Laadpaal Ter Apelkanaal

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Ter Apelkanaal aan huis. Door gebruik te maken van een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volkswagen ID.3 Pure + Hyundai Kona Electric 39 kWh. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en de kWh prijs is voordeliger. Hier vind je waardevolle informatie over velerlei laadstations, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Je bent niet afhankelijk van andere weggebruikers.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €955.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ter Apelkanaal

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Audi Q4 Sportback e-tron kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een extra goedkope laadpaal Ter Apelkanaal kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je rijdt elke ochtend weg met een 100% actieradius. Evenzeer is het een stuk goedkoper dan een openbaar laadpunt. Wel heb je te maken met de aanschaf en installatie van de paal en de tarieven voor de elektriciteit (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is nu handig voor mij EV en woning? Verderop kan je aan de slag met tips en adviezen rondom laadpaal laten installeren in Ter Apelkanaal. Zie ook aanvullende informatie over Vergelijk laadpassen.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Ter Apelkanaal kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk kritisch de afstand van jouw EV en de laadplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant gaat via de reguliere 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadpaal heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt dit laten aanleggen door een elektricien in Ter Apelkanaal. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

Goedkoop en snel laden en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Verder is het zo dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander minpunt is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Daarbij kan het zijn dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het grote voordeel van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Tevens ziet het er wat netter uit en blijft de kabel langer goed. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als je de accu gaat opladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Advies: probeer ook eens de snelladers in Ter Apelkanaal.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: één aansluiting of twee aansluitingen. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Dit is praktisch als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Innovatieve toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig meer en meer slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf check je meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Ter Apelkanaal vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen variëren enorm. De adviesprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €575 tot +/- €3250. De prijs hangt vooral af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Verder onderscheiden we slimme palen met speciale opties als gebarenherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Ter Apelkanaal.

Soort laadpaalLaadvermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€545- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€550- €625
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€675- €770
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€875- €1040
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Overweeg ook: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Keba, Flexicharge, Schneider Electric & Tritium, Xcharge, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Ter Apelkanaal wisselen tussen de €390 en +/- €1950. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Abonnementstarieven laadpassen
Eventueel wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Men hoeft dat niet af te nemen, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn zo’n €2,50 (maandelijks).

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vergelijk aangesloten vakmannen uit jouw regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina kan je een rekenvoorbeeld zien. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1064 kilometer op maandbasis. Met dit aantal kilometers verwachten we wat de verwachte kostenbesparing is. Daarbij gaan we uit van de volgende kosten (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ter Apelkanaal):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
TypePrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine rijden€0,100€106,40€1276,80
Elektrisch rijden€0,040€42,56€510,72
Besparing€0,060€63,84€766,08
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Westerwolde

Lease of koop jij een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in Ter Apelkanaal aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en op welke plek de laadzuil werkzaam zal worden. Ze analyseren hiervoor aspecten zoals toegankelijkheid en doorstroming. Elk huishouden mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle info vind je op www.westerwolde.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel Nederlandse gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Aansluitingen.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Ter Apelkanaal nemen in rap tempo toe. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten variëren tussen de €0,230 tot wel €0,570 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In onze maps kaart treft je de openbare laadstations in Ter Apelkanaal. Doorzoek daarnaast laadmogelijkheden en leveranciers in Ter Apel, Sellingen, Bourtange, Vlagtwedde en Eesergroen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ter-apelkanaal-9563

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door werknemers en klanten. Bezit je een locatie met meer dan 10 parkeervakken? Naar de nieuwste wetgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarbovenop kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een privé laadpaal aan huis inclusief installatiewerk zit qua kostprijs tussen de €1050 – €2225. De totaalprijs wordt gecalculeerd a.d.h.v. het model laadzuil (additionele slimme functies), het totale laadvermogen, het aantal benodigde kabelmeters en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je rekent de kilowattuurprijs af bij jouw vaste energieleverancier zoals NLE, Budget energie, Engie, Eneco, Essent en Oxxio, Vattenfall, Vandebron, Pure energie. Dat is doorgaans zo’n €0,240 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,50 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzineauto kost om en nabij de €10,00 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. Een basis EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Groningen.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De expert legt een aparte stroomgroep aan in de stroomvoorziening van je woning. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Van de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je wat de beste manier is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Ter Apelkanaal zet het laadstation vast tegen de muur of op een stevige paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Uiteindelijk is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste elektrische voertuigen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele types vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Ter Apelkanaal kan dit allemaal regelen. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €975. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 is vooral te zien bij verschillende merken binnen de EU. De gangbare elektrische auto’s in Ter Apelkanaal hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt. Iedere provincie is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Westerwolde biedt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of het laadpunt nabij jouw huis kan komen. Voor meer info en aanvragen zie www.westerwolde.nl.

Plaats een reactie