Laadpaal Delfstrahuizen

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor zien we ook dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. EV-rijders kiezen dan ook steeds vaker voor een eigen laadpaal in Delfstrahuizen aan huis. D.m.v. een zelfvoorzienend laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Skoda Enyaq iV 80 of bijvoorbeeld de Fiat 500e Berlina 42 kWh. Je hoeft nooit meer te wachten bij openbare laadstations en het is ook financieel gezien een goede investering. Middels onze vergelijker check je praktische informatie over populaire soorten laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers uit jouw omgeving.

 • Door te kiezen voor een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • Elke ochtend beginnen met een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Rijden zonder kosten wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Deze slimme laadpaal aan huis koop je al voor €980.
 • Een eigen laadstation aan huis heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Delfstrahuizen

Elektrisch rijden is de toekomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. de Volkswagen ID.3 Pure kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Delfstrahuizen kopen is iets wat we steeds meer zien. Nooit meer in de rij bij een laadstation en je rijdt elke ochtend weg met een goede actieradius. Bovendien is het veel betaalbaarder dan een publiek laadpunt. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de stroom / verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Alles wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is geschikt voor mijn woning (meterkast) en auto? Op deze pagina check je handige tips en adviezen wat betreft laadpaal laten installeren in Delfstrahuizen. Zie ook aanvullende informatie over Beste laadpassen.

Vaste laadpaal of wallbox
Een laadstation Delfstrahuizen kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt ‘m vastzetten aan de muur (wandbox) of je bevestigt ‘m op een losse paal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk altijd goed de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
De 1-fase variant is compatibel met de doorsnee 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Dit geeft een laadvermogen van +/- 3.7 kW. Elke woning in Nederland heeft minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase installatie is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Het maximale vermogen is 11 kW. De 3-fase variant kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Je kunt dan deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Delfstrahuizen. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

Spotgoedkoop opladen en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: los of vast
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse kabel. Het gemak van de vaste stekker is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Ook is het goed om te weten dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat deze sneller nat wordt (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo netjes uit ziet. Ook kan het zijn dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Het laadproces doe je met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook ligt de kabel niet zo in het zicht en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Een punt van kritiek is dat er een extra stap is als je even kort wilt opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, en aansluiten op zowel je auto als de EVbox. De oplossing met een losse kabel wordt meestal aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n geval zijn er geen aanpassingen nodig. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Delfstrahuizen.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn 2 opties: een enkele of een dubbele laadpaal. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekkeringang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadsysteem kun je 2 EV’s op het station aansluiten. Heel erg praktisch als je 2 elektrische auto’s hebt of wanneer je een extra service wil bieden aan bezoekers.

Smart functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door steeds vaker slimme laadfuncties. Hierbij tref jij meer info over slimme laadpunten en de praktische functies voor thuis.

 • Dynamic Load Balancing: automatische verdeling van het totaal beschikbare vermogen.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: dit zorgt ervoor dat niemand anders ongevraagd gebruik kan maken van jouw station.
 • Gebarenherkenning: je hebt geen pasje, tag of sleutel nodig om een sessie te starten of stoppen.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Delfstrahuizen vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen laten een grote variatie zien. De adviesprijs van een laadstation voor thuis varieert van €925 tot €3250. Het prijskaartje hangt met name af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger je systeem, hoe sneller de batterij van de auto laadt. In aanvulling hierop heb je de keuze uit slimme palen met leuke mogelijkheden als Hub/Satellite die duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Delfstrahuizen.

Laadstation typeCapaciteitLaadtijdPrijzen
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€540- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 7 uur€545- €620
3-fase laadpaal11 kW4 uur€680- €780
3-fase laadpaal22 kW1,8 uur€880- €960
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Bekende producten

 1. EVBox:Makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Robuuste, veilige en betrouwbare laadstations.
 5. Mennekes: Comfortabel, slim en veilig je elektrische auto opladen.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Slim en flexibel laden voor thuis.
 10. Chargepoint: Compact en stijlvol ontwerp.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Model X, Model S en Model 3 laden met verschillende stroomsterkten.
 13. NRGkick: Laadsessies op afstand starten en stoppen met slimme App.
 14. Andere merken: ABB, Delta, Etrel, Eaton, Etrel, Hypercharger, Flexicharge, Schneider Electric & Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2023
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Delfstrahuizen liggen tussen de €410 en ongeveer €2175. Dit hangt af van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en de afstand tussen de meterkast en de plek waar de laadpaal geplaatst wordt. Des te groter deze afstand is, hoe meer graafwerk/boorwerk er bij komt en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Abonnementstarieven laadpassen
Bij sommige aanbieders wordt bij het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Men hoeft dat niet af te nemen, echter mis je dan wel wat handige toepassingen. De kosten van deze laadpaal abonnementen liggen rond de €3,25 p/maand.

 • Inzicht in je dagelijks gebruik.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Automatische firmware-updates.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vind betrouwbare specialisten in de regio.

Kan ik veel geld besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt heb je al gauw terugverdiend, daarna begint de winst. Op deze pagina kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1076 km per maand. Op basis daarvan calculeren we welke besparing er mogelijk is. In het rekenvoorbeeld nemen we de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Delfstrahuizen):

 • Benzine rijden 2023: €0,150/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,050/km
SoortKosten p/kmPer maandPer jaar
Benzine€0,150€161,40€1936,80
Elektrisch rijden€0,050€53,80€645,60
Besparing€0,100€107,60€1291,20
Mogelijke besparing dankzij elektrisch rijden in oktober 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Rijd je een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En ontbreekt het aan een openbaar laadpunt in jouw eigen wijk? Op dat moment kan jij een openbaar oplaadpunt in Delfstrahuizen aanvragen bij de gemeente. Er gelden hiervoor wel aanvullende voorwaarden:

 • Er kan geen laadpunt op jouw eigen terrein aangesloten worden.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • De aanvrager moet in het bezit zijn van een EV of hybride auto met een aanzienlijke actieradius.

Zodra je voldoet aan deze criteria zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente neemt een besluit over of en waar de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor facetten als toegankelijkheid en parkeerdruk. Elk huishouden mag gebruik maken van het oplaadpunt. Alle info kan je bekijken op www.defryskemarren.nl. Daar kom je er ook achter welke subsidiemogelijkheden er bestaan. Veel gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op die site kan je zonder gedoe een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Goedkoopste laadpaal.

Dichtstbijzijnde openbare oplaadpunten (oktober 2023)

Laadstations in Delfstrahuizen zijn elke dag werkzaam. Iedereen met een laadpas kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen wisselen tussen de €0,250 tot €0,570 per kWh. Je moet een laadpas abonnement van bijv. Eflux of Vandebron hebben. In het onderstaande kaartje doorzoek je de openbare laadstations in Delfstrahuizen. Bekijk ook laadzuilen en installateurs in Rohel, Haskerhorne, Snikzwaag, Joure en Goëngahuizen.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden delfstrahuizen-8508

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij het bedrijfspand kan worden gebruikt door je personeel en relaties. Gaat het om een kantoor of bedrijf met minimaal 10 parkeerplaatsen? Volgens de nieuwe regels vanuit het Europees Parlement moet je rekening houden dat 10% van de plekken geschikt is voor EV’s. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er een aantal subsidiemogelijkheden. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de totale investering afschrijven in een willekeurig jaar.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Ook kunnen bedrijven verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het opladen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Hoeveel geld kost een eigen laadstation aan huis?
Het aankopen van een laadpaal inclusief installatie zit qua kostprijs tussen de €925 en €2550. De definitieve prijs is afhankelijk van welk merk je kiest (wel of geen slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er iets in jouw meterkast omgezet moet worden zoals een extra groep aanleggen.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto thuis opladen is de voordeligste manier. Je rekent de kilowattuurprijs af bij de stroomaanbieder van je huis zoals Eneco, Budget energie, Engie, Essent, Energiedirect en Oxxio, Vandebron, Pure energie, PowerPeers. Gemiddeld is dat +/- €0,240 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,35 p/100 km. Om een indicatie te geven: een gemiddelde benzineauto kost al gauw €10,35 p/100 km. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kan je uiteindelijk zelfs gratis laden. De huidige EV heeft tussen de 8 en 14 zonnepanelen nodig om jaarlijks van zonne-energie rond te kunnen rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De specialist treft de nodige voorbereidingen in jouw meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Van de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het laadpunt het beste kan komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in Delfstrahuizen monteert het als wallbox of bevestigt ‘m op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Uiteindelijk is iedere meterkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Het is daarbij wel essentieel dat de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De vroegere modellen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Delfstrahuizen kan jou hierin ontzorgen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €950. Disclaimer: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Laadkabel stekkers heb je als type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt gebruikt door Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 wordt vooral gebruikt door verschillende merken binnen de EU. Veruit de meest gangbare elektrische auto’s in Delfstrahuizen zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten zijn voorzien van type 2 stekkers (Mennekes).

Kan ik subsidie krijgen voor een laadpaal bij mij thuis?
Helaas kun je nu geen gebruik maken van landelijke subsidieregelingen voor een thuislaadpunt op eigen terrein. Elke provincie heeft een eigen beleid. De gemeente De Fryske Marren heeft op dit moment geen financiële tegemoetkoming voor een particuliere laadpaal. Het alternatief is om een openbaar laadpunt aan te vragen. Je kunt aanvragen of het oplaadpunt niet al te ver van jouw woning geplaatst mag worden. Een verzoek indienen kan op www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie