Laadpaal Exloërveen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Hierdoor zien we ook dat steeds meer auto’s de openbare oplaadplekken bezet houden. Het is dan mogelijk om te gaan voor een handige laadpaal in Exloërveen aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Volkswagen ID.3 Pure of Audi e-tron Sportback 50 quattro. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is veel voordeliger. Hier check je praktische informatie over betrouwbare soorten laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit de buurt.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen vanaf €905.
 • Een privaat laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Exloërveen

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het elektrisch laden van een EV zoals de Volkswagen ID.3 Pro S kan op verschillende manieren. Een 100% eigen goedkope laadpaal Exloërveen kopen is een zeer interessante optie. Hij is altijd beschikbaar en je hebt dan de zekerheid van een goede actieradius. Daarbovenop is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Wel heb je te maken met de laadpaal zelf, de installatiekosten en de verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning en auto? Hieronder bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten rondom laadpaal laten installeren in Exloërveen. Of klik door voor meer informatie over Aansluitingen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Exloërveen kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een vrijstaande paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Onderzoek hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen installatie
Een 1-fase laadpaal draait op de standaard 230 voltage. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast heeft de beschikking over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Het 3-fase systeem onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. De 3-fase variant kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt eenvoudig dit laten aanleggen door een elektricien in Exloërveen. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

Spotgoedkoop opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel of een losse variant. Het belangrijkste voordeel van de vaste stekker is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Wat hierbij ook handig is is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij EV-box tot wel 8 meter. Het minpunt is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (tenzij je binnen laadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij kan het zijn dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (of socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Hiervoor gebruik je de stekker die je in de auto hebt liggen. Tevens ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Het minpunt is dat de drempel wat hoger wordt als je wilt laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een paal met een losse laadkabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In dat geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Advies: probeer ook eens de snelladers in Exloërveen.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Er zijn twee keuzes: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil heeft te maken met het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekkeringang biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Dit biedt uitkomst als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Smart functies
Laadpalen hebben tegenwoordig meer en meer slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk lees je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: behoud het overzicht van al je wekelijkse laadsessies.

Laadpaal installateur Exloërveen vergelijken

De kosten van laadpalen liggen nogal uiteen. De investering van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €875 tot +/- €3075. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Ook zien we steeds meer slimme systemen met leuke extra’s als gezichts- en gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Exloërveen.

Laadpaal typeLaadvermogenLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€535- €620
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€510- €625
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€660- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€840- €945
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Programmeer het opladen in de daluren.
 3. NewMotion: slimme laadservices voor thuis.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Ruim aanbod laadzuilen, wandladers en kabels.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Stevige, gebruiksvriendelijke en zelfvoorzienende palen.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Direct klaar voor gebruik zonder verborgen kosten.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Een mobiel laadstation om mee te nemen.
 14. Andere opties: ABB, Delta, Eaton, Etrel, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Flexicharge & Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Exloërveen variëren van €320 tot €2125. Dit hangt af van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Heb ik een laadpas nodig?
Hedendaags wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen ongeveer €6,25 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vergelijk de beste deskundigen uit jouw omgeving.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan veel geld besparen. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In de tabel hieronder tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1069 km op maandbasis. Met dit getal ramen we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze berekening zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Exloërveen):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,125€133,63€1603,50
Elektrisch rijden€0,045€48,11€577,26
Besparing€0,080€85,52€1026,24
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Borger-Odoorn

Een elektrische auto gekocht, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Exloërveen aanvragen bij de gemeente. Er zijn verschillende eisen en criteria van toepassing:

 • Jouw woning is niet geschikt om zelf een laadpunt bij te installeren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Ze checken daarvoor factoren als vindbaarheid en veiligheid. Iedere woningbezitter mag hier parkeren en laden. Uitgebreide informatie vind je op www.borger-odoorn.nl. Daar lees je ook of er eventueel subsidie beschikbaar is. Steeds meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Elektrische auto zakelijk rijden.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (juni 2024)

Laadstations in Exloërveen zijn dagelijks beschikbaar. Iedereen met een laadpas kan daar gebruik van maken. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De kosten lopen uiteen tussen de €0,275 en €0,610 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de afbeelding hieronder doorzoek je de openbare laadstations in Exloërveen. Check tevens laadzuilen en verkooppunten in 1e Exloërmond, 2e Exloërmond, Veelerveen, Zandberg en Ter Apelkanaal.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden exloerveen-9574

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Op basis van de huidige wetgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder verschillende subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kan je extra geld verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatie kost +/- tussen de €850 en €2550. De uiteindelijke kostprijs hangt af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost een auto thuis opladen?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw leveranciers van energie zoals Engie, NLE, Energiedirect, Eneco, Essent en Vattenfall, PowerPeers, Oxxio, Pure energie. Dat is doorgaans zo’n €0,230 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,05 per 100 kilometer. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost circa €10,10 per 100 kilometer. Als je kiest voor zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om jaarlijks kostendekkend op zelfgeproduceerde zonne-energie te rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De installateur legt een nieuwe stroomgroep incl. aardlekautomaat aan in jouw meterkast. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Vanaf de stoomkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten wat een goede plek is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Exloërveen monteert het als wallbox of op een vrijstaande paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Hierbij is van belang of de woning een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste modellen waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De huidige elektrische voertuigen kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Exloërveen kan het allemaal juist aansluiten. De geschatte kosten van zo’n service liggen rond de €850. Goed om te weten: het vastrecht van je energieleverancier kan hierdoor omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 is vooral te zien bij merken uit de Europese Unie. Een groot deel van de bekende elektrische auto’s in Exloërveen beschikken over een type 2 aansluiting. Ook openbare laadpunten in Nederland zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op je oprit. Elke provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Borger-Odoorn biedt op dit moment geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt aanvragen of de laadzuil in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Voor meer informatie zie www.borger-odoorn.nl.

Plaats een reactie