Laadpaal Peperga

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het alternatief is een slimme laadpaal in Peperga aan huis. Met behulp van jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Mini Electric of jouw Renault Twingo Electric. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is erg goedkoop. Op deze pagina bekijk je praktische informatie over verschillende soorten laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk werkzaam in jouw regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €975.
 • Een laadstation bij de woning heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Peperga

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van jouw EV zoals een Audi Q4 e-tron is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Peperga kopen biedt veel voordelen. Het werkt snel en eenvoudig en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan bij een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Je moet wel de beschikking hebben over een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn situatie? Hieronder delen we tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Peperga. Op deze website lees je ook meer over Aansluitingen.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Peperga kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een stevige paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Denk goed na over hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie draait op de doorsnee 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Peperga. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Goedkoop en snel laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (ofwel een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Daarnaast oogt het netter en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het minpunt is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. De oplossing met een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Peperga.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee opties: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 ingang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve functies
De nieuwste laadsystemen herbergen steeds vaker slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder vind jij extra details over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Peperga vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen liggen nogal uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €575 tot +/- €3075. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Tevens zijn er slimme palen met toffe extra’s als Peak Shaving die kostbaarder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Peperga.

Type laadstationCapaciteitTijd volle batterijPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€520- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€515- €635
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€685- €750
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€855- €1000
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede merken

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric & Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Peperga bedragen tussen de €400 en ongeveer €1875. Dit is afhankelijk van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter het terrein, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €4,25 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Gast Tarief instellen.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Check ervaren leveranciers uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1153 kilometer per maand. Met dit getal begroten we wat de mogelijke besparing zal zijn. Daarbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Peperga):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
SoortPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,110€126,83€1521,96
Elektrisch€0,042€48,43€581,11
Besparing€0,068€78,40€940,85
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Weststellingwerf

Rijd je elektrisch, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Peperga aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente bepaalt of en in welke straat de laadzuil aangesloten wordt. Daarbij bekijkt de gemeente facetten als vindbaarheid en parkeerdruk. Elk huishouden mag gebruik maken van het oplaadpunt. Updates en informatie is te vinden op www.weststellingwerf.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Elektrische auto zakelijk rijden.

Openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Peperga kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De onkosten schommelen tussen de €0,295 en €0,600 p/kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het onderstaande kaartje zie je alle openbare laadstations in Peperga. Check tevens laadmogelijkheden en verkooppunten in Steggerda, De Hoeve, Vinkega, Boijl en Noordwolde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden peperga-8396

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Beschik je over een parkeerterrein met minimaal 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief plaatsing varieert qua prijs tussen de €975 en €2300. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadpaal (wel/geen slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw leveranciers van energie zoals Energiedirect, Eneco, NLE, Engie, Budget energie en PowerPeers, Pure energie, Oxxio, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,70 p/100 km. Ter illustratie: een benzine aangedreven auto kost circa €9,95 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een basis EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Van de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de meest efficiënte route is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Peperga zet het laadstation vast tegen de muur of op een stevige paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Hierbij is van belang of de woning beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen werden geladen op 220V (1-fase). Innovatieve EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Peperga zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor bedragen zo’n €800. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij merken uit de Europese Unie. De meeste populaire elektrische auto’s in Peperga zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Weststellingwerf biedt momenteel geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Het alternatief is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.weststellingwerf.nl.

Plaats een reactie