Laadpaal Rhenen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Daarbij komt ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een 100% eigen laadpaal in Rhenen aan huis. Middels een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Dacia Spring Electric en/of Tesla Model 3 Long Range Performance. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op EVPlan.nl ontdek je praktische informatie over velerlei soorten laadstations, bieden we een aantal handige kooptips en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, altijd 100% actieradius.
 • Goedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €955.
 • Een particulier laadstation heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Rhenen

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een Aiways U5 kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een 100% eigen goedkope laadpaal Rhenen kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hoeft niet onzeker te zijn over een volle accu. Bovendien is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij onderweg laden. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en uiteraard de verbruikte stroom (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina delen we bruikbare informatie rondom laadpaal laten installeren in Rhenen. Bekijk ook meer info over Zero Emission.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Rhenen kun je op twee wijzen aanbrengen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een stevige paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Check de afstand tot de parkeerplek om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen station
Het 1 fase systeem kan laden met de doorsnee 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadzuil onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadstation heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Rhenen. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. Het grootste gemak van de vaste stekker is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een bijkomend voordeel is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, vaak wel 6 – 8 meter. Het minpunt is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Een ander minpunt is dat het wat rommelig oogt. Tenslotte is het zo dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het handige van een losse kabel (of socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Opladen kan altijd en overal met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Evenzeer is het een strakker geheel en gaat jouw kabel langer mee. Een negatief aspect is dat er een extra stap is als je de accu gaat opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Het station met een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Alternatief: kies ook eens voor snelladers in Rhenen.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Je hebt de keuze uit een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 ingang kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel station heeft 2 ingangen voor 2 auto’s. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben meer en meer slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk delen we meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Rhenen vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De kosten van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €575 tot €3450. De tarieven worden o.a. gecalculeerd op basis van het vermogen van de laadpaal. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Ook onderscheiden we slimme opladers met innovatieve features als Hub/Satellite die in aanschaf duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Rhenen.

Type stationCapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€505- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €615
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€680- €795
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€870- €1055
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: SIM-lock vrij: vrije keuze voor de aanbieder van laaddiensten.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: Voor elke EV met een type 1 of type 2 stekker.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Thuisladers met Load Balancing.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Meest compacte en gemakkelijke systeem.
 14. Ook interessant: ABB, Delta, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De kosten voor een voordelige laadpaal installeren in Rhenen liggen tussen de €360 en ongeveer €2100. Dit hangt af van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Steeds vaker wordt bij de installatie van jouw laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is geen vereiste, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn zo’n €2,50 p/maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind populaire installateurs in de regio.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Hieronder maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1149 kilometer per 4 weken. Op basis van dit gemiddelde begroten we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In onze begroting gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Rhenen):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
SoortKosten p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,135€155,12€1861,38
Elektrisch rijden€0,049€56,30€675,61
Besparing€0,0860€98,81€1185,77
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in juli 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Rhenen

Rijd je elektrisch, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Rhenen aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil neergezet wordt. Ze checken daarvoor zaken als toegankelijkheid en technische haalbaarheid. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Meer details is terug te lezen op www.rhenen.nl. Hier kan je ook lezen of er een subsidie mogelijk is. Flink wat gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Op deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Zakelijk elektrische auto leasen.

Openbare oplaadpunten vergelijken (juli 2024)

Laadstations in Rhenen zijn aanwezig. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten bedragen tussen de €0,300 – €0,575 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de afbeelding hieronder check je de openbare laadstations in Rhenen. Bekijk ook laadplekken en aanbieders in Veenendaal, Zeewolde, Putten, Nijkerk en Ermelo.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden rhenen-3911

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal naast kantoor is heel praktisch voor bijv. personeel of bezoekers. Heb je een bedrijf met tenminste 10 parkeerplaatsen? Op basis van de huidige wetgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. verschillende subsidieregelingen. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, voor starters een interessante fiscale mogelijkheid.
 • Daarbovenop verdient een zakelijke laadpaal zich terug door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Welke tarieven worden gerekend voor een laadstation aan huis?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatie zit zo tussen de €925 & €2375. De prijsindicatie wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (met of juist zonder slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw leveranciers van energie zoals Energiedirect, Eneco, Engie, NLE, Essent en PowerPeers, Vattenfall, Vandebron, Pure energie. Over het algemeen niet meer dan €0,235 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €3,65 p/100 km. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €10,00 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een basis EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Utrecht.

Hoe werkt de installatie?
De expert zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in de stroomvoorziening van je woning. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Van de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je waar de laadpaal wordt geplaatst om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Rhenen monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een vrijstaande paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Meestal is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De vroegere modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne modellen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). Dit noemen we ook wel krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Rhenen kan jou hierin ontzorgen. De totale onkosten bedragen circa €1050. Bedenk wel: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers van laadkabels heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Veel van de bekende elektrische auto’s in Rhenen hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Is er voor een laadstation aan huis subsidie beschikbaar?
Er zijn geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere gemeente is vrij om hier eigen beleid voor te schrijven. De gemeente Rhenen biedt op het ogenblik geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt in de buurt van jouw woning kan komen te staan. Een verzoek indienen kan op www.rhenen.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie