Laadpaal Sonnega

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Dat heeft als gevolg dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een handige laadpaal in Sonnega aan huis. Dankzij een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Audi e-tron GT & Kia e-Soul 64 kWh. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Middels onze vergelijker vind je uitgebreide informatie over geschikte soorten laadpunten, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit jouw gemeente.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Altijd een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €960.
 • Een individueel laadstation verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Sonnega

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pro S is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Sonnega kopen is een uitstekend idee. Het werkt snel en eenvoudig en je rijdt elke ochtend weg met een perfect opgeladen accu. Overigens is het een stuk goedkoper dan onderweg laden. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en de kosten van jouw eigen stroom (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn woning en auto? Hieronder bespreken we een aantal kooptips met betrekking tot laadpaal laten installeren in Sonnega. Bekijk ook meer info over Lease een elektrische auto.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Sonnega kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of je installeert het op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Check hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen apparaat
Het 1-fase laadstation werkt met de doorsnee 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Iedere woning heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Het maximale laadvermogen van deze aansluiting is 11 kW. Een 3-fase laadstation kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Sonnega. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De voordeligste manier van opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse kabel
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het gemak van een vastzittende kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Een ander pluspunt is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, tot wel 10 meter. Een negatief aspect is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er door wind en regen water in kan komen (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander nadeel is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Ten derde moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als socket) is dat elke soort EV kan opladen. Je gebruikt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Evenzeer ligt de kabel niet zo in het zicht en gaat jouw kabel langer mee. Het minpunt is dat er een extra handeling vereist is als je jouw auto gaat laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een paal met een losse laadkabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dit geval kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Sonnega.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn 2 opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Hetgeen waar ze in verschillen is hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 stekkeringang heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Innovatieve functies
De huidige oplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: mogelijkheid om gastgebruik toe te staan.

Laadpaal installateur Sonnega vergelijken

De prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €950 en €3425. Het prijskaartje hangt met name af van het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. Verder heb je de keuze uit slimme laadpunten met extra opties als Autostart die in aanschaf duurder zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Sonnega.

Type laadstationLaadvermogenOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€505- €630
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€510- €615
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€650- €780
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€845- €945
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Betrouwbare merken

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige mobiele en Smartwatch-app.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Flexibele laadoplossing voor thuis, bedrijf en VVE’s.
 8. Ecotap: Zeer gebruiksvriendelijk en vandalismebestendig.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Geschikt voor alle typen elektrische auto’s.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Gemakkelijk mee te nemen laadpaal.
 14. Andere mogelijkheden: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Flexicharge, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2023
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Sonnega bedragen tussen de €320 tot €1825. Dit hangt af van het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Informatie over laadpassen
Doorgaans wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen zo’n €2,50 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Vind de beste adviseurs uit jouw streek.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In het onderstaande gedeelte kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1057 km op maandbasis. Met dit gemiddelde als uitgangspunt ramen we wat jouw potentiële besparing is. Daarbij gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Sonnega):

 • Benzine rijden 2023: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,042/km
TypeKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,110€116,27€1395,24
Elektrisch rijden€0,042€44,39€532,73
Besparing€0,068€71,88€862,51
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente Weststellingwerf

Een elektrische auto gekocht, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Sonnega aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een aanzienlijke actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente wijst uit of en waar de laadzuil gemonteerd wordt. Ze overwegen daarbij invalshoeken zoals toegankelijkheid en of het technisch kan. Iedereen kan het gebruiken. Uitgebreide informatie vind je op www.weststellingwerf.nl. Hier kan je ook lezen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Het merendeel van de gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Onderhoud EV’s.

Overzicht met openbare oplaadpunten (november 2023)

Laadstations in Sonnega zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen heeft de mogelijkheid daar te laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De onkosten variëren tussen de €0,285 en €0,555 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht onderzoek je de openbare laadstations in Sonnega. Bekijk ook laadzuilen en installateurs in Oldeholtwolde, Ter Idzard, Nijeholtpade, Oldeholtpade en Wolvega.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden sonnega-8478

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je werk is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Zoek je naar opties voor een locatie met meer dan 10 parkeervakken? Tegenwoordig moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidiemogelijkheden. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Tevens kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een eigen laadpaal aan huis inclusief de installatieservice zit zo tussen de €1025 – €2350. De totaalprijs is afhankelijk van welk merk je kiest (softwarematige slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij jouw leveranciers van energie zoals Budget energie, Essent, Engie, Energiedirect, NLE en Vandebron, Pure energie, PowerPeers, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,60 per 100 kilometer. Even om te vergelijken: een benzineauto kost circa €9,55 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De standaard EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De monteur zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomkast in de woning. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Vanaf dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overleg met de expert wordt besloten wat een goede plek is om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Sonnega zet het als wallbox tegen de muur of installeert het op een paal.

Is mijn woning geschikt voor een laadpaal?
Meestal is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Belangrijk is of de meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse elektrische wagens vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Sonnega kan jou hierin ontzorgen. De prijzen van deze service bedragen zo’n €1075. Bedenk wel: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse en Amerikaanse merken. Model 2 wordt met name toegepast bij Europese leveranciers en fabrikanten. Een groot deel van de populaire elektrische auto’s in Sonnega kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Krijg ik subsidie als ik thuis een laadpaal laat plaatsen?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Weststellingwerf heeft momenteel geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de laadzuil dichtbij jouw woning kan komen. Zie ook www.weststellingwerf.nl.

Plaats een reactie