Laadpaal Ter Apel

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dit resulteert in het feit dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een slimme laadpaal in Ter Apel aan huis. Door middel van een laadstation op eigen terrein rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV of bijvoorbeeld de Audi e-tron S 55 quattro. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en je hebt het snel terugverdiend. Middels onze vergelijker check je praktische informatie over diverse type laadpunten, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Met een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Gratis rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €900.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ter Apel

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het laden van een elektrisch voertuig als onder andere de Skoda Enyaq iV 80 kan op diverse manieren. Een extra goedkope laadpaal Ter Apel kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Daarbij is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroomprijzen (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp vind je belangrijke aspecten om over na te denken rondom laadpaal laten installeren in Ter Apel. Of klik door voor meer informatie over Elektriciteitsnet.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Ter Apel installeren kan op 2 manieren. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een paal. De werking is verder helemaal identiek. Denk goed na over de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen systeem
Een 1-fase laadpaal gaat via de standaard 230 voltage. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. In principe heeft elke woning minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale vermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt gemakkelijk de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Ter Apel. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Spotgoedkoop opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse kabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een afneembare kabel. Het grote voordeel van de vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een bijkomend voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel wat sneller vies wordt omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Daarbij is het in de praktijk zo dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het grote voordeel van een losse kabel (dus met alleen een socket) is de vrijheid in het opladen. Daarvoor neem je de kabel die af-fabriek is geleverd. Ook ziet het er niet zo chaotisch uit en gaat jouw kabel langer mee. Het belangrijkste nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadzuil met losse kabel is doorgaans toch praktischer. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Ter Apel.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden twee soorten: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch voor huishoudens met 2 EV’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De nieuwste laadsystemen herbergen meer en meer slimme laadfuncties. Hieronder lees jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkom kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Ter Apel vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De kostprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €575 en €3450. De prijs hangt vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Ook zijn er slimme systemen met speciale functies als Peak Shaving die een hogere verkoopprijs hebben. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Ter Apel.

Laadpaal typeCapaciteitLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€535- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€515- €645
3-fase laadpaal11 kW4 uur€700- €790
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€825- €970
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Ontworpen om laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Supersnel laden van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Andere merken: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric & Tritium, Efacec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Ter Apel komen uit tussen de €360 en +/- €1800. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas
Steeds vaker wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Het kan ook prima zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €4,00 op maandbasis.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind aangesloten leveranciers in de regio.

Kostenoverzicht elektrisch rijden

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1063 km (maandelijks). Hiermee becijferen we met welke kosten je rekening moet houden. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ter Apel):

 • Benzine rijden 2024: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
TypeTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,150€159,45€1913,40
Elektrisch rijden€0,050€53,15€637,80
Besparing€0,100€106,30€1275,60
Kosten elektrisch vs benzine rijden in februari 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerwolde

Heb jij de beschikking over een EV, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Ter Apel aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

Zodra je voldoet aan deze criteria wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente zal concluderen of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij variabelen als bereikbaarheid en parkeerdruk. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Meer informatie kan je lezen op www.westerwolde.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er een subsidie mogelijk is. Flink wat gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Laadpaal plaatsen.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (februari 2024)

Laadstations in Ter Apel zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan hier parkeren en laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De prijzen bedragen tussen de €0,300 tot wel €0,585 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder treft je de openbare laadstations in Ter Apel. Vind ook laadstations en leveranciers in Sellingen, Bourtange, Vlagtwedde, Eesergroen en Ees.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ter-apel-9561

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je werk biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een bedrijf met tenminste 10 parkeerplaatsen? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarnaast kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief plaatsing kost +/- tussen de €1050 & €2200. De prijsindicatie wordt berekend aan de hand van het type laadstation (wel/geen slimme functies), het maximale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Eneco, Engie, Energiedirect, Essent, Budget energie en Pure energie, Vandebron, PowerPeers, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,85 per 100 kilometer. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto kost je zo’n €9,75 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een reguliere EV eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Groningen.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de meterkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). In overleg met de expert wordt besloten wat de beste manier is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De gecertificeerde laadpaal installateur in Ter Apel monteert ‘m in overleg tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De allereerste elektrische auto’s konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. Innovatieve auto’s vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Ter Apel kan dit allemaal regelen. De geschatte kosten van zo’n service liggen rond de €1075. Bedenk wel: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we met name terug bij de Europese merken. Veel van de bekende elektrische auto’s in Ter Apel kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt. Iedere provincie heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Westerwolde verschaft momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of de laadzuil in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Zie ook www.westerwolde.nl.

Plaats een reactie