Laadpaal Schettens

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dat betekent ook dat je lang niet altijd terecht kunt bij een openbaar oplaadpunt. Het is dan mogelijk om te gaan voor een handige laadpaal in Schettens aan huis. Op basis van een privé laadstation ben je altijd verzekerd van een volle accu van jouw Aiways U5 en/of Byton M-Byte 95 kWh 4WD. Je hoeft niet meer te wachten op een vrije laadpaal en het is veel voordeliger. Op dit portaal tref je uitgebreide informatie over diverse laadstations, vertellen we je waar je zoal op moet letten en kun je direct een offerte aanvragen bij installateurs uit de buurt.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Je beschikt altijd over een volle accu, zo beschik je dus altijd over een goede actieradius.
 • Spotgoedkoop rijden wanneer jij zelf thuis zonnepanelen hebt.
 • Een slimme laadpaal aan huis kun je al aanschaffen vanaf €970.
 • Een individueel laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Schettens

Elektrisch rijden zien we steeds meer. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals de Polestar 2 gaat steeds eenvoudiger. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Schettens kopen biedt veel voordelen. Het is ontzettend handig in gebruik en je hoeft niet onzeker te zijn over een 100% actieradius. Evenzeer is het een stuk voordeliger dan bij laden bij openbare stations. De kosten worden gevormd door de prijs van de wallbox, de aansluitkosten en de tarieven voor de elektriciteit (die je zelf kunt opwekken met zonnepanelen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of garage. Welke laadpaal is de beste keuze voor mijn EV en mijn woning/meterkast? Hierbij delen we handige tips en adviezen met betrekking tot laadpaal laten installeren in Schettens. Op deze website lees je ook meer over Bijtelling EV’s.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Schettens kan op 2 manieren worden geplaatst. Je kunt het laten plaatsen als wandbox aan de muur of op een speciale paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Denk vooraf na over de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen station
Het 1 fase systeem draait op de doorsnee 230V aansluiting. Dit kan met 16A (of soms ook 32A). Het laadvermogen is dan max. 3.7 kW. Elk adres beschikt over sowieso een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation kan maar liefst 3x 230V leveren. Dit geeft een laadvermogen van +/- 11 kW. Een 3-fase laadzuil heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt gemakkelijk jouw meterkast uitbreiden door een elektricien in Schettens. De netbeheerder kan vervolgens de capaciteit van de energieaansluiting veranderen.

Een oplaadpaal aan huis?

Spotgoedkoop opladen en niet meer zoeken naar een vrij laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel/verbinding of een afneembare/losse kabel. Het pluspunt van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander pluspunt is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes, bij EV-box tot wel 8 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel een minder lange levensduur heeft omdat er water in de kabel kan komen (dit gebeurt natuurlijk niet als je binnen oplaadt). Een ander minpunt is dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Ook is het zo dat elke EV weer net een andere stekker nodig heeft.

Het gemak van een losse kabel (als mede een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de reguliere meegeleverde kabel. Tevens heb je geen rommelige hangende kabels en hoef je je geen zorgen te maken dat de kabel wordt aangetast door wind of regen. Belangrijk nadeel is dat de drempel wat hoger wordt als je de accu gaat opladen. Je moet eerst de kabel uit de koffer halen, pas daarna kan je ‘m aansluiten. Een laadpaal zonder vaste kabel wordt door de meeste EV-gebruikers aanbevolen. Koop je over een paar jaar een nieuw elektrisch voertuig? In dit geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Schettens.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn 2 keuzes: een enkel of een dubbel laadstation. Het enige verschil zit hem in het aantal auto’s dat je op 1 moment kunt opladen. Een paal met 1 aansluiting kan voor 1 EV de benodigde stroom leveren, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal als je een huishouden hebt met meerdere elektrische auto’s of voor zakelijke doeleinden.

Innovatieve functies
De nieuwste laadsystemen herbergen doorgaans geïntegreerde slimme laadfuncties. In het volgende hoofdstuk check jij een uiteenzetting over slimme laadpunten en wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

 • Dynamic Load Balancing: past laadvermogen automatisch aan op beschikbare hoeveelheid stroom.
 • Peak shaving: voorkom overschrijden van de maximale stroomcapaciteit van uw parkeervoorziening.
 • Gezichtsherkenning: uitsluitend opladen wanneer jij zelf het systeem hebt ontgrendeld.
 • Gebarenherkenning: door middel van simpele gebaren een laadsessie starten of beëindigen.
 • AutoStart / Plug&Charge: eenvoudig laadsessies starten door uitsluitend in te pluggen.
 • Abonnementen & Laadpas: elke laadsessie wordt geregistreerd voor de administratie.

Laadpaal installateur Schettens vergelijken

De prijzen van laadpalen variëren enorm. De prijs van een laadstation voor thuis schommelt tussen de €850 tot +/- €3200. De aanschafkosten hangen vooral af van de capaciteit en functies van het laadstation. Hoe krachtiger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Ook heb je de keuze uit slimme laadpunten met leuke opties als Peak Shaving die in aanschaf duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Schettens.

Soort laadstationLaadcapaciteitLaadtijdKosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,8 uur€500- €625
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€550- €620
3-fase laadpaal11 kW3 – 4 uur€690- €760
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€875- €920
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis exclusief installatiekosten.

Betrouwbare producten

 1. EVBox:Verbonden met Wi-Fi, 3G en Bluetooth.
 2. Wallbox (wandlader): De beste manier van elektrisch opladen.
 3. NewMotion: altijd met Dynamic Power Management.
 4. Alfen: Compatibel met alle elektrische auto’s.
 5. Mennekes: Optioneel te verbinden met zonn-energie-installatie.
 6. EVhub: Betaalbare no-nonsense laadstations voor de particulier.
 7. Webasto: Plug & Charge-functie en slimme functies.
 8. Ecotap: Uniek ‘less is more’ design.
 9. Blue Current: Gemakkelijk te bedienen laadpunten.
 10. Chargepoint: Koppeling aan uw eigen afreken- of toegangssysteem.
 11. Myenergi / Zappi: Veilig laden dankzij loadbalancing.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met App voor inzicht in stroomverbruik en laadkosten.
 14. Alternatieve leveranciers: ABB, Etrel, Eaton, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger & Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Prijzen voor installatie 2024
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Schettens variëren van €390 & €2075. Dit wordt berekend aan de hand van een inschattingen van het installatiewerk (meterkast) en de geschatte afstand voor boren / graven en kabels. Hoe meer afstand er overbrugd moet worden, hoe meer er uitgegraven moet worden en hoe meer prijzige kabels aangelegd moeten worden.

Laadpas
Bij steeds meer services wordt bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto een Backoffice abonnement gekozen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van abonnementen voor laadpalen bedragen zo’n €2,50 p/maand.

 • Inzicht in laadsessies en laadgedrag.
 • Automatische verrekening werkgever.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • Profiteer van 24/7 service en updates.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Zoek ervaren vakmannen in de regio.

Ben ik goedkoper uit met een elektrische auto?

Elektrisch rijden kan flink besparen op je autokosten. Het kopen van een elektrische auto en het thuislaadpunt heb je snel terugverdiend. Onderstaand kan je een rekenvoorbeeld zien. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1167 kilometer (maandelijks). Met dit aantal kilometers begroten we wat je kunt besparen. In onze begroting hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Schettens):

 • Benzine rijden 2024: €0,110/km
 • Elektrisch rijden 2024: €0,042/km
SoortTarieven p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,110€128,37€1540,44
Elektrisch€0,042€49,01€588,17
Besparing€0,068€79,36€952,27
Kosten elektrisch vs benzine rijden in juni 2024.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Rijd je elektrisch, maar is er geen ruimte voor een laadpaal? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Schettens aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je hebt een EV of hybride wagen in bezit met een noemenswaardige actieradius.

In de situaties waarin voldaan wordt aan de voorwaarden zal de gemeente jouw verzoek overwegen. De gemeente neemt een besluit over of en in welke straat de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor invalshoeken zoals bereikbaarheid en aanwezigheid van andere laadpunten. Elke inwoner mag gebruik maken van het oplaadpunt. Extra achtergrondinfo kun je terugvinden op www.sudwestfryslan.nl. Daar kom je er ook achter of je in aanmerking komt voor een subsidie. Veel Nederlandse gemeenten werken samen met Openbaarladen.nl. Via deze website kan je in een paar stappen een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Smart Charging.

Overzicht met alle openbare oplaadpunten (juni 2024)

Laadstations in Schettens kan je op meer en meer plekken vinden. Iedereen met een laadpas kan hier parkeren en laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De onkosten schommelen tussen de €0,255 – €0,565 p/kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het Google Maps overzicht zie jij alle openbare laadstations in Schettens. Vergelijk ook laadstations en verkopers in Hichtum, Burgwerd, Hartwerd, Hidaard en Reahûs.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden schettens-8744

Laadpunten voor bedrijven en kantoren

Een laadpaal bij je werk is relevant voor je personeel en relaties. Bekijk je de mogelijkheden voor een pand met 10 parkeerplekken of meer? Volgens de laatste regelgeving moet 10% van de parkeervakken een laadplaats zijn. Zakelijke laadpalen kunnen ook aantrekkelijk worden aangeschaft d.m.v. een aantal subsidiemogelijkheden. Wist je dat je tot 75% van de investering kunt afschrijven?

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Tot 36% extra van de investeringskosten in mindering brengen op het bedrijfsresultaat.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Aftrek van kleine investeringen in bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Bovendien verdient een zakelijke laadpaal zich terug door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


Veelgestelde vragen aangaande thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal aan huis kopen inclusief installatie kost tussen de €925 – €2550. De totaalprijs hangt af van het type laadstation (eventuele slimme functies), de laadcapaciteit, de totale afstand tussen meterkast en de laadplek en eventuele aanpassingen in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost een auto thuis opladen?
De tarieven voor het thuis opladen van een elektrische auto zijn goedkoop. Je ontvangt een factuur met het verbruik X de kilowattuurprijs van jouw huidige energieleverancier zoals NLE, Budget energie, Engie, Essent, Eneco en Oxxio, Vattenfall, Pure energie, Vandebron. Dat is doorgaans zo’n €0,230 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,50 p/100 km. Vergeet niet: een normale auto op benzine kost ongeveer €10,40 per 100 kilometer. Als je het integreert met zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De gemiddelde EV vergt 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Wie installeert het, en hoe werkt dat?
De expert kan indien noodzakelijk een stroomgroep aanleggen in jouw meterkast. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanaf de stoomkast gaat de kabel meestal via de kruipruimte naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar de laadpaal wordt geplaatst om zo de graafwerkzaamheden te minimaliseren. De laadpaal installateur in Schettens monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een speciale paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Uiteindelijk is elke woning geschikt voor het opladen van een elektrische auto. Soms moet er wel wat aangepast worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast een 1-fase of 3-fase-aansluiting heeft. De eerste elektrische voertuigen konden worden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve elektrische voertuigen worden opgeladen met een 3-fasen laadpaal. We spreken ook wel over krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Schettens kan jou hierin ontzorgen. De geschatte kosten van zo’n service liggen rond de €975. Goed om te weten: het jaarlijkse vastrecht kan ook omhoog gaan.

Wat zijn type 1 en type 2 stekkers?
Laadkabels / stekkers heb je in 2 varianten: type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 worden geproduceerd door Japanse merken en auto’s uit de VS. Model 2 zien we vooral terug bij verschillende merken binnen de EU. Veel van de gangbare elektrische auto’s in Schettens beschikken over een type 2 aansluiting. Ook de openbare (snel)laadpunten in Nederland en onze buurlanden kun je gebruiken met deze type 2 mennekes stekker.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Iedere gemeente kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt er wel over nadenken om een openbaar laadstation aan te vragen. Vraag daarbij gerust of de laadzuil niet al te ver van jouw huis geïnstalleerd kan worden. Zie ook de website van de gemeente www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie