Laadpaal Wons

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Door deze trend zien we ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een 100% eigen laadpaal in Wons aan huis. Middels jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw Tesla Model 3 Long Range Dual Motor + Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze website lees je handige informatie over velerlei soorten laadpalen, een handige keuzehulp en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Met een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Opladen wanneer jij dat wil, geen wachtrij meer.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, zo profiteer je iedere dag van de maximale actieradius.
 • Goedkope kilometer-tarieven als je ook kiest voor zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis is al te bestellen voor €900.
 • Een particulier laadstation verdien je al binnen 7 jaar terug.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Wons

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijvoorbeeld de Aiways U5 kan je tegenwoordig op veel plekken doen. Een eigen goedkope laadpaal Wons kopen is steeds meer in trek. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een lange actieradius. Verder is het veel betaalbaarder dan laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door de laadpaal zelf, de installatiekosten en de stroomprijzen (het gebruik van eigen zonnepanelen wordt aangeraden). Alles wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn voertuig en mijn woning? Verderop vind je bruikbare informatie met betrekking tot laadpaal laten installeren in Wons. Bekijk ook meer info over Elektrische autoverzekering.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Wons installeren kan op 2 manieren. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een montagepaal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Onderzoek de afstand die er zit tussen de parkeerplek en het laadstation om lange dure laadkabels te vermijden.

1-fase of 3-fasen station
Een 1-fase laadpaal werkt met de normale 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Je kunt dan uitgaan van 3.7 kW laadvermogen. Iedere woning heeft minstens (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadzuil maakt gebruik van 3x230V en heeft een vermogen van 16A of 32A. Het laadvermogen is dan max. 11 kW. Het 3-fase systeem heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je nog niet de beschikking over krachtstroom? Voor een paar honderd euro kun jij je groepenkast laten aanpassen door een elektricien in Wons. Tenslotte moet de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting.

Een privé oplaadpaal voor je huis?

Goedkoop laden en altijd een vrije plek!

Laadkabel: vast of los
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel of een losse kabel. Het gemak van een vaste kabel is dat je ‘m heel snel kunt aansluiten op jouw auto. Een ander pluspunt is dat je ze in XL-formaat kunt bestellen, tot wel 10 meter. Het grote nadeel is dat de kabel vaker gereinigd moet worden omdat deze onderhevig is aan weersomstandigheden(of je moet de auto binnen opladen). Een ander nadeel is dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte kan het zijn dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het grote gemak van een losse kabel (alsook voor een socket) is de vrijheid in het opladen. Je gebruikt namelijk de standaard kabel die is meegeleverd vanaf de fabriek. Overigens ligt de kabel niet zo in het zicht en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Het minpunt is dat de drempel wat hoger wordt als je even kort wilt opladen. Eerst moet je de losse kabel erbij pakken, om daarna het geheel te connecten. Het station met een losse kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Neem je een nieuwe EV met een andere aansluiting? In zo’n geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Wons.

Enkele vs dubbele laadpaal
Men kan kiezen voor een enkelvoudige of dubbele laadpaal. Het verschil zit hem in het aantal EV’s dat op hetzelfde moment kunnen worden geladen. Een paal met 1 stekkeringang kan maximaal 1 auto tegelijk opladen, met een dubbel laadstation kun je 2 EV’s tegelijkertijd aansluiten. Heel erg praktisch wanneer je 2 auto’s in bezit hebt en natuurlijk voor zakelijke parkeerplaatsen.

Smart toepassingen
De huidige laadsystemen worden gekenmerkt door intuïtieve slimme laadfuncties. In de opsomming hieronder bekijk je meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: beschermt tegen overbelasting van het energienetwerk.
 • Peak shaving: zorgt dat de maximale stroomcapaciteit van de parkeervoorziening niet wordt overschreden.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: met autostart hoef je enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Wons vergelijken

Die consumentenprijzen van laadpalen lopen zeer uiteen. De kosten van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €850 tot en met €3125. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door de laadcapaciteit van het station. Hoe meer vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Verder heb je de keuze uit slimme opladers met mogelijkheden als Peak Shaving die een grotere investering vereisen. In de lijst hieronder staan de huidige kosten laadpaal Wons.

Laadstation typeLaadvermogenLaadtijdInvestering
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€520- €605
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€515- €645
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€690- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€830- €1070
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Top systemen

 1. EVBox:Weer- en schokbestendig.
 2. Wallbox (wandlader): Krachtige oplader met verbluffend design.
 3. NewMotion: laad probleemloos overal op in het grootste publieke laadnetwerk van Europa.
 4. Alfen: Inzicht in gebruik en load balancing.
 5. Mennekes: Overal mobiel op de hoogte.
 6. EVhub: Gemakkelijke installatie (ook voor doe-het-zelver).
 7. Webasto: Betaalbare en eenvoudige laadsystemen.
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Simpel en gemakkelijk bedienen.
 10. Chargepoint: Robuuste omhulling, vandalismebestendig.
 11. Myenergi / Zappi: Ingebouwde aardlekschakelaar voor wisselstroom tot 30mA.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Een unieke mobiele oplader met bluetooth.
 14. Alternatieven: ABB, Delta, Enovates, Eaton, Etrel, Hypercharger, Schneider Electric , Keba en Tritium, Efacec, Circontrol, Zaptec.

laadstation-thuis-vergelijken

Tarieven voor installatie 2024
De uiteindelijke kosten van een voordelige laadpaal installeren in Wons lopen uiteen tussen de €410 en €2175. De totale kosten hangen af van of jouw meterkast al geschikt is voor een (3-fase) laadstation en welke afstand er zit tussen de aansluiting in de meterkast en de laadpaal zelf. Hoe groter het terrein, hoe meer er gegraven moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Laadpas
Soms wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Je kunt natuurlijk zonder, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen zijn zo’n €7,00 p/maand.

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Eenvoudig laadkosten verrekenen met werkgever.
 • Zelf een kWh-prijs instellen voor gastgebruik.
 • Helpdesk 24/7 bereikbaar + software updates.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Check de beste leveranciers uit jouw streek.

Hoeveel voordeel behaal ik met een elektrische auto?

Elektrisch rijden is behalve goed voor het milieu ook goed voor de portemonnee. De elektrische auto en het thuislaadpunt zelf kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. In de tabel hieronder hebben wij een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1170 kilometer op maandbasis. Met dit aantal kilometers berekenen we wat je kunt besparen. In ons geval kiezen we voor de volgende tarieven (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Wons):

 • Benzine rijden 2024: €0,125/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,045/km
SoortKosten p/kmP/maandP/jaar
Benzine rijden€0,125€146,25€1755,00
Elektrisch rijden€0,045€52,65€631,80
Besparing€0,080€93,60€1123,20
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Rijd je elektrisch, echter heb je thuis geen parkeerplek beschikbaar? En is er nog geen openbaar laadpunt in de buurt? In die situaties mag je zo’n openbaar oplaadpunt in Wons aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je kunt geen laadpunt op eigen terrein realiseren.
 • Op dit moment is er nog geen openbaar laadstation in de straat.
 • De indiener beschikt over een EV/hybride auto met een actieradius boven de minimale aantal kilometers.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente geeft aan of en waar de laadzuil gemonteerd wordt. Ze checken daarvoor relevante zaken als zichtbaarheid en of het technisch kan. Elke EV-rijder mag het gebruiken. Meer details kan je lezen op www.sudwestfryslan.nl. Hier kan je ook lezen of je in aanmerking komt voor een subsidie. Steeds meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Duurzaam rijden.

Vind openbare oplaadpunten in de buurt (juni 2024)

Laadstations in Wons vind je op steeds meer plekken. Iedereen met een abonnement kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten liggen tussen de €0,300 – €0,600 per kWh. Een laadpas abonnement is noodzakelijk. In het volgende schema treft jij de openbare laadstations in Wons. Op deze site vind je ook laadstations en verkopers in Schraard, Longerhouw, Schettens, Hichtum en Burgwerd.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden wons-8747

Alles over laadpunten voor zakelijk gebruik

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen is een prettige service voor werknemers en klanten. Gaat het om een parkeerterrein met tenminste 10 parkeerplaatsen? Tegenwoordig moet minimaal 10% een laadpunt hebben. Zakelijke laadpalen zijn financieel ook nog eens het overwegen waard. Als ondernemer kun je profiteren van meerdere subsidieregelingen. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een interessante optie voor bepaalde investeringen, wordt vooral door startende ondernemingen gebruikt.
 • Ook kunnen bedrijven verdienen door de paal openbaar te stellen en anderen te laten betalen voor het opladen.


De meest gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Wat zijn de installatiekosten voor een laadstation aan huis?
Jouw eigen laadpaal voor huis en laten installeren kost +/- tussen de €800 – €2475. Het tarief wordt grotendeels bepaalt door af het type laadpaal (softwarematige slimme functies), de benodigde capaciteit (laadvermogen), de afstand van de woning tot de laadzuil (kabelmeters) en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Welke prijzen gelden er voor het thuis opladen van de EV?
Thuis een elektrische auto opladen is het goedkoopst. Je rekent de kilowattuurprijs af bij je stroomleverancier voor je woning zoals Energiedirect, Essent, Budget energie, Engie, NLE en Vandebron, Pure energie, PowerPeers, Vattenfall. Rekenen op zo’n €0,235 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,00 p/100 km. Belangrijk: een gemiddelde benzineauto komt uit op zo’n €9,75 per 100 kilometer. In combinatie met zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een normale EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie in z’n gang?
De vakman zal indien nodig eerst wat groepen plaatsen in je stroomkast. Zo voorkom je dat de boel overbelast raakt. Van dit stroompunt legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen wordt besloten wat een goede plek is om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. Jouw laadpaal installateur in Wons plaatst het oplaadpunt tegen de muur of bevestigt ‘m op een losse paal.

Moet er wat omgezet worden in mijn meterkast?
Over het algemeen is elke stroomkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel wat aangepast worden. Achterhaal of de groepenkast met een 1-fase of 3-fase-aansluiting is uitgevoerd. De oude modellen EV’s waren geschikt voor een 1-fase 220v aansluiting. De huidige elektrische wagens kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit noemen we ook wel krachtstroom. Je kunt zo tot wel 3 keer sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Wons kan dit allemaal regelen. De totale onkosten bedragen circa €825. Disclaimer: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Laadkabel + stekkers kunnen we onderverdelen in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt doorgaans geïmplementeerd bij Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 wordt met name toegepast bij de Europese leveranciers. De bekende elektrische auto’s in Wons zijn geschikt voor de type 2 stekker. Ook vrijwel alle openbare laadpunten hebben doorgaans ook een type 2 mennekes aansluiting.

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere provincie kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op het ogenblik geen financiële regelingen voor een particuliere laadpaal. Wat mogelijk wel interessant is, is om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of het openbare laadpunt in de buurt van jouw huis geplaatst mag worden. Voor extra info verwijzen we je naar www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie