Laadpaal De Wolden

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Daarbij komt ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Het is dan mogelijk om te gaan voor een slimme laadpaal in De Wolden aan huis. Middels een laadstation op eigen terrein hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Citroën e-SpaceTourer XL 50 kWh + Tesla Model X Long Range Plus. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en het is erg goedkoop. Op deze website tref je uitgebreide informatie over diverse laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit de buurt.

 • Met een eigen elektrische laadpaal zul je extra besparen op de kilometerprijs.
 • Een exclusieve paal voor je eigen wagen.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Goedkoop rijden door te laden op je eigen zonnepanelen.
 • Een slimme laadpaal aan huis is al te koop voor €925.
 • Een laadstation op eigen grond kan je al terugverdienen in 6 – 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen De Wolden

Elektrisch rijden is de toekomst. Jouw elektrische auto opladen zoals bijv. een Audi Q4 e-tron kan op verschillende manieren. Een extra goedkope laadpaal De Wolden kopen is een goede investering. Je kunt eenvoudig laden en je kunt rekenen op een optimale actieradius. Daarbij is het stukken betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. De kosten worden gevormd door een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de verbruikskosten (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Het enige wat je nodig hebt is een parkeerplaats/garage of oprit. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? Hieronder delen we een aantal kooptips ten aanzien van laadpaal laten installeren in De Wolden. Of klik door voor meer informatie over Bijtelling EV’s.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation De Wolden kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een speciale paal. De werking is verder helemaal identiek. Denk vooraf na over de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation zodat je geen al te lange (dure) kabels hoeft te kopen.

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadzuil draait op een standaard 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Ieder huis in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation maakt gebruik van krachtstroom, een aparte 3-fase aansluiting is nodig. Je zit dan op maximaal 11 kW laadvermogen. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Tegen een kleine meerprijs kan je jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in De Wolden. Ook vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij jouw netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Spotgoedkoop opladen en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een verplaatsbare kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander pluspunt is dat je ze in meerdere formaten en lengtes kunt kopen, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de levensduur van de kabel minder is door de (soms) slechte weersomstandigheden (behalve als je de luxe hebt dat je binnen kan laden). Wat je ook vaak ziet is dat het wat rommelig oogt. Ten derde moet ook opgemerkt worden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is de vrijheid in het opladen. Het laadproces doe je met de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Overigens oogt het minder rommelig en blijft de kabel langer goed. Het belangrijkste nadeel is dat het altijd even iets langer duurt als je gaat laden. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een laadzuil met losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In dit geval zijn er geen aanpassingen nodig. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in De Wolden.

Enkele vs dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: een enkele of een dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat aangesloten kunnen worden. Een enkelvoudige paal heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel systeem biedt de mogelijkheid om 2 auto’s van stroom te voorzien. Ideaal wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Innovatieve functies
Laadstations hebben doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf bekijk je meer informatie over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: voorkomt dat de stroom uitvalt.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur De Wolden vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn heel divers. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €600 – €3425. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Tevens onderscheiden we slimme laadpunten met toffe extra’s als Hub/Satellite die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder vind je de gemiddelde kosten laadpaal De Wolden.

Laadstation typeLaadcapaciteitLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€540- €610
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€505- €605
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€660- €800
3-fase laadpaal22 kW2 uur€825- €980
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Populaire systemen

 1. EVBox:Flexibele laadoplossingen voor kantoor en thuis.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: toegang tot 180.000 openbare laadpunten in 35 landen.
 4. Alfen: Dynamisch loadbalancen mogelijk dankzij slimme meter.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Robuust en vandalismebestendig design.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Personalisering van laadstation mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Betaalbaar en geschikt voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een mobiel laadstation om mee te nemen.
 14. Andere leveranciers: ABB, Etrel, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger en Tritium, Zaptec, Efacec, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2024
De geschatte kosten van een voordelige laadpaal installeren in De Wolden schommelen tussen de € 370 & €1975. Dit hangt vooral af van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer (dure) kabels er nodig zijn.

Heb ik een laadpas nodig?
Optioneel wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is niet verplicht, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen zo’n €4,50 (maandelijks).

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Laat je gasten ook bij je thuis hun auto opladen.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Een goedkope laadpaal voor thuis?

Zoek ervaren deskundigen uit jouw gemeente.

Rekenvoorbeeld besparing elektrisch rijden

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina vind je een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1174 kilometer per maand. Met dit getal calculeren we wat de verwachte kostenbesparing is. In onze begroting kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in De Wolden):

 • Benzine rijden 2024: €0,135/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,049/km
SoortKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,135€158,49€1901,88
Elektrisch rijden€0,049€57,53€690,31
Besparing€0,0860€100,96€1211,57
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente De Wolden

Heb jij de beschikking over een EV, maar heb je geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Je kunt dan zo’n openbaar oplaadpunt in De Wolden aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een aanzienlijke actieradius.

Op het moment dat jij hieraan voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente neemt een besluit over of en waar precies de laadzuil aangesloten wordt. Ze analyseren hiervoor invalshoeken zoals zichtbaarheid en technische haalbaarheid. Iedere woningbezitter kan het gebruiken. Updates en informatie vind je op www.dewolden.nl. Daar kom je er ook achter of er eventueel subsidie beschikbaar is. Het merendeel van de gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpaal plaatsen.

Openbare oplaadpunten in de regio (april 2024)

Laadstations in De Wolden zijn veel beschikbaar. Iedere EV-bezitter kan hier parkeren en laden. Het is relatief wel duur. De prijzen liggen tussen de €0,300 tot €0,605 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de onderstaande kaart onderzoek je de openbare laadstations in De Wolden. Doorzoek daarnaast laadzuilen en aanbieders in Staphorst, Meppel, Hoogeveen, Emmen en Hardenberg.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden de-wolden-7957

Mogelijkheden voor zakelijke laadpunten

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor biedt veel uitkomst voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Bezit je een bedrijfspand met meer dan 10 parkeervakken? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, erg relevant voor de beginnende bedrijven.
 • Daarbovenop kunnen bedrijven verdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het laden.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een eigen laadstation aan huis, wat kost dat?
Jouw eigen laadpaal voor huis inclusief plaatsing zit zo tussen de €850 & €2450. Het tarief hangt vooral af van het soort laadsysteem (additionele slimme functies), het minimale laadvermogen, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het thuis opladen van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij je stroomleverancier voor je woning zoals Energiedirect, NLE, Essent, Budget energie, Eneco en Vattenfall, PowerPeers, Vandebron, Oxxio. Rekenen op zo’n €0,250 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden zijn omgerekend dus +/- €4,00 p/100 km. Even om te vergelijken: een doorsnee benzinewagen kost al gauw €10,00 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV heeft ongeveer 8 – 16 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Drenthe.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De monteur zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in jouw meterkast. Zo zal het stroomnet in huis niet overbelast raken. Van de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in De Wolden plaatst het oplaadpunt tegen de muur of hij komt op een aparte paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Meestal is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Belangrijk is of de meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste EV’s konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve types kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. We spreken ook wel over krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in De Wolden kan dit allemaal regelen. De onkosten van deze installatieservice bedragen ongeveer €1025. Goed om te weten: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Stekkers (van laadkabels) kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Japanse en Amerikaanse auto’s. Model 2 wordt vooral gebruikt door merken uit de Europese Unie. Veel favoriete elektrische auto’s in De Wolden hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Helaas, er zijn geen landelijke subsidieregelingen voor een eigen thuislaadpunt. Elke regio heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente De Wolden biedt op het ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt daarbij het verzoek indienen of het openbare laadpunt vlakbij jouw woning geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.dewolden.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie