Laadpaal Smallingerland

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Door deze trend zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een 100% eigen laadpaal in Smallingerland aan huis. Met behulp van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Mercedes EQA en/of Audi e-tron S 55 quattro. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en de kWh prijs is voordeliger. Middels onze vergelijker vind je waardevolle informatie over velerlei soorten laadpalen, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Dankzij een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Gratis rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €980.
 • Een eigen laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Smallingerland

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Skoda Enyaq iV 80 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Smallingerland kopen is een uitstekend idee. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je rijdt elke ochtend weg met een goed geladen accu. Tevens is het vele malen goedkoper dan een laadstation in de omgeving. Wat betreft kosten heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de stroomprijzen (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn auto en mijn situatie? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met bruikbare informatie m.b.t. laadpaal laten installeren in Smallingerland. Op deze website lees je ook meer over Zero Emission.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Smallingerland installeren kan op 2 manieren. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een stevige paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
De 1-fase variant is compatibel met de reguliere 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Elk adres beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadzuil kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt eenvoudig de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Smallingerland. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het gemak van de vaste variant is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde is het in de praktijk zo dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is de vrijheid in het opladen. Opladen kan altijd en overal met de reguliere meegeleverde kabel. Verder heb je geen rommelige hangende kabels en gaat jouw kabel langer mee. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je jouw EV wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadzuil met losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Smallingerland.

Enkele of dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 stekkeringang is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit is praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf vind je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Smallingerland vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €650 tot +/- €3150. De aanschafkosten hangen vooral af van het vermogen van de laadpaal. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Tevens zijn er allerlei slimme stations met mogelijkheden als Dynamic Load Balancing die in aanschaf duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Smallingerland.

Type laadstationCapaciteitTijd volle batterijKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€505- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€540- €640
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€685- €750
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€855- €975
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een mobiel laadstation om mee te nemen.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Smallingerland wisselen tussen de €310 en +/- €1875. De totale kosten hangen af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer er uitgegraven moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Vaak wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen ongeveer €4,25 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vind aangesloten vakmannen in de regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie hebben een korte terugverdientijd. Op deze pagina bieden wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1055 km (maandelijks). Hiermee berekenen we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In onze calculatie gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Smallingerland):

 • Benzine rijden 2024: €0,130/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,130€137,15€1645,80
Elektrisch rijden€0,048€50,64€607,68
Besparing€0,0820€86,51€1038,12
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Smallingerland

Lease of koop jij een elektrische auto, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Smallingerland aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente neemt een besluit over of en waar precies de laadzuil neergezet wordt. Ze overwegen daarbij relevante zaken als toegankelijkheid en of het technisch kan. Elk huishouden kan hier gebruik van maken. Alle info is beschikbaar op www.smallingerland.nl. Hier kan je ook lezen of de gemeente subsidies verstrekt. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Zakelijk elektrische auto leasen.

Kaart met openbare oplaadpunten (juli 2024)

Laadstations in Smallingerland kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een abonnement kan terecht bij deze punten. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten schommelen tussen de €0,265 tot wel €0,565 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het Google Maps overzicht bekijk jij de openbare laadstations in Smallingerland. Op deze site vind je ook laadzuilen en leveranciers in Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Leeuwarden.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden smallingerland-9214

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen biedt veel uitkomst voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Betreft het een bedrijfspand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder verschillende subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Hoe duur is een eigen laadstation aan huis laten plaatsen?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief installatie varieert qua prijs tussen de €750 & €2400. De kosten van het hele pakket is afhankelijk van het type en model (met of juist zonder slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw vaste energieleverancier zoals Energiedirect, NLE, Budget energie, Eneco, Engie en Vattenfall, Pure energie, Oxxio, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,215 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,75 p/100 km. Ter illustratie: een doorsnee benzinewagen kost al gauw €10,15 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De huidige EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De monteur legt een nieuwe stroomgroep aan in het centrale stroompunt in je huis. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit de stroomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de installateur overleg je waar het laadpunt het beste kan komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. Jouw laadpaal installateur in Smallingerland monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Doorgaans is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Nieuwere auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit komt neer op krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Smallingerland kan het allemaal juist aansluiten. De totale onkosten liggen rond de €975. Goed om te weten: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers (van laadkabels) heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese leveranciers. Veel populaire elektrische auto’s in Smallingerland dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Iedere gemeente kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Smallingerland verstrekt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of deze laadpaal in de buurt van jouw woning kan komen te staan. Zie ook www.smallingerland.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie