Laadpaal Oudendijk

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Daarbij komt ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Oudendijk aan huis. Middels een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Aiways U5 of bijvoorbeeld de Tesla Model X Long Range Plus. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op dit portaal tref je uitgebreide informatie over meerdere laadpalen, krijg je inzicht in de mogelijkheden en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk die werken in jouw gemeente.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal bespaar je fors op de energiekosten.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €915.
 • Een particulier laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Oudendijk

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van een elektrisch voertuig als o.a. een Audi e-tron GT kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Oudendijk kopen is een uitstekend idee. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je bent altijd verzekerd van een volgeladen accu. Ook is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Wat betreft kosten heb je te maken met de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroomprijzen (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit/parkeerplaats. Welke laadpaal is nu handig voor mijn auto en mijn situatie? Op deze pagina check je inhoudelijke informatie en tips wat betreft laadpaal laten installeren in Oudendijk. Bekijk ook meer info over Voordeligste laadpaal.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Oudendijk installeren kan op 2 manieren. Je kunt het bevestigen tegen een muur (wandbox) of je installeert het op een paal. Er zit verder geen verschil tussen deze opties. Bekijk altijd goed de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (dan heb je minder kabels nodig).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
De 1-fase variant werkt met de standaard 230 voltage. Standaard heeft ddit een vermogen van 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt gemakkelijk deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Oudendijk. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een oplaadpaal aan huis?

De voordeligste manier van opladen en nooit meer wachten op een vrije plek

Laadkabel: los of vast
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een vaste kabel of een kabel die afneembaar is. Het grote voordeel van de vaste stekker is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een bijkomend voordeel is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, tot wel 10 meter. Belangrijk nadeel is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er door wind en regen water in kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat we ook vaak horen is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook moet je er rekening mee houden dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (ofwel een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Opladen kan altijd en overal met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Ook oogt het een stuk georganiseerder en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een negatief aspect is dat er een extra stap is als jij de EV even snel wil bijladen. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Het station met een losse kabel blijkt uit onderzoek het beste te werken. Koop je een nieuwe elektrische auto? In dit geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Tip: gebruik ook zeker een snelladers in Oudendijk.

Verschil enkele en dubbele laadpaal
Er bestaan 2 types: een enkele of een dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme functies
Laadstations hebben meer en meer slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf check je meer informatie over slimme laadpunten en de nieuwste innovaties.

 • Dynamic Load Balancing: laadvermogen is afgestemd op het elektriciteitsverbruik in huis.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: met bepaalde bewegingen activeer je laadsessies, of stop je juist een laadsessie.
 • AutoStart / Plug&Charge: perfect als jij de enige bent die gebruik maakt van het laadstation.
 • Abonnementen & Laadpas: houd overzicht over jouw laadstation(s) en laadsessies.

Laadpaal installateur Oudendijk vergelijken

De tarieven van laadpalen liggen nogal uiteen. De (eenmalige) aanschafprijs van een laadstation voor thuis wisselt tussen de €550 en €3250. De kosten worden tot stand door o.a. het laadvermogen van het systeem. Hoe krachtiger het vermogen, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Daarnaast heb je de keuze uit slimme laadpunten met features als Peak Shaving die een grotere investering vereisen. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal Oudendijk.

Laadpaal typeLaadvermogenLaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€525- €625
1-fase laadpaal7,4 kW5,4 uur€550- €600
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€660- €750
3-fase laadpaal22 kW1,6 uur€830- €1015
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Met handige App met uitgebreide statistieken.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: Plug & Charge met optioneel slimme functies.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Populaire Pure en Live modellen scherp geprijsd.
 8. Ecotap: Gebruiksvriendelijke en uitgebreide Ecotap managementtool.
 9. Blue Current: Compact systeem met slimme functies.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: 3-10 x sneller dan standaard.
 12. Tesla Wall Connector: Compatibel met de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Zie ook merken als: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Hypercharger, Keba, Schneider Electric & Tritium, Xcharge, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Oudendijk variëren van €350 en €2100. Dit is afhankelijk van of er iets in de meterkast omgezet moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Heb ik een laadpas nodig?
Doorgaans wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een extra abonnement genomen. Het is absoluut niet verplicht, maar dan mis je wel enkele voordelen. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement liggen rond de €7,50 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • Eenvoudig je oplaadpunt openstellen voor gastgebruik.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal voor thuis kopen?

Vind goede verkooppunten uit jouw regio.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. Op deze pagina kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1109 km (maandelijks). Op basis daarvan becijferen we wat je kunt besparen. In het rekenvoorbeeld zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Oudendijk):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,047/km
SoortPrijzen p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,135€149,72€1796,58
Elektrisch€0,047€52,12€625,48
Besparing€0,088€97,59€1171,10
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Koggenland

Heb je een EV, echter beschikt je niet over een eigen oprit? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Oudendijk aanvragen bij de gemeente. De gemeente hanteert strenge eisen:

 • Je hebt geen oprit of garage voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation (gepland) dichtbij jouw woon- of werkadres.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en op welke plek de laadzuil werkzaam zal worden. Daarbij bekijkt de gemeente relevante zaken als toegankelijkheid en geschatte drukte. Elke EV-rijder mag hier parkeren en laden. Meer informatie is te vinden op www.koggenland.nl. Daar kom je er ook achter of de gemeente subsidies verstrekt. Flink wat gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Overzicht elektrische auto’s.

Openbare oplaadpunten bekijken (juni 2024)

Laadstations in Oudendijk zijn er veel. Iedereen met een EV kan terecht bij deze punten. De onkosten liggen daar wel hoger. De onkosten liggen tussen de €0,255 en €0,595 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het volgende schema vind je de openbare laadstations in Oudendijk. Vind ook laadstations en verkooppunten in Andijk, Westwoud, Lutjebroek, Hoogkarspel en Grootebroek.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden oudendijk-1631

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij het bedrijfspand biedt veel uitkomst voor personeel of bezoekers. Zoek je naar opties voor een locatie met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen hebben veel financiële voordelen waaronder een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Verder kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis inclusief de installatieservice varieert kostentechnisch tussen de €800 en €2000. Het tarief is afhankelijk van het model laadzuil (met of juist zonder slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Engie, Essent, Budget energie, Eneco, Energiedirect en Vandebron, Vattenfall, Oxxio, PowerPeers. Over het algemeen niet meer dan €0,210 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,70 per 100 kilometer. Vergeet niet: een normale auto op benzine komt uit op zo’n €10,40 per 100 kilometer. Als de laadpaal draait op zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. De standaard EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Noord-Holland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman legt een nieuwe stroomgroep aan in je stroomkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Via de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. In samenspraak met de vakman bepaal je waar het laadpunt het beste kan komen om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Oudendijk monteert ‘m in overleg tegen de muur of installeert het op een paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Uiteindelijk is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Soms moet er wel wat aangepast worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgerust. De vroegere modellen konden nog overweg met 1-fase 220V stroom. De actuele types worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Oudendijk kan dit allemaal regelen. De tarieven hiervan liggen rond de €950. Disclaimer: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt gebruikt door de Europese leveranciers. De meeste populaire elektrische auto’s in Oudendijk hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Koggenland biedt op dit moment geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt hierbij verzoeken of het openbare laadpunt nabij jouw huis kan komen. Een verzoek indienen kan op www.koggenland.nl.

Plaats een reactie