Laadpaal Haarlem

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Een gevolg is dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Overweeg dan zeker eens een handige laadpaal in Haarlem aan huis. Door gebruik te maken van een zelfvoorzienend laadstation weet je altijd zeker dat je de accu kunt opladen van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor of Porsche Taycan 4S Plus. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en je hebt het snel terugverdiend. Op EVPlan.nl ontdek je handige informatie over geschikte laadpalen, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Door het toepassen van een eigen elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Niet meer wachten bij een bezette laadpaal.
 • Altijd een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Nog voordeliger rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is er al voor €985.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Haarlem

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van de accu van een EV zoals bijvoorbeeld de Audi Q4 e-tron is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een eigen goedkope laadpaal Haarlem kopen is een goede investering. Het werkt snel en eenvoudig en je bent altijd verzekerd van een optimale actieradius. Evenzeer is het veel betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. De kosten waar je mee te maken krijgt zijn een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de kWh prijs voor de stroom (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen parkeerplaats. Welke laadpaal past bij mijn auto en mijn situatie? Verderop bieden wij aantal belangrijke aandachtspunten wat betreft laadpaal laten installeren in Haarlem. Zie ook aanvullende informatie over Betrouwbare elektrische auto.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Haarlem kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan tegen een muur worden bevestigd (wandbox) of op een paal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Onderzoek de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadzuil werkt met een standaard 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elk adres beschikt over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie kan maar liefst 3x 230V leveren. Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Tegen een kleine meerprijs kan je de meterkast laten voldoen aan de eisen door een elektricien in Haarlem. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een oplaadstation aan huis

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Vaste of losse laadkabel
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse stekker. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Ook is het goed om te weten dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Belangrijk nadeel is dat de levensduur van de kabel minder is omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (tenzij je binnen laadt). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het wat rommelig oogt. Ten derde kan het zijn dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Tevens ziet het er niet zo chaotisch uit en gaat jouw kabel langer mee. Waar je op moet letten is dat er een extra handeling vereist is als je wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. Het station met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? Dan hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Haarlem.

Enkele vs dubbele laadpaal
Je hebt de keuze uit een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het enige verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Heel erg praktisch wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of juist voor bedrijven.

Smart functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf lees je een uiteenzetting over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: laadpaal wordt alleen ontgrendeld met jouw gezicht.
 • Gebarenherkenning: Een laadsessie starten of stoppen met een simpel gebaar.
 • AutoStart / Plug&Charge: bij een laadstation met autostart heb je geen pasje, tag of sleutel nodig. Plug & play!
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Haarlem vergelijken

De tarieven van laadpalen laten een grote variatie zien. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €525 t/m €3075. De prijs hangt vooral af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij van een EV kan worden volgeladen. Daarnaast zien we steeds meer slimme opladers met innovatieve snufjes als Hub/Satellite die een hogere verkoopprijs hebben. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Haarlem.

Soort laadpaalCapaciteitOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10 uur€520- €600
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€520- €635
3-fase laadpaal11 kW4,5 uur€695- €765
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€860- €955
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Top merken

 1. EVBox:Veiligste manier van laden voor jouw auto en huis.
 2. Wallbox (wandlader): Compatibel met alle elektrische auto’s.
 3. NewMotion: gecertificeerde boxen die weerbestendig zijn.
 4. Alfen: Standaard energiemeter voor het verrekenen van de laadkosten.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Leverancier van betaalbare laadstations.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Met innovatieve Hidden Laadpaal.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt rekening met uw maximale capaciteit (dynamic loadbalancing).
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: 10 keer sneller dan standaard stopcontactladers.
 14. Alternatieve marken: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Schneider Electric en Tritium, Efacec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Haarlem komen uit tussen de €370 tot €2200. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen de meterkast en de locatie waar het laadstation komt. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementstarieven laadpassen
Steeds vaker wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Je hoeft dit niet te nemen, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen circa €4,00 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • De kosten worden automatisch verrekend met je werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Achterhaal de beste specialisten die werken in je omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Met elektrisch rijden kan je fors goedkoper rijden. De elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. In de tabel hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. De Nederlander rijdt om en nabij de 1067 km per 4 weken. Met dit getal verwachten we hoeveel goedkoper je uiteindelijk uit bent. In ons voorbeeld gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Haarlem):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,044/km
AandrijvingPrijzen p/kmPer maandP/jaar
Benzine€0,110€117,37€1408,44
Elektrisch rijden€0,044€46,95€563,38
Besparing€0,0660€70,42€845,06
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Haarlem

Lease of koop jij een elektrische auto, maar kan je thuis geen laadpaal kwijt? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Haarlem aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente neemt een besluit over of en in welke omgeving de laadzuil gemonteerd wordt. Ze overwegen daarbij facetten als vindbaarheid en veiligheid. Iedere woningbezitter mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle details kan je lezen op www.haarlem.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of er een subsidie mogelijk is. Steeds meer gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Voordeligste laadpaal.

Openbare laadpunten bekijken (juni 2024)

Laadstations in Haarlem vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten wisselen tussen de €0,285 tot €0,575 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht doorzoek je de openbare laadstations in Haarlem. Vind ook laadzuilen en verkopers in Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Bergen Noord-Holland en Uitgeest.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden haarlem-2023

Laadpunten voor bedrijven

Een laadpaal naast kantoor kan worden gebruikt door bezoekers, klanten en eigen personeelsleden. Bekijk je de mogelijkheden voor een locatie met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Wanneer we kijken naar de actuele regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): De mogelijkheid voor het aftrekken van kleine investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Daarnaast kan je het laadpunt versneld terugverdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen (FAQ) over thuis elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Een privé laadpaal aan huis inclusief plaatsing kost +/- tussen de €925 en €2075. De kosten van het hele pakket hangt af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. De kilowattuurprijs betaal je gewoon via de normale energierekening aan je eigen energieleverancier zoals Engie, Budget energie, Essent, NLE, Eneco en Oxxio, Pure energie, Vandebron, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,225 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,00 p/100 km. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto kost ongeveer €9,65 per 100 kilometer. Met zonnepanelen kan je jouw EV na verloop van tijd echt gratis laden. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Noord-Holland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomkast in de woning. Anders heb je kans dat op een gegeven moment de stroom uitvalt. Via dit stroompunt loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In samenspraak met de vakman bepaal je wat de beste manier is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Haarlem plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een vrijstaande paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke woning geschikt om elektrische voertuigen te laden. Het kan wel zijn dat er eerst het e.e.a. moet worden omgezet. Hierbij is van belang of de woning is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse elektrische voertuigen kunnen enkel worden opgeladen met een 3-fasen systeem. Dit kennen we ook als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Haarlem kan dit allemaal regelen. De tarieven hiervan zijn zo’n €1075. Bedenk wel: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Stekkers (van laadkabels) verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 is vooral te zien bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Haarlem kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Haarlem biedt op het ogenblik geen subsidie voor een particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een nieuw openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of de paal in de buurt van jouw woning geplaatst mag worden. Zie ook de website van de gemeente www.haarlem.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie