Laadpaal Altena

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Dit resulteert in het feit dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Je kunt dan beter kiezen voor een privé laadpaal in Altena aan huis. Door gebruik te maken van jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus + Audi e-tron Sportback 50 quattro. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina lees je praktische informatie over populaire type laadpalen, geven we een duidelijk stappenplan en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk die werken in jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Goedkoop rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €925.
 • Een laadstation op eigen grond heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Altena

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van jouw EV zoals de Volvo XC40 P8 AWD Recharge kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Altena kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Hij is altijd beschikbaar en je kunt rekenen op een 100% actieradius. Tevens is het veel betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. Wat betreft kosten heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de tarieven voor de elektriciteit (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina delen we bruikbare informatie m.b.t. laadpaal laten installeren in Altena. Zie ook onze informatie over Betrouwbare laadpaal.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Altena kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een stevige paal. Verder zijn er geen verschillen. Check de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1-fase laadstation kan laden met een standaard 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het laadvermogen is dan max. 11 kW. De 3-fase variant kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Altena. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een oplaadpaal aan huis?

Goedkoop laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een geïntegreerde vaste kabel of een losse stekker. De meerwaarde van de vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat we ook vaak horen is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ten derde kan het zijn dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het handige van een losse kabel (net als socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die af-fabriek is geleverd. Tevens ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het grote nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een laadpaal zonder vaste kabel is doorgaans toch praktischer. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Altena.

Enkele of dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkelvoudig of dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Dit is praktisch voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Smart functies
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk vind je extra uitleg over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Altena vergelijken

De kosten van laadpalen zijn heel divers. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis varieert van €825 t/m €3275. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Verder heb je de keuze uit slimme palen met extra’s als voice of gezichtsherkenning die kostbaarder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Altena.

Laadpaal typeLaadcapaciteitOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€520- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€520- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€695- €775
3-fase laadpaal22 kW2 uur€835- €1000
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Bekende systemen

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van stroom.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: De beste prijs/kwaliteit verhouding in de markt.
 7. Webasto: Betaalbare en krachtige laders voor thuisgebruik.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Geschikt voor Plug & Play, direct laden.
 11. Myenergi / Zappi: Variabel laden tussen 6A en 32A.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Altena komen uit tussen de €330 tot €2100. Dit is afhankelijk van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Informatie over laadpassen
Hedendaags wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar dan mis je wel enkele voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €5,75 p/maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vergelijk goede installateurs uit jouw gemeente.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Bijgaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1162 km per maand. Met dit getal becijferen we wat jouw potentiële besparing is. In ons voorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Altena):

 • Benzine rijden 2024: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,145€168,49€2021,88
Elektrisch€0,040€46,48€557,76
Besparing€0,1050€122,01€1464,12
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Altena

Een elektrische auto gekocht, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Altena aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is op dit moment rondom je woning geen openbaar laadstation.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze analyseren hiervoor aspecten zoals bereikbaarheid en doorstroming. Elke inwoner mag het gebruiken. Updates en informatie kan je lezen op www.gemeentealtena.nl. Daar lees je ook of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektrisch of benzine.

Openbare oplaadpunten in de buurt (juni 2024)

Laadstations in Altena zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen kan hier parkeren en laden. Het is relatief wel duur. De onkosten bedragen tussen de €0,300 – €0,550 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de afbeelding hieronder vind je de openbare laadstations in Altena. Vergelijk ook laadplekken en installatiebedrijven in Gorinchem, West Betuwe, Vijfheerenlanden, Buren en Culemborg.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden altena-4265

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is een extra stukje service richting bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Gaat het om een pand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 36% aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een laadpaal voor thuis aanschaffen inclusief installatiewerk varieert qua prijs tussen de €975 & €2000. De definitieve prijs wordt berekend aan de hand van het soort systeem (softwarematige slimme functies), het maximale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw vaste energieleverancier zoals Budget energie, Eneco, Engie, NLE, Energiedirect en Oxxio, Pure energie, Vattenfall, PowerPeers. Dat is doorgaans zo’n €0,210 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,65 per 100 kilometer. Ter illustratie: een gemiddelde benzineauto kost je al snel €10,20 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een EV anno 2024 behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Noord-Brabant.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in je stroomkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Van de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overeenstemming met de specialist bereken je wat een goede plek is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Altena monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een stevige paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Let er wel op dat je groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. Nieuwere elektrische voertuigen vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Altena kan dit allemaal regelen. De totale onkosten liggen rond de €1100. Let op: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 zien we vooral terug bij merken uit Europa. De favoriete elektrische auto’s in Altena zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie aanvragen als ik thuis een laadpaal plaats?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Altena verstrekt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of deze laadpaal dichtbij jouw woning geplaatst mag worden. Voor meer informatie zie www.gemeentealtena.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie