Laadpaal De Wilgen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Een gevolg is dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het is dan mogelijk om te gaan voor een handige laadpaal in De Wilgen aan huis. Op basis van een particulier laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW i4 of bijvoorbeeld de Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en je hebt het snel terugverdiend. Op EVPlan.nl bekijk je waardevolle informatie over geschikte laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €980.
 • Een laadstation bij de woning heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen De Wilgen

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van de accu van een EV zoals een BMW iX3 is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal De Wilgen kopen is een goede investering. Het is ontzettend handig in gebruik en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de tarieven voor de elektriciteit (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Je moet wel de beschikking hebben over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning en auto? Hieronder vind je belangrijke aspecten om over na te denken m.b.t. laadpaal laten installeren in De Wilgen. Bekijk ook meer info over Informatie over elektrisch rijden.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation De Wilgen kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een montagepaal. De werking is verder helemaal identiek. Bekijk kritisch de afstand tot de parkeerplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadzuil werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase installatie kan maar liefst 3x 230V leveren. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Het 3-fase systeem kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt gemakkelijk jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in De Wilgen. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het pluspunt van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een ander voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Tenslotte noemen we nog even dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is de vrijheid in het opladen. Daarvoor neem je de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Bovendien is het een strakker geheel en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je even kort wilt opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een laadzuil met losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in De Wilgen.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er bestaan twee types: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of voor zakelijke doeleinden.

Smart functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hieronder bekijk jij meer info over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur De Wilgen vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De adviesprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €600 tot en met €3325. De prijs wordt bepaald door het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Tevens zijn er slimme systemen met toffe features als Dynamic Load Balancing die kostbaarder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal De Wilgen.

Soort laadstationCapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€530- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€505- €645
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€650- €795
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€850- €1025
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Goede leveranciers

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Sinds 2014 de standaardstekker voor EV’s in Europa.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Andere opties: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Flexicharge en Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in De Wilgen bedragen tussen de €410 en plus minus €2200. Dit hangt af van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Informatie over laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €7,50 per maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Gast Tarief instellen.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Bekijk goede installateurs uit jouw omgeving.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Bijgaand bieden wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1051 km (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt verwachten we wat jouw potentiële besparing is. In onze berekening nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in De Wilgen):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,041/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,105€110,36€1324,26
Elektrisch rijden€0,041€43,09€517,09
Besparing€0,064€67,26€807,17
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Smallingerland

Een elektrische auto gekocht, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in De Wilgen aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente geeft aan of en waar precies de laadzuil werkzaam zal worden. Ze overwegen daarbij facetten als vindbaarheid en drukte. Iedere woningbezitter kan het gebruiken. Extra achtergrondinfo is ook gepubliceerd op www.smallingerland.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er eventueel subsidie beschikbaar is. Veel Nederlandse gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Daar kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektrisch of benzine.

Openbare oplaadpunten zoeken (april 2024)

Laadstations in De Wilgen zijn veel beschikbaar. Elke weggebruiker heeft de mogelijkheid daar te laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten bedragen tussen de €0,275 en €0,595 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de onderstaande kaart bekijk je de openbare laadstations in De Wilgen. Op deze site vind je ook oplaadpunten en installateurs in Boornbergum, Kortehemmen, Drachten-Azeven, Drachten en Wânswert.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden de-wilgen-9213

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij het bedrijfspand is een extra stukje service richting je personeel en relaties. Heb je een pand met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Jouw eigen laadpaal voor huis en laten installeren zit qua kostprijs tussen de €750 & €2575. De kosten van het hele pakket wordt bepaald door het type en model (wel/geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Essent, NLE, Budget energie, Energiedirect en Vandebron, Pure energie, Vattenfall, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,210 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,70 p/100 km. Even om te vergelijken: een benzine aangedreven auto kost circa €9,80 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De gemiddelde EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanaf de stoomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De ervaren laadpaal installateur in De Wilgen plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een montagepaal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Achterhaal of de groepenkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De allereerste elektrische auto’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in De Wilgen kan het allemaal juist aansluiten. De tarieven hiervan liggen rond de €1050. Belangrijk: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we vooral terug bij Europese leveranciers en fabrikanten. Veruit de meest favoriete elektrische auto’s in De Wilgen zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Smallingerland biedt op het ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of de laadzuil niet al te ver van jouw huis kan komen. Zie ook www.smallingerland.nl.

Plaats een reactie