Laadpaal Burgwerd

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarbij komt ook dat de aanwezige openbare oplaadpunten steeds meer in trek zijn. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Burgwerd aan huis. Op basis van jouw eigen laadstation hoef je niet bang te zijn voor een lege accu van jouw CUPRA el-Born of bijvoorbeeld de Renault Twingo Electric. Niet langer zoeken naar een vrij laadstation en het is ook nog eens een stuk goedkoper. Op dit portaal ontdek je waardevolle informatie over populaire type laadstations, een handige keuzehulp en kom jij in contact met vakkundige experts voor installatiewerk uit de buurt.

 • Door te investeren in een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, en dat betekent altijd een optimale actieradius.
 • Extra goedkoop rijden wanneer je er extra zonnepanelen bij neemt.
 • Een slimme laadpaal aan huis is er al vanaf €990.
 • Een privé laadstation aan huis verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Burgwerd

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het elektrisch laden van een EV zoals de Dacia Spring Electric gaat steeds eenvoudiger. Een extra goedkope laadpaal Burgwerd kopen is steeds meer in trek. Het werkt snel en eenvoudig en je hoeft niet onzeker te zijn over een volle accu. Daarnaast is het veel betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Je hebt te maken met de volgende kosten: de initiële aanschaf + installatie en de kosten van jouw eigen stroom (we raden aan om hiervoor ook zonnepanelen te gebruiken). Alles wat je nodig hebt is een garage of eigen oprit. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn EV en mijn woning/meterkast? In het gedeelte hieronder bespreken we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden rondom laadpaal laten installeren in Burgwerd. Bekijk ook meer info over Hybride voertuigen.

Wallbox of vaste laadpaal
Een laadstation Burgwerd kun je op twee wijzen aanbrengen. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een montagepaal. Voor de rest werkt het precies hetzelfde. Achterhaal de afstand tot de parkeerplaats van jouw EV (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1 fase systeem functioneert met de doorsnee 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3.7 kW. Elk woonadres in ons land heeft sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). De 3-fase variant is vaak nodig voor nieuwe modellen, deze maakt gebruik van 400V (krachtstroom). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase installatie heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt gemakkelijk jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Burgwerd. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Een eigen oplaadstation voor de deur?

De goedkoopste oplossing en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse stekker. Het grote voordeel van de vaste variant is dat je ‘m sneller kunt aansluiten op jouw EV. Ook is het goed om te weten dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, bij Alfen bijvoorbeeld tot wel 8 meter. Waar je op moet letten is dat de kabel een minder lange levensduur heeft door de (soms) slechte weersomstandigheden (dit is natuurlijk niet het geval als je binnen laadt). Een ander minpunt is dat het er niet zo strak en georganiseerd uitziet. Tenslotte noemen we nog even dat je niet alle EV’s kunt laden met een vaste kabel.

Het grote gemak van een losse kabel (dus met alleen een socket) is de mogelijkheid om elk type auto op te laden. Het laadproces doe je met de laadstekker die je overal gebruikt en die je altijd mee hebt. Daarbovenop ziet het er niet zo chaotisch uit en blijft de kabel langer goed. Belangrijk nadeel is dat er een extra stap is als je even snel wilt laden. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, om vervolgens aan te sluiten op de EV en de wallbox. Een paal met een losse laadkabel wordt meestal aanbevolen. Ga je een ander elektrische auto rijden? In dat geval hoef je het laadpunt niet om te bouwen. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Burgwerd.

Advies: enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee mogelijkheden: een enkel of een dubbel laadstation. Het onderscheid zit ‘m in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een enkelvoudige paal biedt voldoende elektriciteit voor 1 EV, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s of voor zakelijke doeleinden.

Slimme toepassingen
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hieronder vind jij meer info en krijg je inzicht in slimme laadpunten en de nieuwste functies.

 • Dynamic Load Balancing: controleert het stroomgebruik van de woning.
 • Peak shaving: helpt overmatig verbruik tijdens piekuren voorkomen.
 • Gezichtsherkenning: zo kan je hands-free jouw laadpaal ontgrendelen.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: Altijd maximaal inzicht in alle laadsessies.

Laadpaal installateur Burgwerd vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen zijn heel divers. De adviesprijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €750 tot en met €3150. De prijzen worden voor een groot deel bepaald door het laadvermogen van het systeem. Hoe meer vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Daarnaast heb je de keuze uit slimme wallboxen en palen met innovatieve extra’s als Peak Shaving die kostbaarder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Burgwerd.

Soort laadpaalLaadvermogenLaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€550- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5 uur€550- €630
3-fase laadpaal11 kW3,5 uur€655- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€875- €920
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Bekende leveranciers

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Mooi design en krachtige performance.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Sterk, duurzaam en efficiënt.
 6. EVhub: Stevige en krachtige laadpalen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Eenvoudig in gebruik, supersnel laden.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Geschikt voor 3,7 – 22 kW laden.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Middels de HUB constant up-to-date.
 12. Tesla Wall Connector: Dé laadpaal voor jouw Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Slimme mobiele lader die je op afstand kunt bedienen.
 14. Andere merken: ABB, Delta, Etrel, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric & Tritium, Zaptec, Circontrol, Xcharge.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2024
De prijzen voor een voordelige laadpaal installeren in Burgwerd lopen uiteen tussen de €300 en +/- €1950. De totale kosten hangen af van of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn en de totale afstand qua kabels en graafwerk. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en des te meer kabel er aangeschaft moet worden.

Abonnementsprijzen laadpassen
Hedendaags wordt na de aanschaf van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van een laadpaal abonnement bedragen ongeveer €6,50 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in het verbruik van jouw laadstation.
 • Laadsessies thuis verrekenen met werkgever.
 • Gast Tarief instellen.
 • Automatische firmware-updates.

Laadpaal voor thuis aanschaffen?

Vind betrouwbare leveranciers die werken in je omgeving.

Gemiddelde besparing elektrisch rijden

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. Zo’n elektrische auto en het thuislaadpunt kennen een aantrekkelijke terugverdientijd. Op deze pagina kun je aan de slag met een rekenvoorbeeld. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1165 kilometer per maand. Hiermee becijferen we met welke kosten je rekening moet houden. Daarbij zijn de volgende tarieven van toepassing (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Burgwerd):

 • Benzine rijden 2024: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,040/km
TypeTarieven p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,100€116,50€1398,00
Elektrisch rijden€0,040€46,60€559,20
Besparing€0,060€69,90€838,80
Tabel met besparing elektrisch rijden t.o.v. benzine in april 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Lease of koop jij een elektrische auto, maar zelf aan huis geen opties voor opladen? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? In dat geval kan je een openbaar oplaadpunt in Burgwerd aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Je beschikt zelf niet over voldoende vrije ruimte voor een laadpunt.
 • Er is nog geen openbaar laadstation in jouw directe omgeving.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een minimale elektrische actieradius.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen neemt de gemeente jouw aanvraag in behandeling. De gemeente neemt een besluit over of en in welke straat de laadzuil geplaatst wordt. Daarbij bekijkt de gemeente zaken als zichtbaarheid en veiligheid. Elke bewoner mag hier parkeren en laden. Meer details is ook te lezen op www.sudwestfryslan.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen of er een subsidie mogelijk is. Het merendeel van de gemeenten hebben de uitvoering neergelegd bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Elektrische autoverzekering.

Overzicht openbare laadpunten (april 2024)

Laadstations in Burgwerd zijn er veel. Iedere EV-bezitter kan terecht bij deze punten. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,300 tot €0,550 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In het Google Maps overzicht vind je de openbare laadstations in Burgwerd. Op deze site vind je ook laadzuilen en leveranciers in Hartwerd, Hidaard, Reahûs, Itens en Easterein.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden burgwerd-8742

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal bij je bedrijf kan worden gebruikt door je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Zoek je naar opties voor een bedrijf met 10 parkeervakken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. verschillende subsidieregelingen. Je kunt tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Zelf beslissen wanneer en hoe snel jij de investering voor de laadpaal afschrijft (tot 75%).
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Bovendien kan je iets bijverdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik.


Veelgestelde vragen over thuis elektrisch laden

Wat kost een eigen laadstation aan huis laten installeren?
Een laadpaal voor thuis inclusief installatie zit zo tussen de €1000 en €2450. Het tarief is afhankelijk van het soort laadsysteem (wel of geen slimme functies), de laadcapaciteit, de afstand tussen meterkast en laadstation en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals Energiedirect, Engie, NLE, Essent, Budget energie en Pure energie, PowerPeers, Vandebron, Vattenfall. Dat is doorgaans zo’n €0,235 per kWh. De tarieven van elektrisch autorijden liggen gemiddeld op €4,20 p/100 km. Ter vergelijking: een gemiddelde benzineauto kost om en nabij de €10,35 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. Een EV anno 2024 heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te rijden in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De monteur kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in jouw meterkast. Dit voorkomt stroomuitval in en rondom je huis. Via de stroomkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. Samen met de installateur overleg je wat de meest efficiënte route is om het graafwerk te beperken. Jouw laadpaal installateur in Burgwerd monteert het als wallbox of installeert het op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Over het algemeen is iedere meterkast aan te passen om een elektrische auto van stroom te voorzien. Soms moet er wel eerst een installateur bij komen. Hierbij is van belang of de woning beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste elektrische voertuigen werden geladen op 1-fase stroom (220V). De hedendaagse EV’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt het ook wel krachtstroom genoemd. Het snelladen heeft heel veel voordelen. Een laadpunt installatiebedrijf in Burgwerd zal je ondersteunen bij deze werkzaamheden. De totale onkosten bedragen zo’n €1025. Let op: een nieuwe aansluiting kan resulteren in een hoger vastrecht.

Moet ik een type 1 of type 2 stekker hebben?
Stekkers (van laadkabels) zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 stekkers komen we tegen bij de Europese leveranciers. De meeste beschikbare elektrische auto’s in Burgwerd beschikken over een type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Is er subsidie beschikbaar voor een laadpaal aan huis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke provincie kan echter afwijken van de landelijke regels. De gemeente Súdwest-Fryslân biedt op het ogenblik geen subsidies of korting op een particuliere laadpaal. Eventueel kun je wel proberen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt vragen of de paal in de buurt van jouw woning kan komen. Zie ook de website van de gemeente www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie