Laadpaal Langezwaag

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Door deze trend zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een 100% eigen laadpaal in Langezwaag aan huis. Met behulp van een privé laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Volkswagen ID.4 1st & Audi e-tron S 55 quattro. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Hier bekijk je uitgebreide informatie over betrouwbare laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €965.
 • Een laadstation bij de woning verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Langezwaag

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Jouw elektrische auto opladen zoals een Dacia Spring Electric kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Langezwaag kopen biedt veel voordelen. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een perfect opgeladen accu. Daarbovenop is het een stuk voordeliger dan bij onderweg laden. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de eenmalige aanschafprijs, installatie en de tarieven voor de elektriciteit (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mij EV en woning? In het gedeelte hieronder bieden wij tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Langezwaag. Op deze website lees je ook meer over Elektrische auto zakelijk rijden.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Langezwaag kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen apparaat
Het 1-fase laadstation maakt gebruik van de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase installatie heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt gemakkelijk de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Langezwaag. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse variant. Het grootste gemak van de vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat we ook vaak horen is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ten derde noemen we nog even dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het handige van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Bovendien oogt het netter en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Langezwaag.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 ingang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Ideaal als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hierbij tref je meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Langezwaag vergelijken

De kosten van laadpalen zijn heel divers. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €625 tot en met €3225. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door het laadvermogen van het systeem. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Ook heb je de keuze uit slimme laadpunten met leuke snufjes als Hub/Satellite die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Langezwaag.

Type laadstationLaadcapaciteitLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€535- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€520- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€690- €765
3-fase laadpaal22 kW2 uur€835- €975
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Volledig op afstand te beheren.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Andere leveranciers: ABB, Eaton, Delta, Etrel, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Langezwaag wisselen tussen de €410 en ongeveer €1950. Dit is afhankelijk van een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Eventueel wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je kunt natuurlijk zonder, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,50 p/maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind aangesloten installateurs die werken in je omgeving.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Hieronder kan je een rekenvoorbeeld zien. De Nederlander rijdt om en nabij de 1158 kilometer op maandbasis. Met dit getal berekenen we wat je kunt besparen. Daarbij hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Langezwaag):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,135€156,33€1875,96
Elektrisch€0,047€54,43€653,11
Besparing€0,088€101,90€1222,85
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Opsterland

Heb jij de beschikking over een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Langezwaag aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Ze analyseren hiervoor variabelen als toegankelijkheid en technische haalbaarheid. Elke EV-rijder kan hier gebruik van maken. Alle details kan je bekijken op www.opsterland.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Voordeligste elektrische auto.

Openbare oplaadpunten zoeken (juli 2024)

Laadstations in Langezwaag zijn er veel. Elke laadpashouder kan terecht bij deze punten. De onkosten liggen daar wel hoger. De onkosten bedragen tussen de €0,250 – €0,565 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het volgende schema vind je de openbare laadstations in Langezwaag. Check tevens laadplekken en installatiebedrijven in Jonkerslân, Gorredijk, Blesdijke, De Blesse en Peperga.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden langezwaag-8404

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Zoek je naar opties voor een kantoorpand met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien kan je extra geld verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen incl. de benodigde installatie kost tussen de €825 en €2175. De prijsindicatie wordt berekend aan de hand van het type laadstation (met of juist zonder slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw huidige energieleverancier zoals Energiedirect, Eneco, Engie, NLE, Budget energie en PowerPeers, Vattenfall, Vandebron, Oxxio. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,30 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een doorsnee benzinewagen komt uit op zo’n €10,25 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De gemiddelde EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomkast in de woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanuit dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de beste manier is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in Langezwaag zet het laadstation vast tegen de muur of op een paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste elektrische voertuigen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De nieuwste types vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Langezwaag kan het allemaal juist aansluiten. De totale onkosten zijn zo’n €1075. Bedenk wel: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers van laadkabels kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest populaire elektrische auto’s in Langezwaag kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er een subsidie mogelijk voor een laadpaal bij mij thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Opsterland verschaft momenteel geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het openbare laadpunt nabij jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.opsterland.nl.

Plaats een reactie