Laadpaal Driezum

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Hierdoor zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een eigen laadpaal in Driezum aan huis. Op basis van een laadstation op eigen terrein ben je altijd verzekerd van een plekje voor jouw Skoda Enyaq iV 80 en/of Fiat 500e Berlina 42 kWh. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op EVPlan.nl ontdek je uitgebreide informatie over meerdere laadstations, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers bij jou in de regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Altijd een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis bestel je al vanaf €895.
 • Jouw eigen laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Driezum

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het laden van een elektrisch voertuig zoals bijv. een CUPRA el-Born kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Driezum kopen is steeds meer in trek. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een perfect opgeladen accu. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan bij laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de kosten van jouw eigen stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is nu handig voor mijn woning en auto? In het gedeelte hieronder bespreken we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Driezum. Zie ook aanvullende informatie over Betrouwbare laadpassen.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Driezum kan op 2 manieren worden aangebracht. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een montagepaal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Houd rekening met de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen station
De 1 fase installatie werkt met de standaard 230 voltage. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen per uur. Iedere woning heeft ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Een 3-fase laadpaal biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus veel sneller een auto opladen. Is je meterkast nog niet geschikt voor een 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast in orde laten maken door een elektricien in Driezum. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop en snel laden en nooit meer in de rij bij een laadstation

Vaste of losse laadkabel
Je hebt de opties voor een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grootste gemak van de vaste variant is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Een bijkomend voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, tot wel 8 meter. Een negatief aspect is dat de levensduur van de kabel minder is omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het er niet zo netjes uit ziet. Bovendien moet je opletten dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Het gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Hiervoor gebruik je de reguliere meegeleverde kabel. Tevens ligt de kabel niet zo in het zicht en gaat jouw kabel langer mee. Het grote nadeel is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om alles vervolgens aan te sluiten. Een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Driezum.

Enkele vs dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkele paal kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Erg handig als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen meer en meer slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder lees jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: laadpalen kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: eenvoudig jouw laadpaal openstellen voor derden.

Laadpaal installateur Driezum vergelijken

De aanschafprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De prijs van een laadstation voor thuis ligt tussen de €600 en €3375. De kosten worden tot stand door o.a. het vermogen van de laadpaal. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op volledige capaciteit zit. In aanvulling hierop zijn er slimme laadpunten met features als voice of gezichtsherkenning die een grotere investering vereisen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Driezum.

Laadpaal typeLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€530- €650
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€530- €610
3-fase laadpaal11 kW4 uur€650- €800
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€845- €985
Kosten van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede producten

 1. EVBox:De beste laadpaal voor thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Tot 8 keer sneller opladen.
 3. NewMotion: 24/7 ondersteuning van het serviceteam.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Slimme Plug & Charge functionaliteit.
 6. EVhub: Laadstations van hoogwaardig slagvast polycarbonaat.
 7. Webasto: Degelijk en krachtig, gemaakt in Duitsland.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Slim en fraai design met veel vermogen.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: IP65 gecertificeerd voor gebruik buiten (stofvrij en sproeidicht).
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: De perfecte oplossing om te laden op de camping.
 14. Overweeg ook: ABB, Enovates, Delta, Etrel, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba en Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Driezum komen uit tussen de €450 en +/- €1900. Deze prijs komt tot stand door de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer kabels benodigd zijn.

Informatie over laadpassen
Soms wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen zo’n €5,25 p/maand.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Check de beste deskundigen in de regio.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. Onderstaand hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1159 kilometer (maandelijks). Hiermee berekenen we hoeveel je bespaart met elektrisch rijden. In ons geval nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Driezum):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
TypeTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,110€127,49€1529,88
Elektrisch rijden€0,042€48,68€584,14
Besparing€0,068€78,81€945,74
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in mei 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Dantumadiel

Heb je een EV, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Driezum aanvragen bij de gemeente. Let wel even op de voorwaarden en eisen:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente beslist uiteindelijk of en waar de laadzuil komt te staan. Ze checken daarvoor invalshoeken zoals vindbaarheid en of het technisch kan. Iedereen kan er laden (hij is dus niet exclusief voor jou). Extra achtergrondinfo is terug te lezen op www.dantumadiel.frl. Daar lees je ook of je in aanmerking komt voor een subsidie. Het merendeel van de gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Via deze omgeving kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Voordeligste laadpaal.

Openbare oplaadpunten in de omgeving (mei 2024)

Laadstations in Driezum zijn elke dag werkzaam. Iedere EV-bezitter kan terecht bij deze punten. Het is echter wel redelijk aan de prijs. De tarieven liggen tussen de €0,260 – €0,610 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In de afbeelding hieronder doorzoek je de openbare laadstations in Driezum. Vind ook oplaadpunten en verkopers in Wâlterswâld, Burdaard, De Falom, Broeksterwâld en Jannum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden driezum-9114

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je werk is een extra stukje service richting werknemers en klanten. Bezit je een kantoor of bedrijf met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Daarbovenop kan je het laadpunt versneld terugverdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een individueel laadpaal voor huis inclusief de installatieservice kost tussen de €775 – €2425. De definitieve prijs hangt vooral af van het type laadpaal (wel/geen slimme functies), het minimale laadvermogen, de afstand tussen meterkast en locatie van de laadbox en de noodzakelijke hardware voor de meterkast zoals het laten plaatsen van een extra stroomgroep of aardlekschakelaar.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw vaste energieleverancier zoals Essent, NLE, Engie, Budget energie, Eneco en Vattenfall, Vandebron, Pure energie, Oxxio. Over het algemeen niet meer dan €0,240 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €3,65 p/100 km. Vergeet niet: een auto met benzinemotor kost al gauw €10,25 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een basis EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De installateur treft de nodige voorbereidingen in je stroomkast. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de meterkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. In samenspraak met de vakman bepaal je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Driezum zet het als wallbox tegen de muur of op een speciale paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Wel kunnen bepaalde aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is of de meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De eerste modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse auto’s vereisen een 3-fasen aansluiting. Dit komt neer op krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Driezum zal al dit werk voor je oplossen. De kosten daarvoor zijn zo’n €975. Disclaimer: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 stekkers worden met name gebruikt door merken uit de Europese Unie. De meeste populaire elektrische auto’s in Driezum zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten beschikken over type 2 (Mennekes).

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Elke regio heeft een eigen beleid. De gemeente Dantumadiel verschaft op dit ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt verzoeken of het oplaadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen. Bekijk ook www.dantumadiel.frl.

Plaats een reactie