Laadpaal Driehuizen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Door deze trend zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een slimme laadpaal in Driehuizen aan huis. Middels jouw eigen laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw MG ZS EV of jouw Hyundai Kona Electric 39 kWh. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is ook financieel gezien een goede investering. Op EVPlan.nl check je uitgebreide informatie over velerlei soorten laadpalen, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Gratis rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al voor €945.
 • Een individueel laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Driehuizen

Elektrisch rijden is de toekomst. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pure kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Driehuizen kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en eenvoudig en je hebt dan de zekerheid van een perfect opgeladen accu. Ook is het vele malen goedkoper dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en uiteraard de verbruikte stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je verder moet hebben is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? Hierbij check je aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Driehuizen. Of klik door voor meer informatie over Onderhoud.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Driehuizen kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een losse paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Check de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation werkt met de reguliere 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt hierin investeren en jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Driehuizen. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadstation aan huis

Voordelig opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Bovendien is het zo dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (of socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je pakt namelijk de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Bovendien ligt de kabel niet zo in het zicht en blijft de kabel langer goed. Een punt van kritiek is dat het altijd even iets langer duurt als je wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dat geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Driehuizen.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een enkele paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Ideaal als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. Hierbij delen we extra details over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Driehuizen vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €700 – €3450. De kosten worden tot stand door o.a. de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. In aanvulling hierop zijn er slimme opladers met extra opties als voice of gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Driehuizen.

Soort laadstationLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€520- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€550- €615
3-fase laadpaal11 kW4 uur€685- €760
3-fase laadpaal22 kW2 uur€840- €930
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede leveranciers

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Zeer gebruiksvriendelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge of Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Driehuizen bedragen tussen de €440 en ongeveer €2150. Dit hangt af van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Des te groter deze afstand is, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Informatie over laadpassen
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen ongeveer €5,50 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Achterhaal populaire leveranciers uit jouw regio.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Hieronder kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1043 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt becijferen we wat je kunt besparen. In onze calculatie nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Driehuizen):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypeTarieven p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,120€125,16€1501,92
Elektrisch€0,044€45,89€550,70
Besparing€0,076€79,27€951,22
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Alkmaar

Heb je een EV, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Driehuizen aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente bepaalt of en op welke locatie de laadzuil neergezet wordt. Daarbij bekijkt de gemeente variabelen als toegankelijkheid en parkeerdruk. Elke inwoner kan hier gebruik van maken. Meer details is te vinden op www.alkmaar.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of de gemeente subsidies verstrekt. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Informatie over elektrisch rijden.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Driehuizen zien we steeds meer. Iedereen met een abonnement heeft de mogelijkheid daar te laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten schommelen tussen de €0,300 en €0,555 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht treft je de openbare laadstations in Driehuizen. Doorzoek daarnaast laadplekken en aanbieders in Zuidschermer, Grootschermer, Oterleek, Stompetoren en Sint Pancras.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden driehuizen-1847

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf kan worden gebruikt door klanten, bezoekers en personeel. Betreft het een locatie met minimaal 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder verschillende subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarbovenop kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning en laten installeren varieert qua prijs tussen de €825 & €2100. De prijsindicatie wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (additionele slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw huidige energieleverancier zoals Energiedirect, Engie, NLE, Eneco, Budget energie en Pure energie, PowerPeers, Oxxio, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,70 p/100 km. Ter illustratie: een benzineauto komt uit op zo’n €9,90 p/100 km. Met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. Een basis EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Noord-Holland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in de stroomkast in de woning. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Van de stroomkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overleg met de expert wordt besloten waar het station moet komen om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Driehuizen monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is ieder huis geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne EV’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Driehuizen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten liggen rond de €1050. Bedenk wel: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de Europese merken. Een groot deel van de bekende elektrische auto’s in Driehuizen kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Alkmaar verschaft momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het laadpunt vlakbij jouw huis geplaatst mag worden. Voor meer info en aanvragen zie www.alkmaar.nl.

Plaats een reactie