Laadpaal Bodegraven-Reeuwijk

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Dit resulteert in het feit dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Het is dan mogelijk om te gaan voor een eigen laadpaal in Bodegraven-Reeuwijk aan huis. Via een laadstation van jezelf rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw MG ZS EV en/of Tesla Model X Long Range Plus. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook financieel gezien een goede investering. Op dit portaal ontdek je waardevolle informatie over populaire laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs die werken in jouw gemeente.

 • Door gebruik te maken van een elektrische laadpaal rijd je extreem voordelig.
 • Je bent niet afhankelijk van het openbaar netwerk.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, en dus een maximale actieradius.
 • Nog goedkoper rijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Een slimme laadpaal aan huis bestel je al voor €965.
 • Een thuis-laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Bodegraven-Reeuwijk

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Het opladen van de accu van een EV zoals bijv. een Tesla Model 3 Standard Range Plus kan op diverse manieren. Een eigen goedkope laadpaal Bodegraven-Reeuwijk kopen is een zeer interessante optie. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je kunt rekenen op een perfect opgeladen accu. Ook is het stukken betaalbaarder dan een publiek toegankelijk laadstation. Wel heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en de stroomprijzen (eventueel zelf op te wekken met zonnepanelen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welke laadpaal is geschikt voor mijn auto en mijn situatie? Verderop delen we handige tips en adviezen m.b.t. laadpaal laten installeren in Bodegraven-Reeuwijk. Zie ook onze informatie over Zakelijk elektrische auto leasen.

Vrije laadpaal of wallbox
Een laadstation Bodegraven-Reeuwijk kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een speciale paal. Dat is ook het enige verschil, de rest werkt hetzelfde. Onderzoek de afstand van jouw EV en de laadplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1 fase systeem functioneert met een standaard 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je zit dan op maximaal 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft minstens (1x30a of 1x40a). De 3-fase variant onderscheidt zich doordat deze gebruik maakt van krachtstroom (400 v). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. De 3-fase installatie kan dus wel 3 keer sneller laden dan een 1-fase laadpunt. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Tegen een kleine meerprijs kan je deze krachtstroomaansluiting laten aanleggen door een erkende elektricien in Bodegraven-Reeuwijk. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Een eigen oplaadpunt op de oprit?

De voordeligste manier van opladen en nooit meer in de rij bij een laadstation

Laadkabel: los of vast
Je hebt de opties voor een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je niet eerst een losse kabel uit je koffer hoeft te halen. Ook is het goed om te weten dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(of je moet de auto binnen opladen). Waar je ook rekening mee moet houden is dat het wat rommelig oogt. Bovendien moet ook opgemerkt worden dat nieuwere modellen weer een ander type stekker gebruiken dan oudere.

Het gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is dat elk type EV hier op aangesloten kan worden. Je pakt namelijk de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Eveneens oogt het minder rommelig en is de kwaliteit van de stekker gewaarborgd. Een punt van kritiek is dat de drempel wat hoger wordt als je de accu gaat opladen. Je haalt de kabel eerst uit de kofferbak, daarna sluit je ‘m aan. Een paal met een losse laadkabel wordt meestal aanbevolen. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? Dan ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: rijdt ook eens langs de snelladers in Bodegraven-Reeuwijk.

Enkel of dubbel laadstation
Men kan kiezen voor een enkel of een dubbel laadstation. Het verschil zit hem in het aantal auto’s dat je kunt aansluiten. Een paal met 1 aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel uitgevoerd systeem kan 2 EV’s gelijktijdig opladen. Dit biedt uitkomst wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of juist voor bedrijven.

Innovatieve functies
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Bijgaand tref jij extra details over slimme laadpunten en de nieuwste snufjes.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: met Peak Shaving kunt u voor uw laadstations een maximale capaciteit instellen.
 • Gezichtsherkenning: De laadpaal kan alleen door geautoriseerde personen gebruikt worden.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: automatische verrekening laadkosten.

Laadpaal installateur Bodegraven-Reeuwijk vergelijken

De tarieven van laadpalen laten een grote variatie zien. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €825 tot en met €3125. De prijs wordt bepaald door het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen het station heeft, des te sneller de batterij weer is opgeladen. Bovendien zijn er allerlei slimme opladers met extra functies als Dynamic Load Balancing die een hogere verkoopprijs hebben. Hieronder tref je de huidige kosten laadpaal Bodegraven-Reeuwijk.

Soort laadstationCapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€515- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€540- €635
3-fase laadpaal11 kW4- 5 uur€685- €755
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€880- €1065
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Standaard 3 jaar garantie.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: onderdeel van de shell group (veel expertise).
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Kompact, praktisch en premium.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Slimme Dynamic Load Balancing optie.
 8. Ecotap: Populaire Homebox voor thuisgebruik.
 9. Blue Current: Geschikt voor alle elektrische voertuigen.
 10. Chargepoint: Slim systeem dat ook Backwards compatible is.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Alternatieven: ABB, Eaton, Enovates, Delta, Etrel, Keba, Hypercharger, Schneider Electric & Tritium, Xcharge, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatietarieven 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Bodegraven-Reeuwijk wisselen tussen de €370 en €2150. Dit wordt berekend aan de hand van de benodigde installatiewerkzaamheden in de meterkast en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Des te groter deze afstand is, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer kabelmeters gebruikt moeten worden.

Laadpas
Vaak wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Je hoeft dit niet te nemen, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen ongeveer €7,50 per maand.

 • Inzicht in je laadsessies.
 • Automatisch je stroomkosten laten verrekenen.
 • Zelf tarief instellen eigen laadpunt.
 • Altijd goede support zoals software-updates en 24/7 helpdesk.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Vind aangesloten specialisten uit jouw omgeving.

Jaarlijkse besparing met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor een schone lucht, maar bespaart ook veel geld. De elektrische auto zelf en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder bieden wij een rekenvoorbeeld. In het voorbeeld gaan we uit van een kilometrage van 1087 km (maandelijks). Op basis daarvan becijferen we met welke kosten je rekening moet houden. In onze begroting hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Bodegraven-Reeuwijk):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
SoortTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,100€108,70€1304,40
Elektrisch€0,042€45,65€547,85
Besparing€0,0580€63,05€756,55
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Heb je een EV, maar ontbreekt het je aan de ruimte voor een eigen laadplek? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Bodegraven-Reeuwijk aanvragen bij de gemeente. Je moet wel voldoen aan verschillende criteria:

 • Er is op je eigen kavel geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Als je aan deze voorwaarden voldoet neemt de gemeente de aanvraag in acht. De gemeente geeft aan of en in welke omgeving de laadzuil neergezet wordt. Ze onderzoeken aspecten zoals bereikbaarheid en veiligheid. Iedereen met een elektrische auto kan terecht bij dit oplaadpunt. Alle details is beschikbaar gesteld op gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl. Hier kan je ook lezen of er een subsidie mogelijk is. Veel Nederlandse gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Daar kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Op EVplan.nl lees je ook alles over Laadpassen vergelijken.

Kaart met openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Bodegraven-Reeuwijk kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een laadpas kan daar gebruik van maken. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De kosten variëren tussen de €0,285 tot wel €0,600 per kWh. Het is belangrijk dat je een laadpas abonnement hebt (bijv. van New Motion of Eneco). In het onderstaande kaartje bekijk jij de openbare laadstations in Bodegraven-Reeuwijk. Vind ook laadplekken en installateurs in Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Teylingen, Leiderdorp en Oegstgeest.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden bodegraven-reeuwijk-2415

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je werk is heel praktisch voor bijv. werknemers en klanten. Betreft het een kantoor of bedrijf met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Tegenwoordig moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook erg interessant. Zo zijn er meerdere subsidieregelingen. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Daarnaast kan je iets bijverdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het opladen.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatie kost +/- tussen de €1050 & €2000. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. het soort systeem (wel/geen slimme functies), het maximale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en het werk dat in de meterkast uitgevoerd moet worden zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost een auto thuis opladen?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw vaste energieleverancier zoals Budget energie, Essent, Engie, Eneco, NLE en Vandebron, Pure energie, Oxxio, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,230 per kWh. De onkosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,00 per 100 kilometer. Belangrijk: een benzine aangedreven auto komt uit op zo’n €10,25 p/100 km. Als je kiest voor zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. De huidige EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Zuid-Holland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De specialist kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in het centrale stroompunt in je huis. Het lokale stroomnetwerk raakt zo niet overbelast. Vanuit de meterkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. In overleg met de expert wordt besloten waar het station moet komen zodat er niet al te veel graafwerk nodig is. De laadpaal installateur in Bodegraven-Reeuwijk monteert het als wallbox of bevestigt ‘m op een losse paal.

Kan er een laadpaal aangesloten worden op mijn laadpaal?
Meestal is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De actuele modellen hebben meer vermogen nodig (3-fasen laadpaal). In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Bodegraven-Reeuwijk kan jou hierin ontzorgen. De onkosten van deze installatieservice liggen rond de €875. Let op: door deze verzwaring betaal je mogelijk een hoger vastrecht.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabel + stekkers heb je in 2 soorten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt met name toegepast bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 is vooral te zien bij de Europese merken. De meeste populaire elektrische auto’s in Bodegraven-Reeuwijk kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook openbare laadpunten in Nederland hebben deze type 2 Mennekes stekker.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Nee, er is geen landelijke subsidiebeleid voor een thuislaadpunt op je oprit. Iedere provincie vult dit op zijn eigen manier in. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft op dit ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een laadstation op een openbare plek aanvragen. Je kunt hierbij verzoeken of het oplaadpunt niet al te ver van jouw huis kan komen. Voor extra info verwijzen we je naar gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie