Laadpaal Breda

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Een gevolg is dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een 100% eigen laadpaal in Breda aan huis. Met behulp van een zelfvoorzienend laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Audi e-tron GT en/of Skoda Enyaq iV 80X. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en het is veel voordeliger. Op deze website vind je praktische informatie over betrouwbare type laadpalen, een handige keuzehulp en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Nog voordeliger rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €950.
 • Een thuis-laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Breda

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Mercedes EQA kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een 100% eigen goedkope laadpaal Breda kopen is steeds meer in trek. Je kunt eenvoudig laden en je hebt dan elk moment van de dag een perfect opgeladen accu. Daarbovenop is het een stuk goedkoper dan een openbaar laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de initiële aanschaf + installatie en de kWh prijs voor de stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal past bij mijn EV en mijn woning/meterkast? Verderop vind je belangrijke aspecten om over na te denken voor laadpaal laten installeren in Breda. Op deze website lees je ook meer over Goedkoopste laadpas.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Breda installeren kan op 2 manieren. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Analyseer de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
Het 1 fase systeem functioneert met een standaard 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Elk adres beschikt over zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Het 3-fase systeem is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt hierin investeren en de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Breda. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse kabel. De meerwaarde van een vastzittende kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er door wind en regen water in kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Daarbij moet je er rekening mee houden dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je gebruikt namelijk de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook is het een strakker geheel en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Het minpunt is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw auto gaat laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Het station met een losse kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Breda.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn 2 opties: één aansluiting of twee aansluitingen. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Heel erg praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Innovatieve toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig intuïtieve slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk tref je meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Breda vergelijken

De tarieven van laadpalen laten een grote variatie zien. De investering van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €825 tot +/- €3150. De prijs wordt bepaald door de slimme functies, het abonnement en de laadcapaciteit. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Bovendien onderscheiden we slimme palen met leuke extra’s als Dynamic Load Balancing die in aanschaf duurder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Breda.

Laadpaal typeCapaciteitTijd volle batterijTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€540- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€535- €645
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€685- €755
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€825- €965
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire systemen

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Meest betrouwbare en veilige optie voor het opladen van je auto.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Een solide en hoogwaardig product voldoet aan strenge richtlijnen.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en groen.
 6. EVhub: Optioneel integratie met slimme EVhub laadpas.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: DC-snellaadpunten voor plug-in hybrides en EV’s.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudig te bedienen laadstation.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric of Tritium, Efacec, Zaptec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Breda lopen uiteen tussen de €420 en +/- €2200. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €3,25 p/maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Altijd actuele updates en 24/7 telefonische helpdesk.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Bekijk de beste installateurs in de regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is financieel erg interessant. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1032 kilometer (maandelijks). Op basis daarvan berekenen we wat de mogelijke besparing zal zijn. In onze calculatie zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Breda):

 • Benzine rijden 2024: €0,140/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,050/km
SoortTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,140€144,48€1733,76
Elektrisch€0,050€51,60€619,20
Besparing€0,0900€92,88€1114,56
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Breda

Lease of koop jij een elektrische auto, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Breda aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente wijst uit of en op welke plek de laadzuil gemonteerd wordt. Ze onderzoeken zaken als zichtbaarheid en geschatte drukte. Elke inwoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle info is terug te lezen op www.breda.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of de gemeente subsidies verstrekt. Meer en meer gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Blog over elektrisch rijden.

Overzicht met openbare oplaadpunten (april 2024)

Laadstations in Breda zijn er voldoende. Iedereen mag daar in principe gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De tarieven bedragen tussen de €0,270 tot wel €0,575 p/kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het Google Maps overzicht zie je alle openbare laadstations in Breda. Vind ook laadzuilen en leveranciers in Moerdijk, Halderberge, Rucphen, Roosendaal en Tholen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden breda-4819

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is een extra stukje service richting bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Bekijk je de mogelijkheden voor een bedrijfspand met 10 parkeervakken of meer? Naar de nieuwste wetgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder een aantal subsidieregelingen. Op deze site lees je hoe je tot wel 75% van de investeringskosten mag afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het opladen.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een laadpaal aan huis kopen incl. de benodigde installatie zit zo tussen de €950 – €2100. De kosten van het hele pakket komt tot stand door het type en model (met of juist zonder slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en extra werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan de stroomaanbieder van je huis zoals Eneco, Budget energie, NLE, Engie, Energiedirect en Oxxio, PowerPeers, Pure energie, Vattenfall. Gemiddeld is dat +/- €0,250 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,05 p/100 km. Even om te vergelijken: een gemiddelde benzineauto kost je zo’n €10,20 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een reguliere EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Noord-Brabant.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De installateur legt een aparte stroomgroep aan in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen wordt besloten waar het station moet komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Breda monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een stevige paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse types vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Breda kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice zijn zo’n €800. Let op: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we met name terug bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De meeste populaire elektrische auto’s in Breda beschikken over een type 2 aansluiting. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft een eigen beleid. De gemeente Breda verstrekt momenteel geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt er wel over nadenken om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of het laadpunt dichtbij jouw woning geplaatst mag worden. Voor extra informatie en het aanvraagformulier zie www.breda.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie