Laadpaal Earnewâld

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Hierdoor zien we ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een eigen laadpaal in Earnewâld aan huis. Via een zelfvoorzienend laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh & Porsche Taycan 4S Plus. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Hier lees je uitgebreide informatie over geschikte soorten laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit de buurt.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €920.
 • Een laadstation op eigen grond heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Earnewâld

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Het opladen van jouw EV zoals een BMW iX3 kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal Earnewâld kopen biedt veel voordelen. Het werkt snel en eenvoudig en je kunt rekenen op een optimale actieradius. Overigens is het een stuk voordeliger dan bij onderweg laden. Wat betreft kosten heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroomprijzen (deze stroom kan je natuurlijk zelf opwekken middels zonnepanelen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? In het gedeelte hieronder bespreken we handige tips en adviezen voor laadpaal laten installeren in Earnewâld. Op deze website lees je ook meer over Zero Emission.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Earnewâld kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of op een montagepaal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Analyseer de afstand van jouw EV en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadpaal werkt met de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase installatie heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Je kunt hierin investeren en de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Earnewâld. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

Goedkoop laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse variant. Het grootste gemak van een vastzittende kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Verder is het zo dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij EV-box tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken door de (soms) slechte weersomstandigheden (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Tenslotte is het in de praktijk zo dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het gemak van een losse kabel (of een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Opladen kan altijd en overal met de reguliere meegeleverde kabel. Daarnaast ligt de kabel niet zo in het zicht en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Een punt van kritiek is dat er een extra handeling vereist is als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, om daarna het geheel te connecten. Een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Earnewâld.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder tref je extra details over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: Voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: bedien het systeem met eenvoudige handgebaren (soms ook met voice).
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Earnewâld vergelijken

De kosten van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €650 tot en met €3175. De prijs hangt vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast zien we steeds meer slimme palen met innovatieve extra’s als Hub/Satellite die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Earnewâld.

Type stationCapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€545- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €630
3-fase laadpaal11 kW4 uur€650- €800
3-fase laadpaal22 kW2 uur€825- €995
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top leveranciers

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Hoogwaardig en slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Slimme aanpasbare maximale stroom limiet.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme laadpaal die je kunt meenemen, tot 22kW.
 14. Andere opties: ABB, Enovates, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Flexicharge of Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Earnewâld variëren van €400 en €1850. Dit wordt berekend aan de hand van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe langer deze afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Vaak wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Je hoeft dit niet te nemen, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement bedragen circa €3,25 per maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Bekijk erkende installatiebedrijven uit jouw gemeente.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. Het kopen van een elektrische auto en jouw thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Op deze pagina kan je een rekenvoorbeeld zien. De Nederlander rijdt om en nabij de 1079 km per 4 weken. Op basis daarvan begroten we welke besparing er mogelijk is. In onze begroting hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Earnewâld):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
AandrijvingTarieven p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,135€145,67€1747,98
Elektrisch rijden€0,047€50,71€608,56
Besparing€0,088€94,95€1139,42
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Tytsjerksteradiel

Rijd je een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Earnewâld aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil komt te staan. Ze checken daarvoor zaken als zichtbaarheid en of het technisch kan. Elke bewoner kan het gebruiken. Updates en informatie is terug te lezen op www.t-diel.nl. Daar lees je ook of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Energieleverancier.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (juni 2024)

Laadstations in Earnewâld zijn aanwezig. Iedere EV-bezitter mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten wisselen tussen de €0,275 – €0,550 per kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In onze maps kaart onderzoek je de openbare laadstations in Earnewâld. Check tevens laadplekken en installatiebedrijven in Garyp, Sumar, Eastermar, Jistrum en Noardburgum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden earnewald-9264

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is relevant voor je personeel en relaties. Betreft het een pand met meer dan 10 parkeervakken? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij een aantal subsidiemogelijkheden. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarnaast kan je het laadpunt versneld terugverdienen door derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €800 en €2075. De kosten van het hele pakket wordt bepaald door het soort systeem (wel/geen slimme functies), het maximale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je eigen energieleverancier zoals Budget energie, Engie, Eneco, Energiedirect, NLE en Pure energie, Oxxio, PowerPeers, Vattenfall. Over het algemeen niet meer dan €0,220 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden kunnen we dan ramen op ongeveer €3,55 per 100 kilometer. Goed om te weten: een normale auto op benzine kost ongeveer €10,20 p/100 km. In combinatie met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De standaard EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe werkt de installatie?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanuit dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Earnewâld monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Meestal is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Earnewâld kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan liggen rond de €1050. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Laadkabel stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de Europese leveranciers. Veel van de bekende elektrische auto’s in Earnewâld beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Tytsjerksteradiel verschaft op dit ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een openbaar laadpunt aan te vragen. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal in de buurt van jouw woning kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.t-diel.nl.

Plaats een reactie