Laadpaal Starnmeer

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Een gevolg is dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een handige laadpaal in Starnmeer aan huis. Met behulp van een zelfvoorzienend laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Audi e-tron GT en/of Renault Zoe ZE50 R135. Niet meer wachten op een vrije plek en de kWh prijs is voordeliger. Op deze website tref je praktische informatie over verschillende laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw omgeving.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen vanaf €970.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Starnmeer

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de CUPRA el-Born kan op diverse manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Starnmeer kopen is een uitstekend idee. Hij is altijd beschikbaar en je rijdt elke ochtend weg met een 100% actieradius. Overigens is het een stuk voordeliger dan bij een openbaar laadstation in de wijk. Wel heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de tarieven voor de elektriciteit (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? In onze keuzehulp bieden wij handige tips en adviezen voor laadpaal laten installeren in Starnmeer. Zie ook aanvullende informatie over Elektrische auto leasen.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Starnmeer kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase aansluiting gaat via de doorsnee 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. In principe heeft elke woning zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom (400V). Het maximale laadvermogen is 11 kW. Een 3-fase laadpaal kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk dit laten aanleggen door een elektricien in Starnmeer. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Voordelig opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse variant. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, vaak wel 6 – 8 meter. Het minpunt is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er water in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander nadeel is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Als laatste noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (alsook voor een socket) is de vrijheid in het opladen. Daarvoor neem je de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Eveneens oogt het minder rommelig en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het grote nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even snel wilt laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Het station met een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Starnmeer.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee keuzes: één aansluiting of twee aansluitingen. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkelvoudige paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart functies
De huidige oplossingen hebben milieuvriendelijke & slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk vind jij meer informatie over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Starnmeer vergelijken

De prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De prijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €675 en €3450. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Bovendien zien we steeds meer slimme stations met leuke features als Dynamic Load Balancing die in aanschaf duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Starnmeer.

Laadpaal typeCapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€505- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€500- €610
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€695- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€840- €970
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire producten

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Een volledig vrij programmeerbaar laadpaal.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Flexibel en eenvoudig de laadstroom aanpassen.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Keba & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Starnmeer wisselen tussen de €330 en ongeveer €1800. Dit hangt af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe langer deze afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Tegenwoordig wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen liggen rond de €7,25 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Check erkende adviseurs uit jouw streek.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Op deze pagina bieden wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1085 kilometer op maandbasis. Met dit aantal kilometers verwachten we met welke kosten je rekening moet houden. Hierbij nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Starnmeer):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,125€135,63€1627,50
Elektrisch€0,045€48,83€585,90
Besparing€0,080€86,80€1041,60
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Alkmaar

Heb je een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Starnmeer aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente zal concluderen of en op welke locatie de laadzuil neergezet wordt. Ze checken daarvoor zaken als zichtbaarheid en drukte. Iedereen kan terecht bij dit oplaadpunt. Uitgebreide informatie vind je op www.alkmaar.nl. Hier kan je ook lezen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Onderhoud.

Overzicht met openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Starnmeer zijn er veel. Iedere EV-bezitter mag daar in principe gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,240 tot wel €0,595 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de onderstaande kaart treft je de openbare laadstations in Starnmeer. Vind ook laadmogelijkheden en installateurs in Oost-Graftdijk, West-Graftdijk, Noordeinde, Graft en De Rijp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden starnmeer-1488

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je bedrijf is een prettige service voor bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Heb je een bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij verschillende subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het opladen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Jouw eigen laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie kost tussen de €950 & €2325. Het tarief hangt vooral af van het type laadpaal (eventuele slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan jouw leveranciers van energie zoals Essent, NLE, Engie, Budget energie, Energiedirect en Vattenfall, Vandebron, Pure energie, PowerPeers. Dit is nu ongeveer €0,250 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,85 p/100 km. Ter vergelijking: een benzineauto kost ongeveer €10,05 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Noord-Holland.

Hoe werkt de installatie?
De vakman zal enkele aanpassingen moeten doen in het centrale stroompunt in je huis. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanuit de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In samenspraak met de vakman bepaal je waar de laadpaal wordt geplaatst om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Starnmeer plaatst het als wallbox aan de muur of op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De nieuwste types hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Starnmeer kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €1000. Bedenk wel: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij de Europese merken. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Starnmeer zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Alkmaar verstrekt op het ogenblik geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt specifiek verzoeken of het oplaadpunt in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.alkmaar.nl.

Plaats een reactie