Laadpaal Waspik

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat betekent ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Het is dan mogelijk om te gaan voor een privé laadpaal in Waspik aan huis. Dankzij jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Mercedes EQA en/of Ford Mustang Mach-E GT. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op dit portaal vind je bruikbare informatie over velerlei soorten laadpalen, een handige keuzehulp en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit de buurt.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €955.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Waspik

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van de accu van een EV zoals een BMW i4 is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Waspik kopen biedt veel voordelen. Je kunt eenvoudig laden en je hoeft niet onzeker te zijn over een volgeladen accu. Tevens is het stukken betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de eenmalige aanschafprijs, installatie en de stroom / verbruikskosten (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation is geschikt voor mij EV en woning? Hieronder bieden wij handige tips en adviezen voor laadpaal laten installeren in Waspik. Zie ook aanvullende informatie over Voordelige laadpas.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Waspik kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een stevige paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Check hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase installatie werkt met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. De 3-fase installatie kan dus opladen in veel kortere tijd (snelladen). Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Waspik. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse kabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. Het grote voordeel van een vastzittende kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Verder is het zo dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Daarnaast kan het zijn dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Bovendien moet je er rekening mee houden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het grote voordeel van een losse kabel (of een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het laadproces doe je met de kabel die af-fabriek is geleverd. Evenzeer heb je geen rommelige hangende kabels en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. De oplossing met een losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Waspik.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder bekijk je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Waspik vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis varieert van €750 t/m €3150. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Ook zien we steeds meer slimme systemen met speciale opties als gezichts- en gebarenherkenning die duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Waspik.

Soort laadstationVermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€535- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€515- €620
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€660- €765
3-fase laadpaal22 kW2 uur€840- €1020
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Gecertificeerde installatie.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Robuust, mooi van vorm, aansluitklaar.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 tot 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Andere leveranciers: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Waspik bedragen tussen de €350 – €1875. Dit is afhankelijk van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter het terrein, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Tegenwoordig wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement bedragen zo’n €5,75 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Automatische firmware-updates.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vergelijk goede adviseurs uit jouw gemeente.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1125 kilometer (maandelijks). Op basis van dit gemiddelde ramen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Waspik):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
SoortPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,100€112,50€1350,00
Elektrisch€0,040€45,00€540,00
Besparing€0,060€67,50€810,00
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Waalwijk

Rijd je elektrisch, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Waspik aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een noemenswaardige actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil geplaatst wordt. Ze overwegen daarbij relevante zaken als vindbaarheid en technische haalbaarheid. Elke EV-eigenaar mag gebruik maken van het oplaadpunt. Meer details is ook te lezen op www.waalwijk.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Meer en meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze website kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Betrouwbare laadpaal.

Kaart met openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Waspik zijn aanwezig. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De prijzen variëren tussen de €0,255 – €0,565 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de onderstaande kaart check je de openbare laadstations in Waspik. Doorzoek daarnaast oplaadplekken en verkopers in Raamsdonk, Sprang-Capelle, Elshout, Drunen en Riel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden waspik-5165

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is heel praktisch voor bijv. je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Bezit je een kantoor of bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je iets bijverdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een thuis-laadpaal met daarbij de installatie kost tussen de €900 – €2225. De definitieve prijs is afhankelijk van het soort laadsysteem (eventuele slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Eneco, Essent, Engie, Budget energie, NLE en Vandebron, Vattenfall, Oxxio, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,250 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,15 per 100 kilometer. Vergeet niet: een normale auto op benzine komt uit op zo’n €10,20 p/100 km. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Noord-Brabant.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De leverancier legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in de stroomvoorziening van je woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanaf de stoomkast wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. Jouw laadpaal installateur in Waspik monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of installeert het op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Belangrijk is of de meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De nieuwste EV’s hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Waspik kan het allemaal juist aansluiten. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €1050. Belangrijk: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 zien we vooral terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel gangbare elektrische auto’s in Waspik kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Waalwijk verstrekt momenteel geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het laadpunt vlakbij jouw huis geïnstalleerd kan worden. Bekijk ook www.waalwijk.nl.

Plaats een reactie