Laadpaal Suwâld

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Een gevolg is dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het alternatief is een privé laadpaal in Suwâld aan huis. Met behulp van jouw eigen laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volkswagen ID.3 Pure of Fiat 500e Berlina 42 kWh. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en de kWh prijs is voordeliger. Op dit portaal check je extra informatie over populaire type laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Met een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €985.
 • Jouw eigen laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Suwâld

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals de Hyundai Kona Electric 64 kWh kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een extra goedkope laadpaal Suwâld kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en veilig en je hebt dan elk moment van de dag een goede actieradius. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan bij een publiek laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de aanschaf en installatie van de paal en de kWh prijs voor de stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten ten aanzien van laadpaal laten installeren in Suwâld. Zie ook aanvullende informatie over Milieuvriendelijke EV.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Suwâld kan op 2 manieren worden aangebracht. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of op een stevige paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Onderzoek de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadzuil werkt met de standaard 230 voltage. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elk woonadres in ons land heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadzuil heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Voor een paar honderd euro kun jij deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Suwâld. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop laden en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse stekker. Het grootste gemak van een vastzittende kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een bijkomend voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er door wind en regen water in kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander nadeel is dat het er niet zo netjes uit ziet. Daarbij is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook is het een strakker geheel en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het belangrijkste nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een losse kabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Suwâld.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn twee opties: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekker aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Dit biedt uitkomst wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Slimme functies
De huidige oplossingen hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk tref jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkomt overcapaciteit kosten bij het elektrisch laden.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Suwâld vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €775 tot +/- €3150. Het prijskaartje hangt met name af van de laadcapaciteit van het station. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zien we steeds meer slimme opladers met speciale snufjes als gezichts- en gebarenherkenning die kostbaarder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Suwâld.

Soort laadpaalCapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€515- €605
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€540- €640
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€690- €785
3-fase laadpaal22 kW2 uur€880- €1040
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Wereldwijde specialist voor industriële stekkervoorzieningen.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Een aantrekkelijk instapmodel vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme daltarief instellingen mogelijk.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Andere leveranciers: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Suwâld lopen uiteen tussen de €430 en €2175. Dit wordt grotendeels bepaalt door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Steeds vaker wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €6,75 p/maand.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal voor thuis kopen?

Zoek ervaren specialisten in de regio.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. In het onderstaande gedeelte kan je een rekenvoorbeeld zien. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1080 km per maand. Met dit aantal kilometers calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. In onze begroting nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Suwâld):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,048/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,140€151,20€1814,40
Elektrisch€0,048€51,84€622,08
Besparing€0,092€99,36€1192,32
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tytsjerksteradiel

Heb jij de beschikking over een EV, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Suwâld aanvragen bij de gemeente. Houd rekening met verschillende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij zaken als vindbaarheid en doorstroming. Elke EV-eigenaar kan hier gebruik van maken. Alle details is beschikbaar gesteld op www.t-diel.nl. Hier kan je ook lezen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Steeds meer gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Laadpassen vergelijken.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Suwâld zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen kan daar gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De kosten bedragen tussen de €0,235 en €0,570 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het onderstaande kaartje zie je alle openbare laadstations in Suwâld. Vergelijk ook laadmogelijkheden en verkooppunten in Earnewâld, Garyp, Sumar, Eastermar en Jistrum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden suwald-9265

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor biedt veel uitkomst voor je personeel en relaties. Heb je een gebouw met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarbovenop kan je iets bijverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatie kost tussen de €750 – €2450. De totaalprijs komt tot stand door het soort laadsysteem (wel of geen slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij de stroomaanbieder van je huis zoals Engie, Essent, Energiedirect, NLE, Eneco en Vandebron, PowerPeers, Pure energie, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,225 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,80 per 100 kilometer. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto kost al gauw €10,40 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De gemiddelde EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De expert zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Via dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen wordt besloten wat de beste manier is om graafwerk en benodigde kabels te beperken. Jouw laadpaal installateur in Suwâld plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een speciale paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Meestal is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Achterhaal of de groepenkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve modellen kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Suwâld zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De tarieven hiervan bedragen zo’n €850. Belangrijk: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabels / stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. De populaire elektrische auto’s in Suwâld hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een eigen thuislaadpunt. Iedere gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Tytsjerksteradiel biedt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of deze laadpaal in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.t-diel.nl.

Plaats een reactie