Laadpaal Alkmaar

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Een gevolg is dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het alternatief is een eigen laadpaal in Alkmaar aan huis. Via een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of bijvoorbeeld de Tesla Model X Long Range Plus. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is erg goedkoop. Op EVPlan.nl bekijk je extra informatie over betrouwbare soorten laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €895.
 • Een individueel laadstation kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Alkmaar

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een Volkswagen ID.3 Pure kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Alkmaar kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan elk moment van de dag een volgeladen accu. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de installatie, hardware, kabels en de kWh prijs voor de stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn auto en mijn situatie? In onze keuzehulp delen we inhoudelijke informatie en tips rondom laadpaal laten installeren in Alkmaar. Bekijk ook meer info over Lease een elektrische auto.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Alkmaar installeren kan op 2 manieren. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een speciale paal. De werking is verder helemaal identiek. Bekijk kritisch de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1-fase variant werkt met de reguliere 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Een 3-fase laadstation is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt gemakkelijk dit laten aanleggen door een elektricien in Alkmaar. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Voordelig opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. De meerwaarde van de vaste stekker is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze sneller nat wordt (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het er niet zo netjes uit ziet. Als laatste moet ook opgemerkt worden dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (ofwel een socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de kabel die af-fabriek is geleverd. Evenzeer ziet het er wat netter uit en blijft de kabel langer goed. Het belangrijkste nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadpaal zonder vaste kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Alkmaar.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit is praktisch als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. Bijgaand check jij extra uitleg over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Alkmaar vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €525 tot en met €3425. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Tevens kan je kiezen voor slimme stations met speciale snufjes als Peak Shaving die een hogere verkoopprijs hebben. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Alkmaar.

Soort laadpaalLaadcapaciteitOplaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€525- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5,5 uur€500- €650
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€655- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€845- €1005
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire systemen

 1. EVBox:Compact en minimalistisch ontwerp.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Slimme technologie in een slank design laadstation.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Koppeling aan uw eigen afreken- of toegangssysteem.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Overweeg ook: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Alkmaar liggen tussen de €410 – €2000. Dit wordt berekend aan de hand van de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Hoe groter het perceel, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Doorgaans wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen zo’n €4,25 per maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek de beste deskundigen die werken in je omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf verdien je vrij vlot terug. In de tabel hieronder vind je een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1059 kilometer (maandelijks). Met dit gemiddelde als uitgangspunt calculeren we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons geval hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Alkmaar):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
TypePrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,125€132,38€1588,50
Elektrisch€0,047€49,77€597,28
Besparing€0,0780€82,60€991,22
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Alkmaar

Heb jij de beschikking over een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Alkmaar aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente geeft aan of en op welke locatie de laadzuil komt te staan. Ze onderzoeken factoren als bereikbaarheid en geschatte drukte. Iedereen met een elektrische auto kan terecht bij dit oplaadpunt. Uitgebreide informatie is beschikbaar gesteld op www.alkmaar.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op die site kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Actieradius.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (mei 2024)

Laadstations in Alkmaar nemen in rap tempo toe. Elke weggebruiker heeft de mogelijkheid daar te laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De tarieven bedragen tussen de €0,260 tot wel €0,565 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In het Google Maps overzicht check je de openbare laadstations in Alkmaar. Check tevens oplaadplekken en installateurs in Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Langedijk.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden alkmaar-1821

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is heel praktisch voor bijv. je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een pand met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Verder kan je extra geld verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik.


Informatie over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een thuis-laadpaal inclusief installatiewerk kost tussen de €975 en €2000. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van het soort systeem (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw vaste energieleverancier zoals Budget energie, Engie, Essent, Energiedirect, NLE en Pure energie, Vandebron, PowerPeers, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,220 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,90 per 100 kilometer. Goed om te weten: een doorsnee benzinewagen kost ongeveer €10,15 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. De standaard EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Noord-Holland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De installateur treft de nodige voorbereidingen in de meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Via dit stroompunt wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Alkmaar monteert het als wallbox of bevestigt ‘m op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Meestal is elke meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste elektrische voertuigen kon men nog opladen op 220V (1-fase). Nieuwere EV’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Alkmaar zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor zijn zo’n €875. Disclaimer: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij merken uit de Europese Unie. De meeste bekende elektrische auto’s in Alkmaar kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Alkmaar heeft momenteel geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Wat mogelijk wel interessant is, is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt verzoeken of het oplaadpunt vlakbij jouw huis kan komen te staan. Zie ook www.alkmaar.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie