Laadpaal Steggerda

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dat betekent ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Het alternatief is een privé laadpaal in Steggerda aan huis. Door middel van een privé laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor + Porsche Taycan 4S Plus. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Middels onze vergelijker check je praktische informatie over diverse type laadpalen, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je de beste installateurs uit jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Rijden zonder kosten door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €950.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Steggerda

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van jouw EV zoals bijv. een Aiways U5 kan op diverse manieren. Een extra goedkope laadpaal Steggerda kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan elk moment van de dag een lange actieradius. Eveneens is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen oprit of garage. Welk laadstation is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? In het gedeelte hieronder bieden wij inhoudelijke informatie en tips m.b.t. laadpaal laten installeren in Steggerda. Zie ook aanvullende informatie over Laadpaal plaatsen.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Steggerda kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of je installeert het op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Check hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen apparaat
De 1 fase installatie functioneert met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadpaal is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt dan de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Steggerda. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een kabel die afneembaar is. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er water in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Bovendien is het zo dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Daarvoor neem je de reguliere meegeleverde kabel. Tevens oogt het netter en profiteer je van een langere levensduur. Een negatief aspect is dat er een extra stap is als je wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Steggerda.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Erg handig wanneer je 2 auto’s in bezit hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf vind jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Steggerda vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De kostprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €900 – €3150. Het prijskaartje hangt met name af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger je systeem, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Verder heb je de keuze uit slimme palen met speciale features als gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Steggerda.

Laadpaal typeVermogenOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€540- €610
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€505- €610
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€695- €795
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€855- €985
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede producten

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2023
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Steggerda liggen tussen de €300 tot €1925. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Kosten van het laadpas abonnement
Soms wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €6,25 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Bekijk de beste installateurs uit jouw regio.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De aanschaf van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1152 kilometer (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt becijferen we met welke kosten je rekening moet houden. In ons voorbeeld gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Steggerda):

 • Benzine rijden 2023: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,041/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,105€120,96€1451,52
Elektrisch€0,041€47,23€566,78
Besparing€0,064€73,73€884,74
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in oktober 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Weststellingwerf

Lease of koop jij een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Steggerda aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als bereikbaarheid en geschatte drukte. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle details kan je bekijken op www.weststellingwerf.nl. Hier kan je ook lezen of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Elektrische auto prive rijden.

Overzicht met openbare oplaadpunten (oktober 2023)

Laadstations in Steggerda vind je op steeds meer plekken. Elke laadpashouder kan hier laden. Het is relatief wel duur. De kosten wisselen tussen de €0,255 en €0,550 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de afbeelding hieronder zie jij alle openbare laadstations in Steggerda. Vind ook laadstations en installatiebedrijven in De Hoeve, Vinkega, Boijl, Noordwolde en Zandhuizen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden steggerda-8395

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is heel praktisch voor bijv. klanten, bezoekers en personeel. Heb je een parkeerterrein met meer dan 10 parkeervakken? Op basis van de huidige wetgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er verschillende subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatiewerk varieert kostentechnisch tussen de €775 & €2575. De prijsindicatie wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (met of juist zonder slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals Essent, NLE, Eneco, Engie, Energiedirect en Vattenfall, PowerPeers, Pure energie, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €4,10 per 100 kilometer. Vergeet niet: een benzineauto komt uit op zo’n €9,85 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De huidige EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de stroomvoorziening van je woning. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanuit de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overeenstemming met de specialist bereken je wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Steggerda zet het laadstation vast tegen de muur of op een bevestigingspaal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Onderaan de streep is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Innovatieve modellen vereisen een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Steggerda kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan zijn circa €875. Let op: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij merken uit de Europese Unie. Een groot deel van de populaire elektrische auto’s in Steggerda hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Weststellingwerf verstrekt op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of deze laadpaal in de buurt van jouw huis kan komen. Bekijk ook www.weststellingwerf.nl.

Plaats een reactie