Laadpaal Westerwolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dat heeft als gevolg dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Het alternatief is een handige laadpaal in Westerwolde aan huis. Met behulp van een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw MG ZS EV of Porsche Taycan 4S Plus. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en de kWh prijs is voordeliger. Op deze pagina check je bruikbare informatie over velerlei soorten laadpalen, bieden we een aantal handige kooptips en vind je de beste installateurs uit de buurt.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Altijd een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €940.
 • Een laadstation bij de woning heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Westerwolde

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de Hyundai Kona Electric 64 kWh gaat steeds eenvoudiger. Een eigen goedkope laadpaal Westerwolde kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en veilig en je rijdt elke ochtend weg met een 100% actieradius. Eveneens is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een publiek toegankelijk laadstation. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroomprijzen (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of garage. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn voertuig en mijn woning? In het gedeelte hieronder delen we een aantal kooptips m.b.t. laadpaal laten installeren in Westerwolde. Op EVplan.nl lees je ook meer over Lease een elektrische auto.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Westerwolde kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een montagepaal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk goed na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen systeem
Een 1-fase laadzuil werkt met de normale 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale vermogen is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt dit laten aanleggen door een elektricien in Westerwolde. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er water in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het een rommelig geheel wordt. Als laatste is het zo dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het grote voordeel van een losse kabel (of een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het laadproces doe je met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarbij ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om daarna het geheel te connecten. Een laadzuil met losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Westerwolde.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn 2 opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen steeds vaker slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij extra uitleg over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Westerwolde vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen variëren enorm. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €500 tot +/- €3300. De aanschafkosten hangen vooral af van de laadcapaciteit van het station. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast zien we steeds meer slimme palen met mogelijkheden als Hub/Satellite die een grotere investering vereisen. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Westerwolde.

Soort laadpaalCapaciteitLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€515- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€530- €630
3-fase laadpaal11 kW4 uur€650- €755
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€850- €965
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Bekende systemen

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Met slimme functies als Smart Grid en Load Balancing.
 9. Blue Current: Compacte, betrouwbare en gemakkelijke laadstations.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Andere opties: ABB, Eaton, Delta, Enovates, Etrel, Keba, Hypercharger, Flexicharge & Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Westerwolde bedragen tussen de €420 – €2150. Deze prijs komt tot stand door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Heb ik een laadpas nodig?
Doorgaans wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Dit is geen vereiste, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn zo’n €7,50 (maandelijks).

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Zoek aangesloten verkooppunten uit jouw omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Onderstaand vind je een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1069 kilometer per maand. Met dit aantal kilometers becijferen we wat je kunt besparen. In onze calculatie gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Westerwolde):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,145€155,01€1860,06
Elektrisch€0,050€53,45€641,40
Besparing€0,0950€101,56€1218,66
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerwolde

Heb je een EV, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Westerwolde aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil geplaatst wordt. Daarbij bekijkt de gemeente relevante zaken als zichtbaarheid en veiligheid. Elke inwoner kan het gebruiken. Meer informatie vind je op www.westerwolde.nl. Hier kan je ook lezen of de gemeente subsidies verstrekt. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Daar kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of check aanvullende informatie over Actieradius.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Westerwolde zijn veel beschikbaar. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De prijzen liggen tussen de €0,285 tot wel €0,575 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In de afbeelding hieronder vind je de openbare laadstations in Westerwolde. Vind ook oplaadplekken en verkopers in Oldambt, Pekela, Veendam, Midden-Groningen en Borger-Odoorn.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden westerwolde-9698

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Bekijk je de mogelijkheden voor een pand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het gebruik van de palen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis inclusief plaatsing kost tussen de €1075 en €2300. De uiteindelijke kostprijs hangt vooral af van het type laadpaal (met of juist zonder slimme functies), het maximale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en laadstation en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je rekent de kilowattuurprijs af bij de stroomaanbieder van je huis zoals NLE, Budget energie, Engie, Eneco, Essent en Oxxio, Vattenfall, Vandebron, Pure energie. Dat is doorgaans zo’n €0,230 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,65 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €9,50 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een normale EV eist 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur treft de nodige voorbereidingen in je stroomkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanaf de stoomkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De gecertificeerde laadpaal installateur in Westerwolde monteert ‘m in overleg tegen de muur of installeert het op een paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Al met al is elke woning aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De huidige elektrische wagens kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Westerwolde kan dit allemaal regelen. De onkosten van deze installatieservice bedragen zo’n €1050. Goed om te weten: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese merken. Een groot deel van de beschikbare elektrische auto’s in Westerwolde kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Elke provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Westerwolde verschaft op dit ogenblik geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of het oplaadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen te staan. Bekijk ook www.westerwolde.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie