Laadpaal Siegerswoude

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat heeft als gevolg dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. De oplossing is een privé laadpaal in Siegerswoude aan huis. Dankzij een laadstation op eigen terrein geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw BMW i4 & Fiat 500e Berlina 42 kWh. Niet meer wachten op een vrije plek en je hebt het snel terugverdiend. Op EVPlan.nl check je extra informatie over diverse soorten laadstations, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Dankzij een elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Altijd een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog voordeliger rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €930.
 • Jouw eigen laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Siegerswoude

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het elektrisch laden van een EV zoals de Aiways U5 kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Siegerswoude kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en eenvoudig en je rijdt elke ochtend weg met een goede actieradius. Verder is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. Je hebt te maken met de volgende kosten: een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de tarieven voor de elektriciteit (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is nu handig voor mijn voertuig en mijn woning? Hierbij delen we inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Siegerswoude. Op EVplan.nl lees je ook meer over Elektrische auto prive rijden.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Siegerswoude kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of hij komt op een aparte paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Onderzoek hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadzuil functioneert met een standaard 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Een 3-fase laadstation is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Siegerswoude. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De voordeligste manier van opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Wat hierbij ook handig is is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Het minpunt is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Je gebruikt namelijk de kabel die af-fabriek is geleverd. Daarbij oogt het netter en gaat jouw kabel langer mee. Belangrijk nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadpaal zonder vaste kabel is vaak de beste keuze. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Siegerswoude.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door meer en meer slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder lees jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: genoeg stroom in huis en voor je auto zonder dat de meterkast overbelast raakt.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Siegerswoude vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €500 tot +/- €3425. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Des te hoger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. In aanvulling hierop onderscheiden we slimme opladers met extra extra’s als Hub/Satellite die in aanschaf duurder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Siegerswoude.

Soort laadpaalLaadcapaciteitOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€500- €645
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€550- €625
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€660- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€840- €980
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Een aantrekkelijk instapmodel vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Voor elke Plugin Hybride en/of volledige elektrische auto.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Ons advies voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba & Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Siegerswoude variëren van €370 – €1875. Dit wordt grotendeels bepaalt door of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementskosten laadpas
Bij sommige aanbieders wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Het is absoluut niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal liggen rond de €6,50 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Achterhaal ervaren leveranciers uit jouw streek.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1068 kilometer per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. Daarbij nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Siegerswoude):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,135€144,18€1730,16
Elektrisch€0,047€50,20€602,35
Besparing€0,088€93,98€1127,81
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Opsterland

Rijd je elektrisch, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je mag dan zo’n openbaar oplaadpunt in Siegerswoude aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente bepaalt of en waar precies de laadzuil werkzaam zal worden. Hierbij bekijken zij relevante zaken als zichtbaarheid en of het technisch kan. Elke inwoner mag hier parkeren en laden. Updates en informatie kun je terugvinden op www.opsterland.nl. Hier kan je ook lezen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Bijtelling EV’s.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Siegerswoude zijn er veel. Iedereen met een EV kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten schommelen tussen de €0,245 tot €0,550 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In onze maps kaart doorzoek je de openbare laadstations in Siegerswoude. Vergelijk ook oplaadpunten en verkooppunten in Ureterp, Olterterp, Nij Beets, Beetsterzwaag en Bakkeveen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden siegerswoude-9248

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen biedt veel uitkomst voor klanten, bezoekers en personeel. Bekijk je de mogelijkheden voor een locatie met meer dan 10 parkeervakken? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €825 – €2450. Het hele prijskaartje wordt bepaald door het type laadstation (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, NLE, Engie, Energiedirect, Budget energie en Vattenfall, Vandebron, PowerPeers, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,230 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,15 per 100 kilometer. Belangrijk: een doorsnee benzinewagen kost al gauw €9,50 p/100 km. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De standaard EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Van de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Siegerswoude zet het laadstation vast tegen de muur of op een bevestigingspaal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Doorgaans is iedere meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 220V (1-fase). De actuele auto’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Siegerswoude kan jou hierin ontzorgen. De totale onkosten liggen rond de €900. Bedenk wel: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese merken. Veruit de meest bekende elektrische auto’s in Siegerswoude kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Opsterland biedt momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of het laadpunt nabij jouw huis geplaatst mag worden. Zie ook www.opsterland.nl.

Plaats een reactie