Laadpaal Pekela

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dit resulteert in het feit dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een handige laadpaal in Pekela aan huis. Via een privé laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Audi Q4 e-tron of Audi e-tron S 55 quattro. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op dit portaal vind je waardevolle informatie over verschillende laadpalen, geven we een duidelijk stappenplan en vind je de beste installateurs bij jou in de regio.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al voor €915.
 • Een privaat laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Pekela

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een Mini Electric gaat steeds eenvoudiger. Een 100% eigen goedkope laadpaal Pekela kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een goed geladen accu. Verder is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadpunt in de wijk. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de kosten van jouw eigen stroom (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn auto en mijn situatie? Hierbij vind je tips en adviezen ten aanzien van laadpaal laten installeren in Pekela. Op deze website lees je ook meer over Voordeligste laadpaal.

Montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Pekela installeren kan op 2 manieren. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1 fase systeem is compatibel met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase variant maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt gemakkelijk jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Pekela. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse kabel. Het grote voordeel van een vastzittende kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze sneller nat wordt (tenzij je binnen laadt). Een ander nadeel is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook is het goed om je te bedenken dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Bovendien ziet het er niet zo chaotisch uit en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een negatief aspect is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Pekela.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 mogelijkheden: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve functies
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf tref jij alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Geen pasje of sleutel meer nodig, enkel een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Pekela vergelijken

De prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €850 en €3150. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Daarnaast zijn er allerlei slimme wallboxen en palen met toffe functies als Dynamic Load Balancing die duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Pekela.

Soort laadpaalVermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€515- €645
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€500- €620
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€675- €785
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€855- €1010
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Geschikt voor elke elektrische auto.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Geschikt voor 1-fase, 2-fase en 3-fase voertuigen.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Pekela wisselen tussen de €400 en ongeveer €2100. Dit wordt grotendeels bepaalt door een verwachting van de diverse installatie-uren (arbeid), meterkast aanpassingen en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Heb ik een laadpas nodig?
Soms wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen circa €2,50 (maandelijks).

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Check erkende vakmannen in de regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte hebben wij een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1067 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde checken we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Pekela):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
SoortKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,135€144,05€1728,54
Elektrisch rijden€0,048€51,22€614,59
Besparing€0,0870€92,83€1113,95
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Pekela

Rijd je elektrisch, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Pekela aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale elektrische actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente bepaalt of en waar de laadzuil werkzaam zal worden. Hierbij bekijken zij variabelen als toegankelijkheid en veiligheid. Elke bewoner kan terecht bij dit oplaadpunt. Uitgebreide informatie vind je op www.pekela.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Het merendeel van de gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Op die site kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Duurzame mobiliteit.

Lijst met openbare oplaadpunten in de buurt (juli 2024)

Laadstations in Pekela zijn er veel. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen lopen uiteen tussen de €0,240 tot wel €0,555 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de onderstaande kaart zie jij alle openbare laadstations in Pekela. Bekijk ook oplaadpunten en installatiebedrijven in Veendam, Midden-Groningen, Borger-Odoorn, Stadskanaal en Tynaarlo.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden pekela-9665

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij uw bedrijf is heel praktisch voor bijv. klanten, bezoekers en personeel. Betreft het een pand met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Profiteren van een investeringsaftrek 13,5%, 27% of maar liefst 36%.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Verder kan je iets bijverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Het aankopen van een laadpaal inclusief installatiewerk varieert qua prijs tussen de €1075 – €2275. Het tarief wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type laadstation (met of juist zonder slimme functies), het minimale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het plaatsen van een aardlekautomaat of nieuwe groep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Essent, Engie, Budget energie, Eneco, Energiedirect en Vandebron, Oxxio, Vattenfall, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,00 p/100 km. Om een indicatie te geven: een gemiddelde benzineauto kost circa €10,30 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De huidige EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De vakman treft de nodige voorbereidingen in het centrale stroompunt in je huis. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten waar het station moet komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Pekela bevestigt het laadstation aan de muur of hij komt op een aparte paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Let er wel op dat je groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De huidige types vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Pekela kan dit uit handen nemen. De kosten daarvoor liggen rond de €1100. Goed om te weten: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese leveranciers. Veel gangbare elektrische auto’s in Pekela kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Pekela verschaft op dit moment geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt hierbij verzoeken of de paal vlakbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.pekela.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie