Laadpaal 1e Exloërmond

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dit resulteert in het feit dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Je kunt dan beter kiezen voor een 100% eigen laadpaal in 1e Exloërmond aan huis. Via een laadstation op eigen terrein geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Volkswagen ID.4 1st & Fiat 500e Berlina 42 kWh. Altijd een vrije plek bij de laadpaal en de kWh prijs is voordeliger. Op EVPlan.nl zoek je extra informatie over verschillende soorten laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit jouw omgeving.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €960.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen 1e Exloërmond

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig zoals een Volkswagen ID.4 1st kan op steeds meer plekken. Een eigen goedkope laadpaal 1e Exloërmond kopen is steeds meer in trek. Het is ontzettend handig in gebruik en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Tevens is het vele malen goedkoper dan onderweg laden. Je hebt te maken met de volgende kosten: de installatie, hardware, kabels en de tarieven voor de elektriciteit (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je verder moet hebben is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning en auto? Op deze pagina bespreken we inhoudelijke informatie en tips rondom laadpaal laten installeren in 1e Exloërmond. Of klik door voor meer informatie over Laadpaal plaatsen.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation 1e Exloërmond kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk altijd goed de afstand tussen de auto en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1- of 3-fasen aansluitingen
Een 1-fase laadzuil is compatibel met de standaardaansluiting van 230V. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. In principe heeft elke woning minstens (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kan je je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in 1e Exloërmond. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een oplaadstation aan huis

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een verplaatsbare kabel. De meerwaarde van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er water in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Tenslotte kan het zijn dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Daarbij oogt het een stuk georganiseerder en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een paal met een losse laadkabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in 1e Exloërmond.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
We onderscheiden twee soorten: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 aansluiting kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Nuttig als je 2 elektrische auto’s hebt of voor zakelijke doeleinden.

Smart functies
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf vind jij meer info over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: het inpluggen van de stekker is voldoende om de laadsessie op te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur 1e Exloërmond vergelijken

De kosten van laadpalen zijn heel divers. De prijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €875 en €3400. Het prijskaartje hangt met name af van het vermogen van de laadpaal. Des te hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Ook zien we steeds meer slimme wallboxen en palen met innovatieve functies als Hub/Satellite die een hogere verkoopprijs hebben. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal 1e Exloërmond.

Laadpaal typeLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€500- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€540- €605
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€690- €765
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€830- €1075
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede leveranciers

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Geavanceerd design en maximale flexibiliteit.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Dashboard voor facturatie, verrekening en stroomverbruik.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Eenvoudige bediening met start/stop knop.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Zeer eenvoudige bediening en degelijk ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Aanpasbare vermogensniveaus, compatibel met elke netaansluiting.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Ook interessant: ABB, Eaton, Etrel, Enovates, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba en Tritium, Xcharge, Efacec, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Kosten voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in 1e Exloërmond schommelen tussen de € 340 en ongeveer €2100. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk er gedaan moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Bij steeds meer services wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Men hoeft dat niet af te nemen, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn circa €5,25 p/maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind aangesloten adviseurs uit jouw omgeving.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In de tabel hieronder illustreren we dit met een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1068 kilometer per 4 weken. Met dit gemiddelde als uitgangspunt verwachten we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. Hierbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in 1e Exloërmond):

 • Benzine rijden 2024: €0,120/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
AandrijvingKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine rijden€0,120€128,16€1537,92
Elektrisch rijden€0,044€46,99€563,90
Besparing€0,076€81,17€974,02
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Borger-Odoorn

Een elektrische auto gekocht, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Je mag dan een openbaar oplaadpunt in 1e Exloërmond aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en in welke omgeving de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor variabelen als vindbaarheid en parkeerdruk. Elke EV-rijder kan het gebruiken. Alle info is terug te lezen op www.borger-odoorn.nl. Daar lees je ook of er eventueel subsidie beschikbaar is. Het merendeel van de gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze website kan je simpel en snel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Elektrische auto prive rijden.

Openbare laadpunten bekijken (juni 2024)

Laadstations in 1e Exloërmond zijn er veel. Iedereen kan daar gebruik van maken. Het is relatief wel duur. De tarieven schommelen tussen de €0,265 en €0,595 p/kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In onze maps kaart check je de openbare laadstations in 1e Exloërmond. Vind ook laadstations en verkooppunten in 2e Exloërmond, Veelerveen, Zandberg, Ter Apelkanaal en Ter Apel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden 1e-exloermond-9573

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een prettige service voor je personeel en relaties. Bezit je een kantoor of bedrijf met minimaal 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Ook verdient een zakelijke laadpaal zich terug door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Welke prijzen horen er bij een laadstation aan huis installeren?
Een privé laadpaal aan huis inclusief installatiewerk varieert qua prijs tussen de €875 en €2325. Het tarief wordt gecalculeerd a.d.h.v. het type en model (additionele slimme functies), het maximale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat betaal ik voor een volle accu?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, Essent, Engie, Energiedirect, NLE en Vandebron, Vattenfall, PowerPeers, Pure energie. Gemiddeld is dat +/- €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,50 per 100 kilometer. Goed om te weten: een normale auto op benzine komt uit op zo’n €9,60 per 100 kilometer. Met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een basis EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Drenthe.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De leverancier zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in jouw meterkast. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit dit stroompunt gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de meest efficiënte route is om zo min mogelijk kabelmeters en graafwerk te realiseren. De laadpaal installateur in 1e Exloërmond monteert het als wallbox of op een stevige paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Al met al is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De eerste EV’s werden geladen op 220V (1-fase). De huidige types vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in 1e Exloërmond kan jou hierin ontzorgen. De kosten daarvoor liggen rond de €1125. Let op: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 stekkers komen we tegen bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De meeste favoriete elektrische auto’s in 1e Exloërmond kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Borger-Odoorn verstrekt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het openbare laadpunt vlakbij jouw woning geïnstalleerd kan worden. Een verzoek indienen kan op www.borger-odoorn.nl.

Plaats een reactie