Laadpaal Aalsum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de toekomst. Daarbij komt ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Je kunt dan beter kiezen voor een privé laadpaal in Aalsum aan huis. Op basis van een particulier laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of Tesla Model 3 Long Range Performance. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is een stuk voordeliger. Op deze website zoek je extra informatie over diverse soorten laadpunten, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw gemeente.

 • Met behulp van jouw eigen elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Autorijden zonder onkosten door je wagen op te laden met eigen zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €930.
 • Een laadstation op eigen grond verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Aalsum

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van de accu van een EV zoals de Mini Electric kan op steeds meer plekken. Een extra goedkope laadpaal Aalsum kopen is iets wat je zeker moet overwegen. Je kunt eenvoudig laden en je hebt dan de zekerheid van een volle accu. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadstation in de omgeving. De kosten bestaan uit: de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroomprijzen (zonnepanelen kunnen deze tarieven verlagen). Je moet wel de beschikking hebben over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn situatie? In het gedeelte hieronder check je inhoudelijke informatie en tips ten aanzien van laadpaal laten installeren in Aalsum. Op deze website lees je ook meer over Voordelige laadpas.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Aalsum kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een stevige paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Denk goed na over de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant draait op de doorsnee 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Ieder huis in Nederland heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase installatie biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. De 3-fase installatie is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij dit laten aanleggen door een elektricien in Aalsum. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Spotgoedkoop opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het pluspunt van de vaste variant is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 8 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden door de (soms) slechte weersomstandigheden (of je moet de auto binnen opladen). Een ander minpunt is dat het wat rommelig oogt. Tenslotte moet je er rekening mee houden dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote gemak van een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Opladen kan altijd en overal met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Bovendien ziet het er wat netter uit en blijft de kabel langer goed. Een negatief aspect is dat er een extra stap is als je de accu gaat opladen. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel is vaak de beste keuze. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: probeer ook eens de snelladers in Aalsum.

Enkele of dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor een enkelvoudig of dubbel laadstation. Hetgeen waar ze in verschillen is het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Nuttig als je meerdere elektrische voertuigen in het gezin hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door intuïtieve slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf delen we meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet tijdens piekuren.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: altijd een goed overzicht van al je oplaadmomenten.

Laadpaal installateur Aalsum vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis varieert van €500 tot en met €3125. De prijs wordt bepaald door het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen het station heeft, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens zien we steeds meer slimme systemen met opties als Hub/Satellite die duurder zijn. Onze experts geven hieronder een inschatting van de kosten laadpaal Aalsum.

Laadpaal typeVermogenOplaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€545- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€515- €640
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€650- €795
3-fase laadpaal22 kW1,8 – 2 uur€875- €920
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede merken

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Altijd inzicht in je laadsessies.
 3. NewMotion: toegang tot netwerk met meer dan 180.000 laadpalen.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Slim kabelbeheer voor vaste kabels.
 6. EVhub: Smart laden met de EVhub laadpas.
 7. Webasto: Slimme technologie in een slank design laadstation.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Een fraaie laadpaal in 11 kW of 22 kW uitvoering.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Speciaal voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Maximaal inzicht dankzij slimme Smartphone App.
 14. Andere merken: ABB, Eaton, Etrel, Delta, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger en Tritium, Zaptec, Efacec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Aalsum schommelen tussen de € 450 en plus minus €2125. De prijs wordt bepaald door of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter het perceel, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Laadpas
Tegenwoordig wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het kan ook prima zonder, maar kan het een hoop werk en administratie schelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn zo’n €3,50 op maandbasis.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Achterhaal populaire leveranciers die werken in je omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt zelf heb je snel terugverdiend. Bijgaand maken we het duidelijk middels een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1160 kilometer per 4 weken. Met dit getal calculeren we wat de verwachte kostenbesparing is. In ons voorbeeld kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Aalsum):

 • Benzine rijden 2024: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,043/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,115€133,40€1600,80
Elektrisch€0,043€49,88€598,56
Besparing€0,072€83,52€1002,24
Dit kun je besparen met elektrisch rijden in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Noardeast-Fryslân

Rijd je een elektrische auto, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? Zijn er in de wijk geen nog openbaar oplaadpunt In dat geval kan je zo’n openbaar oplaadpunt in Aalsum aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De persoon die het indient moet eigenaar zijn van een EV/hybride auto met een minimale actieradius en/of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil geplaatst wordt. Hierbij bekijken zij zaken als bereikbaarheid en technische haalbaarheid. Iedere woningbezitter kan het gebruiken. Alle details kun je terugvinden op www.noardeast-fryslan.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Steeds meer gemeenten laten alles uitvoeren door Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Betrouwbare laadpaal.

Overzicht met openbare oplaadpunten (mei 2024)

Laadstations in Aalsum zijn op steeds meer plekken te vinden. Iedereen mag daar in principe gebruik van maken. De onkosten liggen daar wel hoger. De prijzen variëren tussen de €0,265 – €0,550 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In onze maps kaart zie jij alle openbare laadstations in Aalsum. Check tevens laadstations en installateurs in Driezum, Wâlterswâld, Burdaard, De Falom en Broeksterwâld.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden aalsum-9121

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal bij je bedrijf is een prettige service voor personeel of bezoekers. Gaat het om een gebouw met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er verschillende subsidieregelingen. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarbovenop kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door een tarief in te stellen voor derden voor het gebruik van de palen.


Lees de veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis met daarbij de installatie varieert kostentechnisch tussen de €1000 & €2350. De kosten van het hele pakket wordt bepaald door het type en model (met of juist zonder slimme functies), het totale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan jouw leveranciers van energie zoals Engie, Eneco, Budget energie, NLE, Essent en PowerPeers, Vattenfall, Vandebron, Pure energie. Gemiddeld is dat +/- €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,55 p/100 km. Goed om te weten: een gemiddelde benzineauto kost je al snel €9,55 p/100 km. Als je het integreert met zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een EV anno 2024 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De monteur plaatst een aardlekautomaat en een nieuwe stroomgroep in het centrale stroompunt in je huis. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Vanuit de stroomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de monteur bespreek je wat de meest efficiënte route is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De ervaren laadpaal installateur in Aalsum zet het laadstation vast tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Over het algemeen is elke meterkast geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Let er wel op dat je groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De oude modellen EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Nieuwere EV’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Dit kennen we ook als krachtstroom. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Aalsum zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De kosten daarvoor bedragen circa €825. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door de merken die binnen de EU worden gemaakt. Veel van de favoriete elektrische auto’s in Aalsum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere regio vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Noardeast-Fryslân verschaft op dit ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of deze laadpaal in de buurt van jouw huis kan komen te staan. Voor meer informatie zie www.noardeast-fryslan.nl.

Plaats een reactie