Laadpaal Bourtange

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Bourtange aan huis. Met behulp van jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Mercedes EQA of Jaguar I-Pace EV320. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op dit portaal lees je waardevolle informatie over meerdere laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Met een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Gratis rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al voor €985.
 • Een thuis-laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Bourtange

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Jouw elektrische auto opladen zoals bijvoorbeeld de BMW iX3 kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Bourtange kopen is steeds meer in trek. Het is gemakkelijk en snel en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een laadstation in de omgeving. De kosten bestaan uit: de installatie, hardware, kabels en de kosten van jouw eigen stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Alles wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn situatie? Op deze pagina vind je aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Bourtange. Of klik door voor meer informatie over Elektrisch of benzine.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Bourtange installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Verder zijn er geen verschillen. Analyseer de afstand tussen de auto en de laadplek zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase aansluiting werkt met de standaardaansluiting van 230V. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Ieder huis in Nederland heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt hierin investeren en jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Bourtange. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Wat hierbij ook handig is is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, vaak wel 6 – 8 meter. Een punt van kritiek is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er door wind en regen water in kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Daarnaast kan het zijn dat het een rommelig geheel wordt. Als laatste noemen we nog even dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is de vrijheid in het opladen. Daarvoor neem je de stekker die je in de auto hebt liggen. Tevens is het een strakker geheel en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het belangrijkste nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je een nieuwe elektrische auto? In zo’n geval hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Bourtange.

Enkele vs dubbele laadpaal
Je kan kiezen uit 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Nuttig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Smart toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. Hieronder check jij extra uitleg over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Bourtange vergelijken

De tarieven van laadpalen lopen zeer uiteen. De investering van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €525 tot en met €3200. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Ook zijn er allerlei slimme wallboxen en palen met snufjes als voice of gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Bourtange.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€550- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€525- €600
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€670- €785
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€855- €1010
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Goede merken

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Slimme Wifi & Bluetooth connectiviteit.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Voor iedere elektrische auto.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: Aantrekkelijk design, stevig en relatief goedkoop.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Plug & Charge of met laadpas laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Andere opties: ABB, Eaton, Enovates, Etrel, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger of Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in Bourtange liggen tussen de €400 en +/- €1825. Dit is afhankelijk van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het terrein, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Abonnementskosten laadpas
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Het is absoluut niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn zo’n €5,00 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Check goede vakmannen in de regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Onderstaand vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1061 kilometer op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt begroten we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze calculatie nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Bourtange):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,140€148,54€1782,48
Elektrisch rijden€0,048€50,93€611,14
Besparing€0,092€97,61€1171,34
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerwolde

Een elektrische auto gekocht, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Bourtange aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente bepaalt of en in welke omgeving de laadzuil geplaatst wordt. Ze onderzoeken facetten als zichtbaarheid en drukte. Elke bewoner mag het gebruiken. Extra achtergrondinfo vind je op www.westerwolde.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Voordelige laadpas.

Openbare oplaadpunten vergelijken (april 2024)

Laadstations in Bourtange kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een EV mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen bedragen tussen de €0,265 en €0,575 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In de onderstaande kaart doorzoek je de openbare laadstations in Bourtange. Vind ook laadmogelijkheden en verkopers in Vlagtwedde, Eesergroen, Ees, Ellertshaar en Westdorp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden bourtange-9545

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor is een extra stukje service richting bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Bezit je een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van meerdere subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een privé laadpaal aan huis incl. de benodigde installatie zit zo tussen de €1000 en €2075. De kosten van het hele pakket komt tot stand door het type laadstation (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en laadstation en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je eigen energieleverancier zoals Energiedirect, Engie, Essent, Budget energie, NLE en Pure energie, Oxxio, Vattenfall, Vandebron. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,75 per 100 kilometer. Ter illustratie: een auto met benzinemotor kost ongeveer €10,35 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een reguliere EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Groningen.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De vakman integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Van dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je wat de beste manier is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De ervaren laadpaal installateur in Bourtange plaatst het als wallbox aan de muur of op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt te maken om een elektrische auto op te laden. Met name bij oudere huizen moet er wel wat gebeuren. Let er wel op dat je groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne elektrische voertuigen vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Bourtange zal al dit werk voor je oplossen. De tarieven hiervan bedragen ongeveer €950. Bedenk wel: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers van laadkabels zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de Europese leveranciers. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Bourtange dien je op te laden met een type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Westerwolde heeft op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of het oplaadpunt dichtbij jouw woning kan komen. Voor meer info en aanvragen zie www.westerwolde.nl.

Plaats een reactie