Laadpaal Schiermonnikoog

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarbij komt ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een slimme laadpaal in Schiermonnikoog aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of Tesla Model 3 Long Range Performance. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is veel voordeliger. Op EVPlan.nl vind je praktische informatie over verschillende soorten laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Autorijden voor gunstige tarieven wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €895.
 • Een laadstation bij de woning kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Schiermonnikoog

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het laden van een elektrisch voertuig zoals de BMW i4 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Schiermonnikoog kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je kunt rekenen op een 100% actieradius. Daarbovenop is het stukken betaalbaarder dan onderweg laden. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kosten van jouw eigen stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? Verderop bieden wij handige tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Schiermonnikoog. Op deze website lees je ook meer over Smart Charging.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Schiermonnikoog kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een speciale paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Check de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadpaal gaat via de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Schiermonnikoog. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

Spotgoedkoop opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van de vaste stekker is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Daarbij kan het zijn dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je gebruikt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Ook oogt het netter en blijft de kabel langer goed. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Schiermonnikoog.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Ideaal wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen intuïtieve slimme laadfuncties. Hieronder lees jij extra uitleg over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Schiermonnikoog vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De kosten van een laadstation voor thuis varieert van €800 tot +/- €3150. Het prijskaartje hangt met name af van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Verder zijn er allerlei slimme wallboxen en palen met innovatieve mogelijkheden als Hub/Satellite die een stukje prijziger zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Schiermonnikoog.

Type laadpaalLaadcapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€545- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€520- €620
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€665- €765
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€835- €1000
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Dankzij Loadbalancing blijven apparaten in huis altijd functioneren.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Enovates, Etrel, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger of Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Schiermonnikoog lopen uiteen tussen de €350 en ongeveer €1825. Dit wordt berekend aan de hand van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Abonnementskosten laadpas
Bij steeds meer services wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je kunt natuurlijk zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €3,75 (maandelijks).

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk de beste vakmannen in de regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Op deze pagina hebben wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1054 kilometer (maandelijks). Op basis daarvan calculeren we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Schiermonnikoog):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
AandrijvingTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,125€131,75€1581,00
Elektrisch€0,047€49,54€594,46
Besparing€0,0780€82,21€986,54
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Schiermonnikoog

Een elektrische auto gekocht, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Schiermonnikoog aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil geplaatst wordt. Daarbij bekijkt de gemeente facetten als vindbaarheid en doorstroming. Elk huishouden kan terecht bij dit oplaadpunt. Updates en informatie is beschikbaar op www.schiermonnikoog.nl. Hier lees je bovendien of je in aanmerking komt voor een subsidie. Steeds meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Private lease elektrische auto.

Overzicht openbare laadpunten (juni 2024)

Laadstations in Schiermonnikoog zijn veel beschikbaar. Iedereen heeft de mogelijkheid daar te laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen wisselen tussen de €0,260 en €0,585 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het onderstaande kaartje doorzoek je de openbare laadstations in Schiermonnikoog. Op deze site vind je ook oplaadplekken en verkopers in Ameland, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Leeuwarden en Vlieland.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden schiermonnikoog-9166

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Beschik je over een bedrijfspand met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarnaast kan je iets bijverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief installatie varieert kostentechnisch tussen de €1050 – €2475. De definitieve prijs wordt grotendeels bepaalt door af het type laadstation (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Budget energie, Essent, Engie, Eneco, Energiedirect en Vandebron, Pure energie, Oxxio, PowerPeers. Dit is nu ongeveer €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,05 p/100 km. Belangrijk: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,85 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De standaard EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur zal enkele aanpassingen moeten doen in de meterkast. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanuit dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In samenspraak met de vakman bepaal je wat de meest efficiënte route is om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Schiermonnikoog zet het als wallbox tegen de muur of op een stevige paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Over het algemeen is ieder huis aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Let er wel op dat je groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve auto’s vereisen een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Schiermonnikoog kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan liggen rond de €875. Belangrijk: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt gebruikt door merken uit Europa. Veruit de meest beschikbare elektrische auto’s in Schiermonnikoog hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Schiermonnikoog heeft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of deze laadpaal in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Bekijk ook www.schiermonnikoog.nl.

Plaats een reactie