Laadpaal Olterterp

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat betekent ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een handige laadpaal in Olterterp aan huis. Door gebruik te maken van een laadstation op eigen terrein geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw CUPRA el-Born of Skoda Enyaq iV 80X. Niet meer wachten op een vrije plek en het is een stuk voordeliger. Middels onze vergelijker tref je bruikbare informatie over verschillende soorten laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers bij jou in de regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis schaf je al aan voor €910.
 • Een privé laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Olterterp

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pro S kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een 100% eigen goedkope laadpaal Olterterp kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Tevens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een openbaar laadstation in de wijk. De kosten bestaan uit: de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn auto en mijn situatie? Hieronder bieden wij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Olterterp. Op EVplan.nl lees je ook meer over Betrouwbare laadpaal.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Olterterp kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Check de afstand van jouw EV en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase aansluiting werkt met de normale 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elke woning in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Olterterp. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadpaal aan huis?

Voordelig opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander voordeel is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het wat rommelig oogt. Als laatste noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is dat elke soort EV kan opladen. Hiervoor gebruik je de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Ook heb je geen rommelige hangende kabels en profiteer je van een langere levensduur. Belangrijk nadeel is dat er een extra handeling vereist is als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een paal met een losse laadkabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Koop je een nieuwe elektrische auto? In zo’n scenario kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Olterterp.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 ingang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Dit biedt uitkomst wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. Hieronder vind jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Olterterp vergelijken

De kosten van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €600 tot +/- €3000. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het totale laadvermogen van de installatie. Des te hoger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. In aanvulling hierop zijn er slimme wallboxen en palen met innovatieve features als Autostart die een stukje prijziger zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Olterterp.

Laadstation typeLaadvermogenOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€505- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€515- €650
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€685- €765
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€825- €925
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare leveranciers

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Alternatieven: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric of Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Olterterp bedragen tussen de €380 – €1875. Dit hangt af van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er uitgegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Soms wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €5,50 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Zoek goede vakmannen in de regio.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Onderstaand tonen we een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1066 km (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we welke besparing er mogelijk is. In onze berekening nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Olterterp):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,125€133,25€1599,00
Elektrisch€0,045€47,97€575,64
Besparing€0,080€85,28€1023,36
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Opsterland

Een elektrische auto gekocht, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Olterterp aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke locatie de laadzuil geplaatst wordt. Ze overwegen daarbij relevante zaken als toegankelijkheid en geschatte drukte. Iedereen mag het gebruiken. Alle details vind je op www.opsterland.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je een subsidie kunt krijgen. Veel Nederlandse gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Hybride voertuigen.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (mei 2024)

Laadstations in Olterterp zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een abonnement kan hier parkeren en laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,270 – €0,580 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het Google Maps overzicht onderzoek je de openbare laadstations in Olterterp. Vergelijk ook laadzuilen en verkopers in Nij Beets, Beetsterzwaag, Bakkeveen, Wijnjewoude en Boelenslaan.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden olterterp-9246

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij je werk kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Zoek je naar opties voor een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op basis van de huidige wetgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarbovenop kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie varieert kostentechnisch tussen de €800 & €2200. Het hele prijskaartje wordt gecalculeerd a.d.h.v. het model laadzuil (met of juist zonder slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je eigen energieleverancier zoals NLE, Engie, Essent, Budget energie, Eneco en Vandebron, Oxxio, Pure energie, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,240 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,20 per 100 kilometer. Om een indicatie te geven: een benzineauto komt uit op zo’n €10,35 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De installateur plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in de meterkast. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Van dit stroompunt vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in Olterterp plaatst het als wallbox aan de muur of op een stevige paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Al met al is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hierbij is van belang of de woning de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 220V (1-fase). Moderne elektrische wagens vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Olterterp kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan zijn zo’n €950. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 is vooral te zien bij merken uit Europa. De meeste favoriete elektrische auto’s in Olterterp hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Elke gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Opsterland verstrekt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal nabij jouw woning kan komen te staan. Zie ook de website van de gemeente www.opsterland.nl.

Plaats een reactie