Laadpaal Achtkarspelen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een slimme laadpaal in Achtkarspelen aan huis. Dankzij een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw CUPRA el-Born en/of Mercedes EQV 300 Lang. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en de kWh prijs is voordeliger. Op EVPlan.nl ontdek je uitgebreide informatie over populaire laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Altijd een volle accu, altijd een optimale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €985.
 • Een particulier laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Achtkarspelen

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Jouw elektrische auto opladen als onder andere de Mini Electric kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Achtkarspelen kopen is een goede investering. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een goede actieradius. Overigens is het veel betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. Wel heb je te maken met de initiële aanschaf + installatie en de tarieven voor de elektriciteit (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Je moet wel de beschikking hebben over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? In onze keuzehulp kan je aan de slag met handige tips en adviezen voor laadpaal laten installeren in Achtkarspelen. Op EVplan.nl lees je ook meer over Overzicht elektrische auto’s.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Achtkarspelen kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Het 1-fase laadstation werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Een 3-fase laadpaal kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase groepenkast? Je kunt dan deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Achtkarspelen. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Voordelig opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het gemak van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander voordeel is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er water in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Daarbij moet je opletten dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de kabel die af-fabriek is geleverd. Bovendien oogt het minder rommelig en gaat jouw kabel langer mee. Belangrijk nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je even kort wilt opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om alles vervolgens aan te sluiten. Een paal met een losse laadkabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n scenario hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Achtkarspelen.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: een enkele of een dubbele laadpaal. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Erg handig als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Slimme functies
Laadpalen hebben tegenwoordig vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hierbij tref jij meer informatie over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Achtkarspelen vergelijken

De kosten van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis varieert van €650 tot en met €3000. De uiteindelijke prijs wordt voor het grootste gedeelte gevormd door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. In aanvulling hierop zien we steeds meer slimme laadpunten met toffe features als Peak Shaving die in aanschaf duurder zijn. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Achtkarspelen.

Type laadpaalLaadvermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€500- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€510- €625
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€675- €790
3-fase laadpaal22 kW2 uur€865- €1025
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire producten

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Hoogwaardig en mooi vormgegeven laadstation.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: Met automatische maximale laadstroomdetectie.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge en Tritium, Xcharge, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Achtkarspelen variëren van €310 en €1900. De prijs wordt bepaald door het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas
Bij steeds meer services wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van een laadpaal abonnement zijn circa €6,75 per maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind aangesloten verkooppunten uit jouw gemeente.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1072 kilometer op maandbasis. Op basis van dit gemiddelde begroten we wat jouw potentiële besparing is. In onze calculatie kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Achtkarspelen):

 • Benzine rijden 2024: €0,105/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
TypeKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,105€112,56€1350,72
Elektrisch rijden€0,042€45,02€540,29
Besparing€0,0630€67,54€810,43
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Achtkarspelen

Rijd je elektrisch, echter beschikt je niet over een eigen oprit? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Achtkarspelen aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Zodra je voldoet aan deze criteria zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar precies de laadzuil gemonteerd wordt. Hierbij bekijken zij zaken als vindbaarheid en drukte. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Alle info is ook te lezen op www.achtkarspelen.nl. Hier lees je bovendien of je een subsidie kunt krijgen. Flink wat gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Betrouwbare laadpassen.

Openbare laadpunten bekijken (april 2024)

Laadstations in Achtkarspelen zijn veel beschikbaar. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De kosten schommelen tussen de €0,285 tot wel €0,565 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het volgende schema onderzoek je de openbare laadstations in Achtkarspelen. Vergelijk ook laadstations en leveranciers in Westerkwartier, Groningen, Westerwolde, Oldambt en Pekela.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden achtkarspelen-9873

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je bedrijf biedt veel uitkomst voor werknemers en klanten. Bekijk je de mogelijkheden voor een kantoorpand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Volgens de laatste regelgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Bovendien kan je het laadpunt versneld terugverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief plaatsing zit qua kostprijs tussen de €1075 en €2350. De totaalprijs komt tot stand door welk merk je kiest (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Wat kost een auto thuis opladen?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Engie, Essent, Energiedirect, NLE en Pure energie, Vattenfall, PowerPeers, Vandebron. Dit is nu ongeveer €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,95 per 100 kilometer. Vergeet niet: een normale auto op benzine kost ongeveer €10,30 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een normale EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanaf dit stroompunt legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De gecertificeerde laadpaal installateur in Achtkarspelen zet het laadstation vast tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Over het algemeen is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Hierbij is van belang of de woning beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne modellen vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hierdoor wordt het snelladen mogelijk gemaakt. Een laadpunt installatiebedrijf in Achtkarspelen zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten bedragen circa €975. Goed om te weten: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. De bekende elektrische auto’s in Achtkarspelen beschikken over een type 2 aansluiting. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Achtkarspelen biedt op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Het alternatief is om een openbaar laadstation aan te vragen. Je kunt aanvragen of de paal dichtbij jouw huis kan komen te staan. Voor meer info en aanvragen zie www.achtkarspelen.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie