Laadpaal Oldetrijne

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Daarbij komt ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Je kunt dan beter kiezen voor een privé laadpaal in Oldetrijne aan huis. Middels een zelfvoorzienend laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw BMW iX3 en/of Porsche Taycan 4S. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op deze pagina ontdek je waardevolle informatie over diverse soorten laadpunten, een handige keuzehulp en vind je ervaren leveranciers en installateurs werkzaam in jouw regio.

 • Met een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €930.
 • Een individueel laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Oldetrijne

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het laden van een elektrisch voertuig als o.a. een Volkswagen ID.4 1st kan op verschillende manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Oldetrijne kopen is een uitstekend idee. Het is gemakkelijk en snel en je hebt dan de zekerheid van een 100% actieradius. Bovendien is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadstation in de wijk. De kosten bestaan uit: een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroom / verbruikskosten (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mij EV en woning? Hierbij kan je aan de slag met tips en adviezen voor laadpaal laten installeren in Oldetrijne. Of klik door voor meer informatie over Elektrische auto prive rijden.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Oldetrijne installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (dan heb je minder kabels nodig).

1- of 3-fasen aansluitingen
De 1-fase variant gaat via de reguliere 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast heeft de beschikking over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale vermogen is 11 kW. Het 3-fase systeem kan dus veel sneller een auto opladen. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Je kunt hierin investeren en deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Oldetrijne. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop en snel laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een afneembare/losse kabel. Het pluspunt van de vaste variant is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Verder is het zo dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Als laatste kan het zijn dat je per auto weer een andere stekker nodig hebt.

Het grote voordeel van een losse kabel (als mede een socket) is dat elk type auto dan gebruikt kan worden. Het opladen gebeurt namelijk met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Ook oogt het een stuk georganiseerder en blijft de kabel langer goed. Het minpunt is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je even kort wilt opladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een paal met een losse laadkabel is vaak de beste keuze. Ga je een ander elektrische auto rijden? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: probeer ook eens de snelladers in Oldetrijne.

Enkel of dubbel laadstation
We onderscheiden twee soorten: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 stekker aansluiting is geschikt om 1 voertuig op te laden, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Ideaal als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door steeds vaker slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk bekijk je alles wat je moet weten over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: voorkom stroomuitval als je je auto oplaadt.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: ideaal als het stroomverbruik niet geregistreerd hoeft te worden.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Oldetrijne vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen variëren enorm. De adviesprijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €875 tot en met €3450. De aanschafkosten hangen vooral af van de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Daarnaast heb je de keuze uit slimme palen met features als gebarenherkenning die in aanschaf duurder zijn. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Oldetrijne.

Soort laadstationLaadvermogenOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW10 – 12 uur€510- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€505- €625
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€690- €765
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€845- €955
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Slimme oplaadsystemen met Dynamic Load Balancing.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Koppeling aan eigen duurzame energieopwekking mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd connected met de speciale HUB.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een mobiel laadstation om mee te nemen.
 14. Alternatieven: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Keba of Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2023
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Oldetrijne schommelen tussen de € 430 – €2025. De totale kosten hangen af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Eventueel wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar dan mis je wel enkele voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement zijn circa €3,00 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Je kunt gebruik maken van betaald gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Zoek betrouwbare deskundigen uit jouw regio.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1058 kilometer op maandbasis. Met dit getal calculeren we met welke kosten je rekening moet houden. Hierbij kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Oldetrijne):

 • Benzine rijden 2023: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,043/km
TypeKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,115€121,67€1460,04
Elektrisch rijden€0,043€45,49€545,93
Besparing€0,072€76,18€914,11
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Weststellingwerf

Heb jij de beschikking over een EV, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In die situaties mag je een openbaar oplaadpunt in Oldetrijne aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden bekijkt een ambtenaar jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en op welke plek de laadzuil werkzaam zal worden. Ze checken daarvoor factoren als bereikbaarheid en parkeerdruk. Elke bewoner mag het gebruiken. Alle details kan je lezen op www.weststellingwerf.nl. Daar lees je ook of er eventueel subsidie beschikbaar is. Steeds meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Bijtelling EV’s.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (november 2023)

Laadstations in Oldetrijne zijn 24/7 actief. Iedere EV-bezitter kan hier laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De kosten wisselen tussen de €0,300 en €0,570 p/kWh. Om te laden moet je een laadpas abonnement hebben. In de afbeelding hieronder treft jij de openbare laadstations in Oldetrijne. Bekijk ook laadmogelijkheden en aanbieders in Sonnega, Oldeholtwolde, Ter Idzard, Nijeholtpade en Oldeholtpade.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden oldetrijne-8479

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je bedrijf is relevant voor personeel of bezoekers. Heb je een bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen tot 75% aftrekbaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarnaast verdient een zakelijke laadpaal zich terug door derden te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Alles wat je moet weten over thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatie kost tussen de €950 & €2075. De totaalprijs hangt af van het type laadpaal (eventuele slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Eneco, NLE, Budget energie, Energiedirect, Essent en Vattenfall, PowerPeers, Oxxio, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,250 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,05 p/100 km. Even om te vergelijken: een benzineauto kost ongeveer €9,75 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een basis EV eist 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in de stroomvoorziening van je woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Vanuit dit stroompunt wordt er een kabel naar buiten getrokken (vaak via de kruipruimte). Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De laadpaal installateur in Oldetrijne zet het laadstation vast tegen de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Meestal is elke stroomkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Let er wel op dat je groepenkast is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De hedendaagse auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Oldetrijne kan jou hierin ontzorgen. De tarieven hiervan zijn zo’n €825. Disclaimer: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Veel favoriete elektrische auto’s in Oldetrijne kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Weststellingwerf verschaft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt het wel overwegen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt daarbij het verzoek indienen of deze laadpaal in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Voor meer info en aanvragen zie www.weststellingwerf.nl.

Plaats een reactie