Laadpaal Jonkerslân

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat heeft als gevolg dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een privé laadpaal in Jonkerslân aan huis. Middels jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW i4 & Hyundai Kona Electric 39 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en je hebt het snel terugverdiend. Op deze pagina lees je praktische informatie over populaire laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers werkzaam in jouw regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €905.
 • Een thuis-laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Jonkerslân

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het elektrisch laden van een EV als onder andere de Mini Electric kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Jonkerslân kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en eenvoudig en je kunt rekenen op een optimale actieradius. Daarnaast is het stukken betaalbaarder dan onderweg laden. Wat betreft kosten heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de kWh prijs voor de stroom (met zonnepanelen wordt het helemaal voordelig rijden). Je moet wel de beschikking hebben over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn situatie? Op deze pagina bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten rondom laadpaal laten installeren in Jonkerslân. Bekijk ook meer info over Elektrische auto prive rijden.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Jonkerslân kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een stevige paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
De 1 fase installatie functioneert met de doorsnee 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Iedere woning heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt tegen geringe kosten de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Jonkerslân. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadstation aan huis

De goedkoopste oplossing en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse kabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse variant. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Ten derde is het goed om je te bedenken dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is de vrijheid in het opladen. Je gebruikt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Verder oogt het een stuk georganiseerder en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, daarna sluit je ‘m aan. Het station met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: probeer ook eens de snelladers in Jonkerslân.

Enkele of dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve toepassingen
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Jonkerslân vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De kostprijs van een laadstation voor thuis varieert van €500 – €3225. De kosten worden tot stand door o.a. het totale laadvermogen van de installatie. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Ook heb je de keuze uit slimme laadpunten met extra snufjes als Dynamic Load Balancing die in aanschaf duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Jonkerslân.

Type laadpaalCapaciteitOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€540- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€510- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€670- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€825- €950
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire producten

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: eenvoudige en toegankelijke systemen.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge & Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Jonkerslân variëren van €310 en ongeveer €2125. De prijs wordt bepaald door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe langer deze afstand, des te meer graafwerk er bij komt kijken en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Informatie over laadpassen
Tegenwoordig wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je kunt natuurlijk zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn circa €6,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gast Tarief instellen.
 • 24/7 helpdesk support.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Achterhaal erkende leveranciers die werken in je omgeving.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Op deze pagina maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1157 km per maand. Hiermee ramen we wat de mogelijke besparing zal zijn. Daarbij nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Jonkerslân):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
TypeTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,130€150,41€1804,92
Elektrisch€0,046€53,22€638,66
Besparing€0,084€97,19€1166,26
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Opsterland

Rijd je elektrisch, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Jonkerslân aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente neemt een besluit over of en in welke straat de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor factoren als toegankelijkheid en drukte. Elke EV-eigenaar kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle info is beschikbaar op www.opsterland.nl. Daar kom je er ook achter of er een subsidie mogelijk is. Flink wat gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Bijtelling EV’s.

Kaart met openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Jonkerslân zijn er veel. Elke laadpashouder kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen schommelen tussen de €0,300 en €0,585 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de afbeelding hieronder vind je de openbare laadstations in Jonkerslân. Op deze site vind je ook laadplekken en verkopers in Gorredijk, Blesdijke, De Blesse, Peperga en Steggerda.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden jonkerslan-8403

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Beschik je over een gebouw met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder meerdere subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien verdient een zakelijke laadpaal zich terug door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis inclusief de installatieservice kost tussen de €1075 & €2250. De totale investering wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (wel of geen slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw leveranciers van energie zoals Eneco, Engie, Energiedirect, NLE, Essent en Pure energie, Vandebron, Vattenfall, PowerPeers. Dat is om en nabij de €0,245 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,55 p/100 km. Ter vergelijking: een benzineauto komt uit op zo’n €10,35 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De monteur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Jonkerslân bevestigt het laadstation aan de muur of op een vrijstaande paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Onderaan de streep is ieder huis geschikt voor het laden van een elektrische auto. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Belangrijk is of de meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Nieuwere EV’s vereisen een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Jonkerslân kan jou hierin ontzorgen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €1000. Belangrijk: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese merken. Veel favoriete elektrische auto’s in Jonkerslân kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Opsterland biedt op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal niet al te ver van jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.opsterland.nl.

Plaats een reactie