Laadpaal Ouwster-Nijega

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is klaar voor een doorbraak. Dat heeft als gevolg dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het is dan mogelijk om te gaan voor een 100% eigen laadpaal in Ouwster-Nijega aan huis. Middels een laadstation van jezelf ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Mini Electric + Tesla Model 3 Long Range Performance. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is een stuk voordeliger. Op dit portaal lees je handige informatie over populaire soorten laadpalen, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis schaf je al aan vanaf €900.
 • Een laadstation op eigen grond heeft normaal gesproken een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Ouwster-Nijega

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van de accu van een EV zoals een Volkswagen ID.3 Pro S gaat steeds eenvoudiger. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Ouwster-Nijega kopen biedt veel voordelen. Het is ontzettend handig in gebruik en je hebt dan elk moment van de dag een goed geladen accu. Ook is het een stuk voordeliger dan bij een laadstation in de omgeving. De kosten bestaan uit: de eenmalige aanschafprijs, installatie en uiteraard de verbruikte stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Een belangrijke randvoorwaarde is dat je beschikt over een parkeerplaats/garage of oprit. Welk laadstation is geschikt voor mijn voertuig en mijn woning? In onze keuzehulp vind je bruikbare informatie wat betreft laadpaal laten installeren in Ouwster-Nijega. Of klik door voor meer informatie over Stekkers.

Wallbox of laadpaal
Een laadstation Ouwster-Nijega installeren kan op 2 manieren. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een stevige paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen station
Het 1-fase laadstation draait op de normale 230V aansluiting. Hiermee heb je een minimaal vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast heeft de beschikking over minstens (1x30a of 1x40a). Het 3-fase systeem biedt je tot wel 3x 230V aan capaciteit. Reken dan op z’n 11 kW laadvermogen per uur. Het 3-fase systeem kan je elektrische auto in beperkte tijd volledig laden. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt eenvoudig deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Ouwster-Nijega. Ook dien je een aanvraag in bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt aan huis

De voordeligste manier van opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Je kunt kiezen voor een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een afneembare kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel wat gevoeliger wordt voor slijtage omdat er door wind en regen water in kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Wat je ook vaak ziet is dat het een rommelig geheel wordt. Ten derde moet je er rekening mee houden dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het gemak van een losse kabel (net als socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Opladen kan altijd en overal met de reguliere meegeleverde kabel. Ook ziet het er niet zo chaotisch uit en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Een negatief aspect is dat de drempel wat hoger wordt als je jouw EV wilt laden. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een paal met een losse laadkabel is toch het meest gebruiksvriendelijk. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In zo’n geval hoef je jouw laadzuil niet weer opnieuw aan te passen. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Ouwster-Nijega.

Enkel of dubbel laadpaal: wat zijn de verschillen
Je hebt de keuze uit 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkele paal heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit biedt uitkomst als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Slimme toepassingen
Laadpalen hebben tegenwoordig steeds vaker slimme laadfuncties. In de volgende paragraaf vind je meer informatie over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: een veilige functie waardoor alleen jij de paal kan bedienen.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Ouwster-Nijega vergelijken

De tarieven van laadpalen variëren enorm. De investering van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €750 tot en met €3450. De kosten worden tot stand door o.a. het laadvermogen van het systeem. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. In aanvulling hierop zijn er slimme wallboxen en palen met leuke opties als Autostart die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Ouwster-Nijega.

Type laadstationLaadvermogenLaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW10,6 uur€530- €645
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€540- €615
3-fase laadpaal11 kW4 uur€685- €785
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€855- €1030
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Top merken

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Betrouwbare laadpalen van Nederlandse bodem.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Veilig, gemakkelijk en snel opladen.
 8. Ecotap: Degelijk Nederlands design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 1-fase en 3-fase ladende auto’s.
 10. Chargepoint: Verkrijgbaar met verschillende laadsnelheden, max 2x22kWh.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Het krachtige laadstation voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Tot 3-fasen opladen, overal waar je wilt.
 14. Overweeg ook: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Flexicharge, Hypercharger, Keba & Tritium, Circontrol, Xcharge, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2023
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Ouwster-Nijega bedragen tussen de €430 en plus minus €1875. De prijs wordt bepaald door de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe groter de te overbruggen afstand, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer kabels benodigd zijn.

Laadpas bij laadpaal aan huis
Steeds vaker wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto een speciaal abonnement gekozen. Dit is geen vereiste, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De tarieven van zo’n laadpaal abonnement liggen rond de €6,00 per maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Laat vrienden of buren ook bij jouw laadstation laden middels gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Check erkende specialisten uit jouw omgeving.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De aanschaf van een elektrische auto en het thuislaadpunt plus installatie heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. In het onderstaande gedeelte tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlander rijdt zo’n 1080 km (maandelijks). Hiermee checken we wat jouw potentiële besparing is. Hierbij nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Ouwster-Nijega):

 • Benzine rijden 2023: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,043/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,115€124,20€1490,40
Elektrisch€0,043€46,44€557,28
Besparing€0,072€77,76€933,12
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in oktober 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Rijd je elektrisch, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij een openbaar oplaadpunt in Ouwster-Nijega aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Er is nog geen openbaar laadstation aanwezig in jouw directe omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente beslist uiteindelijk of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Ze overwegen daarbij invalshoeken zoals zichtbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke bewoner mag het gebruiken. Extra achtergrondinfo is beschikbaar gesteld op www.defryskemarren.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op deze website kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of bezoek onze pagina over Zakelijk elektrische auto leasen.

Openbare oplaadpunten in de regio (oktober 2023)

Laadstations in Ouwster-Nijega zijn veel beschikbaar. Elke weggebruiker kan hier parkeren en laden. Het is relatief wel duur. De tarieven liggen tussen de €0,275 en €0,595 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In de afbeelding hieronder treft je de openbare laadstations in Ouwster-Nijega. Vind ook laadstations en aanbieders in Ouwsterhaule, Broek, Goingarijp, Delfstrahuizen en Rohel.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden ouwster-nijega-8514

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij het bedrijfspand is een extra stukje service richting personeel of bezoekers. Heb je een pand met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig zal je 10% van de plekken moeten reserveren voor EV-rijders. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van een aantal subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Daarnaast kan je iets bijverdienen door externe gebruikers te laten betalen voor het opladen.


FAQ met veelgestelde vragen over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een laadpaal bij de woning en laten installeren kost tussen de €925 en €2425. De uiteindelijke kostprijs wordt grotendeels bepaalt door af het type laadstation (additionele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), de afstand tussen meterkast en laadstation en de additionele werkzaamheden in de meterkast zoals het aanleggen van een extra stroomgroep.

Hoe duur is het om de accu van mijn accu te laden?
Het is het meest voordelig om thuis je elektrische auto te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Engie, Essent, Energiedirect, Budget energie, Eneco en Vandebron, PowerPeers, Vattenfall, Oxxio. Gemiddeld is dat +/- €0,220 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €4,25 p/100 km. Om een indicatie te geven: een doorsnee benzinewagen komt uit op zo’n €9,65 p/100 km. Als de laadpaal draait op zonnepanelen is opladen van jouw EV zelfs gratis. Een reguliere EV behoeft 12 – 16 zonnepanelen om elk jaar op eigen zonne-energie rond te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist legt een nieuwe stroomgroep aan in de stroomvoorziening van je woning. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit de stroomkast wordt een kabel naar buiten gelegd onder de grond. Samen wordt besloten wat de beste manier is om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Ouwster-Nijega monteert het als wallbox of op een paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Over het algemeen is iedere meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Hierbij is van belang of de woning met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De eerste modellen werden geladen op 1-fase stroom (220V). Moderne auto’s vereisen wat meer capaciteit (3-fasen laadpunt). Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Ouwster-Nijega kan dit uit handen nemen. De tarieven hiervan bedragen ongeveer €875. Let op: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat is het verschil tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse & Amerikaanse automerken. Model 2 wordt vooral gebruikt door Europese leveranciers en fabrikanten. Veel favoriete elektrische auto’s in Ouwster-Nijega kan je laden met zo’n type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente De Fryske Marren verstrekt op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie