Laadpaal Meppel

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Een gevolg is dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een handige laadpaal in Meppel aan huis. Via jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh of Fiat 500e Berlina 42 kWh. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is erg goedkoop. Middels onze vergelijker lees je praktische informatie over velerlei soorten laadstations, geven we een duidelijk stappenplan en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit de buurt.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal ben je veel goedkoper uit qua laadkosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €945.
 • Een thuis-laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Meppel

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het opladen van een elektrisch voertuig als onder andere de MG ZS EV is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Meppel kopen is een zeer interessante optie. Het werkt snel en veilig en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Daarnaast is het veel betaalbaarder dan een laadstation in de omgeving. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroomprijzen (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een eigen oprit of garage. Welke laadpaal past bij mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina delen we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden m.b.t. laadpaal laten installeren in Meppel. Zie ook onze informatie over Hybride voertuigen.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Meppel kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een vrijstaande paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Analyseer hoeveel afstand er zit tussen de laadplek en jouw parkeerplaats (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadpaal werkt met een standaard 230V aansluiting. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke meterkast beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). De 3-fase installatie gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Voor een paar honderd euro kun jij je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Meppel. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt aan huis

De voordeligste manier van opladen en altijd verzekerd van een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Je hebt de keuze uit een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een verplaatsbare kabel. Het belangrijkste voordeel van de vaste variant is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Daarnaast kan het zijn dat het er wat rommelig bij hangt. Ook is het goed om je te bedenken dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (of socket) is dat dit geschikt is voor meer verschillende auto’s. Het opladen gebeurt namelijk met de reguliere meegeleverde kabel. Verder ligt / staat de wallbox zo dus nooit in de weg en hoef jij je niet druk te maken over slijtage. Het grote nadeel is dat er een extra stap is als je jouw auto gaat laden. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Een losse kabel is doorgaans toch praktischer. Ga je een ander elektrische auto rijden? In zo’n scenario ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Meppel.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Dit is praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door meer en meer slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk je een uiteenzetting over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat er teveel stroom wordt gebruikt op 1 moment.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: Ontvang automatisch een vergoeding voor laadtransacties op jouw eigen adres.

Laadpaal installateur Meppel vergelijken

De prijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €800 – €3150. De aanschafkosten hangen vooral af van het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Daarnaast kan je kiezen voor slimme palen met mogelijkheden als gezichtsherkenning die een stukje prijziger zijn. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Meppel.

Laadstation typeLaadcapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€530- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€500- €640
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€690- €750
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€855- €1030
Prijzen van laadpaal aan huis (excl. installatie).

Goede systemen

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: ook veel opties voor zakelijke gebruikers.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar systeem.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: De beste keuze voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Enovates, Eaton, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric & Tritium, Zaptec, Circontrol, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Meppel liggen tussen de €410 & €2100. Dit is afhankelijk van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Laadpas
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je kunt natuurlijk zonder, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal bedragen circa €3,75 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Tarief instellen voor externe gebruikers.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Check de beste installatiebedrijven uit jouw omgeving.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt zelf verdien je vrij vlot terug. Bijgaand vind je een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1172 kilometer per maand. Met dit gemiddelde als uitgangspunt checken we met welke kosten je rekening moet houden. In ons geval nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Meppel):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
AandrijvingPrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,125€146,50€1758,00
Elektrisch rijden€0,047€55,08€661,01
Besparing€0,0780€91,42€1096,99
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Meppel

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in Meppel aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Op het moment dat jij hieraan voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en op welke plek de laadzuil geactiveerd wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als vindbaarheid en parkeerdruk. Elke inwoner kan het gebruiken. Alle details kan je bekijken op www.meppel.nl. Daar lees je ook of je een subsidie kunt krijgen. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Voordelige laadpas.

Openbare laadpunten bekijken (juni 2024)

Laadstations in Meppel zijn er veel. Iedereen met een EV kan hier parkeren en laden. De onkosten liggen daar wel hoger. De onkosten schommelen tussen de €0,240 en €0,605 p/kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het volgende schema bekijk je de openbare laadstations in Meppel. Vind ook oplaadpunten en leveranciers in Hoogeveen, Emmen, Hardenberg, Coevorden en Ommen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden meppel-7942

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal bij het bedrijfspand is een prettige service voor werknemers en klanten. Beschik je over een parkeerterrein met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een optie voor snelle afschrijvingen voor beperkte investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Bovendien kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatie zit zo tussen de €950 en €2100. Het tarief hangt af van welk merk je kiest (additionele slimme functies), de laadcapaciteit, het aantal benodigde kabelmeters en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat betaal ik voor een volle accu?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Engie, NLE, Energiedirect, Essent, Eneco en Vattenfall, PowerPeers, Pure energie, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,215 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,85 per 100 kilometer. Vergeet niet: een benzineauto kost circa €9,50 p/100 km. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De standaard EV eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Drenthe.

Hoe wordt het geïnstalleerd?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep aan in je stroomkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Van de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de monteur bespreek je wat een goede plek is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. Jouw laadpaal installateur in Meppel zet het als wallbox tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Belangrijk is of de meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De oude modellen EV’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). De actuele elektrische auto’s worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Meppel kan dit allemaal regelen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €1000. Bedenk wel: Het kan zijn dat hiervoor extra kosten voor vastrecht gelden.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt doorgaans geïmplementeerd bij de merken die binnen de EU worden gemaakt. De bekende elektrische auto’s in Meppel kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook de openbare laadpunten in ons land zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Iedere provincie heeft een eigen beleid. De gemeente Meppel biedt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Je kunt wel een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de paal in de buurt van jouw huis kan komen. Voor meer info en aanvragen zie www.meppel.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie