Laadpaal Eastermar

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Een gevolg is dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een eigen laadpaal in Eastermar aan huis. Middels een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volvo XC40 P8 AWD Recharge of jouw Porsche Taycan Cross Turismo. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze pagina lees je extra informatie over verschillende type laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Altijd een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Nog goedkoper rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €925.
 • Jouw eigen laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Eastermar

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Jouw elektrische auto opladen als o.a. een Mini Electric kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Eastermar kopen is een uitstekend idee. Het is ontzettend handig in gebruik en je rijdt elke ochtend weg met een 100% actieradius. Eveneens is het veel betaalbaarder dan laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door de initiële aanschaf + installatie en de tarieven voor de elektriciteit (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Je moet wel de beschikking hebben over een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In onze keuzehulp kan je aan de slag met inhoudelijke informatie en tips voor laadpaal laten installeren in Eastermar. Op deze website lees je ook meer over Elektrische autoverzekering.

Laadpaal of wallbox
Een laadstation Eastermar kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Denk vooraf na over de afstand tot de parkeerplek (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen installatie
Het 1 fase systeem werkt met een standaard 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). De 3-fase installatie maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Een 3-fase laadpaal kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt eenvoudig dit laten aanleggen door een elektricien in Eastermar. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste kabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. Het pluspunt van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Wat hierbij ook handig is is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Een ander minpunt is dat het een rommelig geheel wordt. Bovendien is het zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Evenzeer ligt de kabel niet zo in het zicht en profiteer je van een langere levensduur. Het grote nadeel is dat er een extra handeling vereist is als je even snel wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dat geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Eastermar.

Enkele of dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Erg handig wanneer je 2 auto’s in bezit hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Smart toepassingen
Laadstations hebben steeds vaker slimme laadfuncties. Hierbij bekijk je extra details over slimme laadpunten en de verschillende opties.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Eastermar vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De adviesprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €950 tot en met €3075. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zijn er allerlei slimme opladers met extra features als gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Eastermar.

Type laadstationVermogenOplaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€540- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€510- €610
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€690- €760
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€830- €990
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Optioneel leverbaar met vaste kabel.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere merken: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Schneider Electric , Keba, Flexicharge & Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Eastermar liggen tussen de €300 en ongeveer €1925. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Des te groter deze afstand is, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas
Steeds vaker wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen circa €6,50 op maandbasis.

 • Online inzicht in laadsessies.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Vind erkende leveranciers die werken in je omgeving.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De investering in een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder vind je een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1076 kilometer op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt berekenen we welke besparing er mogelijk is. Daarbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Eastermar):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
TypePrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,120€129,12€1549,44
Elektrisch€0,044€47,34€568,13
Besparing€0,076€81,78€981,31
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in maart 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tytsjerksteradiel

Lease of koop jij een elektrische auto, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Eastermar aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij zaken als vindbaarheid en geschatte drukte. Iedereen met een elektrische auto kan terecht bij dit oplaadpunt. Alle details is terug te lezen op www.t-diel.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Steeds meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Duurzaam rijden.

Kaart met openbare oplaadpunten (maart 2024)

Laadstations in Eastermar zijn veel beschikbaar. Elke laadpashouder kan daar gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De kosten wisselen tussen de €0,300 tot €0,550 per kWh. Hiervoor is een laadpas abonnement van bijvoorbeeld Eflux nodig. In de afbeelding hieronder bekijk je de openbare laadstations in Eastermar. Bekijk ook laadzuilen en leveranciers in Jistrum, Noardburgum, Ryptsjerk, Tytsjerk en Hurdegaryp.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden eastermar-9261

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand is een prettige service voor personeel of bezoekers. Gaat het om een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder verschillende subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarnaast kunnen bedrijven verdienen door derden te laten betalen voor het gebruik.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een eigen laadpaal voor huis inclusief installatiewerk kost +/- tussen de €750 & €2575. De totale investering wordt bepaald door het type laadpaal (wel/geen slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je stroomleverancier voor je woning zoals Budget energie, Essent, NLE, Eneco, Energiedirect en Vandebron, Vattenfall, Oxxio, PowerPeers. Dit is nu ongeveer €0,230 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €3,90 p/100 km. Ter illustratie: een normale auto op benzine kost je al snel €9,75 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De vakman zal enkele aanpassingen moeten doen in jouw meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanaf de meterkast legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. In overleg met de expert wordt besloten waar de laadpaal wordt geplaatst om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Eastermar zet het laadstation vast tegen de muur of op een paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele elektrische voertuigen vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit komt neer op krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Eastermar kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice liggen rond de €825. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese leveranciers. Veel gangbare elektrische auto’s in Eastermar kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Tytsjerksteradiel verstrekt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt vragen of het openbare laadpunt dichtbij jouw huis kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.t-diel.nl.

Plaats een reactie