Laadpaal Ureterp

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Een gevolg is dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Overweeg dan zeker eens een 100% eigen laadpaal in Ureterp aan huis. Door middel van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus en/of Skoda Enyaq iV 80X. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over verschillende type laadpunten, vertellen we je waar je zoal op moet letten en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €985.
 • Een thuis-laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ureterp

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van jouw EV als o.a. een Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een extra goedkope laadpaal Ureterp kopen is iets wat we steeds meer zien. Het is gemakkelijk en snel en je kunt rekenen op een volgeladen accu. Evenzeer is het stukken betaalbaarder dan een publiek laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de verbruikskosten (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? Hierbij bieden wij inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Ureterp. Zie ook aanvullende informatie over Lease een elektrische auto.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Ureterp kan op 2 manieren worden geplaatst. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een losse paal. De werking is verder helemaal identiek. Analyseer de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen station
De 1-fase variant draait op de normale 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Het maximale vermogen is 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase aansluiting? Voor een paar honderd euro kun jij deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Ureterp. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Losse of vaste laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een losse stekker. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat er water in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Opladen kan altijd en overal met de stekker die je in de auto hebt liggen. Daarbovenop oogt het netter en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het minpunt is dat het altijd even iets langer duurt als je jouw auto gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een paal met een losse laadkabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dit geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Ureterp.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 ingang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Heel erg praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Bijgaand check jij extra details over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Ureterp vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen variëren enorm. De kosten van een laadstation voor thuis ligt tussen de €550 tot en met €3375. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Bovendien kan je kiezen voor slimme wallboxen en palen met speciale functies als Hub/Satellite die een stukje prijziger zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Ureterp.

Type stationCapaciteitOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€540- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€550- €645
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€660- €795
3-fase laadpaal22 kW2 uur€870- €950
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende merken

 1. EVBox:Mogelijk om laadvermogen te upgraden.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Compact systeem dat je overal naartoe kunt meenemen.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Ureterp variëren van €450 en +/- €1925. Dit hangt vooral af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Des te groter deze afstand is, des te meer graafwerk er bij komt kijken en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Optioneel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Het kan ook prima zonder, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn zo’n €3,25 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Zoek erkende specialisten uit jouw omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1067 km op maandbasis. Hiermee checken we welke besparing er mogelijk is. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ureterp):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,046/km
SoortPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,130€138,71€1664,52
Elektrisch rijden€0,046€49,08€588,98
Besparing€0,084€89,63€1075,54
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Opsterland

Rijd je een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Ureterp aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente wijst uit of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Ze checken daarvoor factoren als vindbaarheid en geschatte drukte. Elke EV-eigenaar kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Alle details kan je lezen op www.opsterland.nl. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Meer en meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Onderhoud EV’s.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (mei 2024)

Laadstations in Ureterp zijn aanwezig. Iedereen met een EV heeft de mogelijkheid daar te laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten schommelen tussen de €0,250 en €0,580 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In onze maps kaart doorzoek je de openbare laadstations in Ureterp. Bekijk ook oplaadpunten en aanbieders in Olterterp, Nij Beets, Beetsterzwaag, Bakkeveen en Wijnjewoude.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ureterp-9247

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Heb je een bedrijfspand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidiemogelijkheden. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kan je het laadpunt versneld terugverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief de installatieservice zit qua kostprijs tussen de €800 – €2375. De uiteindelijke kostprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (wel/geen slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van de stroomaanbieder van je huis zoals Essent, Engie, Energiedirect, Budget energie, NLE en Vandebron, Pure energie, Vattenfall, PowerPeers. Dat is om en nabij de €0,210 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €4,10 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een auto met benzinemotor kost ongeveer €9,95 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een EV anno 2024 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep aan in jouw meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Via de stroomkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de installateur overleg je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Ureterp monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Onderaan de streep is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De actuele EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Ureterp kan het allemaal juist aansluiten. De prijzen van deze service zijn zo’n €1000. Goed om te weten: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt met name toegepast bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veruit de meest favoriete elektrische auto’s in Ureterp hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Opsterland verschaft momenteel geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of het laadpunt in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Voor meer info en aanvragen zie www.opsterland.nl.

Plaats een reactie