte is het goed om je te bedenken dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbij oogt het een stuk georganiseerder en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat er een extra handeling vereist is als je wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een paal met een losse laadkabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Opsterland.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 mogelijkheden: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. Bijgaand vind jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Opsterland vergelijken

De prijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €725 tot +/- €3300. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door het vermogen van de laadpaal. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Bovendien kan je kiezen voor slimme systemen met extra functies als voice of gezichtsherkenning die in aanschaf duurder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Opsterland.

Soort laadstationVermogenTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€535- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€525- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€695- €770
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€850- €1070
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire producten

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Een aantrekkelijk instapmodel vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Enovates, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger of Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Opsterland komen uit tussen de €340 en ongeveer €2000. De totale kosten hangen af van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe hoger het aantal meters, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Laadpas
Optioneel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €5,75 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vind aangesloten vakmannen uit jouw regio.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1056 kilometer per maand. Op basis daarvan verwachten we wat jouw potentiële besparing is. In ons geval zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Opsterland):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,135€142,56€1710,72
Elektrisch rijden€0,049€51,74€620,93
Besparing€0,0860€90,82€1089,79
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Opsterland

Heb jij de beschikking over een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Opsterland aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente wijst uit of en waar de laadzuil werkzaam zal worden. Ze overwegen daarbij zaken als toegankelijkheid en technische haalbaarheid. Iedere woningbezitter mag het gebruiken. Alle details is ook gepubliceerd op www.opsterland.nl. Hier lees je bovendien of er een subsidie mogelijk is. Veel gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op die site kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Alle elektrische auto’s.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (april 2024)

Laadstations in Opsterland vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een laadpas kan hier parkeren en laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De tarieven liggen tussen de €0,265 en €0,580 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder treft jij de openbare laadstations in Opsterland. Vind ook laadmogelijkheden en verkopers in Smallingerland, Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden opsterland-9241

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is relevant voor klanten, bezoekers en personeel. Heb je een kantoorpand met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de laatste regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een thuis-laadpaal inclusief installatie zit zo tussen de €800 & €2500. De totaalprijs wordt grotendeels bepaalt door af het type en model (eventuele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier zoals Budget energie, Essent, Energiedirect, Eneco, NLE en Vandebron, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,235 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,85 per 100 kilometer. Belangrijk: een normale auto op benzine kost al gauw €9,75 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een basis EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De installateur zal enkele aanpassingen moeten doen in de meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanaf dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Opsterland monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is ieder huis geschikt voor het laden van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne types kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Opsterland kan dit uit handen nemen. De geschatte kosten van zo’n service zijn zo’n €850. Let op: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt met name toegepast bij merken uit Europa. Veel van de beschikbare elektrische auto’s in Opsterland zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Opsterland biedt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt verzoeken of de paal in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook www.opsterland.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie