Laadpaal Sandfirden

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Door deze trend zien we ook dat openbare oplaadpunten meer en meer bezet raken. De oplossing is een privé laadpaal in Sandfirden aan huis. Middels jouw eigen laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh of DS 3 Crossback E-Tense. Altijd verzekerd van een laadpaal op jouw eigen oprit en het is veel voordeliger. Middels onze vergelijker check je extra informatie over geschikte soorten laadpunten, bieden we een aantal handige kooptips en kan jij snel een vrijblijvende offerte opvragen bij leveranciers werkzaam in jouw regio.

 • Dankzij een elektrische laadpaal kan je enorm veel besparen op de laadkosten.
 • Nooit meer wachten tot er een paal vrij komt.
 • In de avond zet je hem aan de lader voor een volle accu, en dus een maximale actieradius.
 • Goedkoper autorijden in combinatie met eigen zonnepanelen op je woning.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis is al te koop vanaf €940.
 • Een laadstation bij de woning verdien je terug in 5 – 10 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Sandfirden

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Het elektrisch laden van een EV zoals bijv. de Polestar 2 kan op diverse manieren. Een slimme eigen goedkope laadpaal Sandfirden kopen is iets wat we steeds meer zien. Het werkt snel en veilig en je hebt dan elk moment van de dag een 100% actieradius. Evenzeer is het laden van een accu vele malen goedkoper dan bij een laadstation in de omgeving. De kosten bestaan uit: de installatie, hardware, kabels en de verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een garage of eigen oprit. Welke laadpaal past bij mijn situatie? In onze keuzehulp vind je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Sandfirden. Op EVplan.nl lees je ook meer over Elektrisch v.s. benzine.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Sandfirden installeren kan op 2 manieren. Je zet ‘m vast aan de muur als wandbox of op een stevige paal. Voor de laadsnelheid maakt het geen verschil. Bekijk altijd goed de afstand tot de parkeerplek zodat je geen lange laadkabels nodig hebt.

1-fase of 3-fasen systeem
Het 1 fase systeem draait op de reguliere 230V aansluiting. Het systeem werkt dan op standaard 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast beschikt over ten minste 1-fase(1x30a en/of 1x40a). Het 3-fase systeem maakt gebruik van 3x 230 V (krachtstroom). Je kunt dan uitgaan van 11 kW laadvermogen. De 3-fase variant is dus in staat om veel sneller auto’s op te laden. Heb je thuis nog niet de beschikking over 3-fase groepen? Je kunt dit laten aanleggen door een elektricien in Sandfirden. Als laatste dien je een verzoek in bij de netbeheerder om jouw energieaansluiting aan te passen.

Een eigen oplaadpunt aan huis

Goedkoop laden en nooit meer wachten op een vrije plek

Vaste of losse laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een vaste kabel en stekker of een losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat er weinig handelingen nodig zijn om op te laden. Een bijkomend voordeel is dat je deze vaste kabels in allerlei lengtes hebt, vaak wel 6 – 8 meter. Een negatief aspect is dat de kabel een minder lange levensduur heeft door de (soms) slechte weersomstandigheden (tenzij je binnen laadt). Daarnaast kan het zijn dat het veel ruimte inneem (staat slordig). Als laatste moet je opletten dat oudere modellen weer een andere stekker gebruiken dan nieuwere modellen.

Waarom er gekozen moet worden voor een losse kabel (net als socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het laadproces doe je met de kabel die af-fabriek is geleverd. Evenzeer is het een strakker geheel en zal de levensduur van de stekker flink toenemen. Waar je op moet letten is dat je steeds een extra handeling moet uitvoeren als je even kort wilt opladen. Je moet dan eerst de kabel uit je auto halen, daarna sluit je ‘m aan. Een losse kabel wordt aangeraden door de meeste EV-rijders. Krijg je later een andere elektrische auto met een andere aansluiting? In zo’n scenario hoef je geen (dure) aanpassingen door te voeren. Alternatief: bekijk ook de snelladers in Sandfirden.

Enkele of dubbele laadpaal
Er zijn twee opties: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil heeft te maken met hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft 1 ingang, en kan dus maar 1 auto laden, een dubbel laadpunt kan 2 auto’s tegelijk laden. Ideaal wanneer je gezin over 2 voertuigen beschikt of juist voor bedrijven.

Slimme functies
De nieuwste laadsystemen herbergen vaak ingebouwde slimme laadfuncties. Hieronder tref jij meer achtergrondinfo over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: automatische optimalisering en verdeling van stroom.
 • Peak shaving: zorgt dat het gebruik tijdens de piekmomenten binnen de grenzen blijft.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: met gebarenherkenning bedien je jouw laadpaal via simpele handgebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden wanneer de kabel wordt aangesloten.
 • Abonnementen & Laadpas: laadkosten automatisch te verrekenen met je baas.

Laadpaal installateur Sandfirden vergelijken

De huidige prijzen van laadpalen kunnen flink uiteen lopen. De investering van een laadstation voor thuis ligt tussen de €675 t/m €3300. De prijs hangt vooral af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe krachtiger het vermogen, hoe sneller de batterij weer op 100% zit. Tevens onderscheiden we slimme opladers met extra snufjes als Hub/Satellite die in aanschaf duurder zijn. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Sandfirden.

Type stationLaadcapaciteitOplaadtijdTarief
1-fase laadpaal3,7 kW12 uur€535- €615
1-fase laadpaal7,4 kW5,6 uur€520- €630
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€685- €790
3-fase laadpaal22 kW1,5 uur€860- €1060
Gemiddelde kosten laadpaal aan huis excl. installatie.

Betrouwbare systemen

 1. EVBox:Vakkundige en gecertificeerde.
 2. Wallbox (wandlader): Beheer meerdere gebruikers en laders met MyWallbox.
 3. NewMotion: altijd met zorgvuldige en deskundige installatie.
 4. Alfen: Slimme functies tegen een aantrekkelijke prijs.
 5. Mennekes: Maker van moderne elektromobiliteit.
 6. EVhub: Leverancier die zich onderscheidt op prijs.
 7. Webasto: Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
 8. Ecotap: Montage op paal of aan de wand, degelijk design.
 9. Blue Current: Gecertificeerd laadpunt en voldoet aan alle Nederlandse veiligheidsnormen.
 10. Chargepoint: Koppeling aan uw eigen afreken- of toegangssysteem.
 11. Myenergi / Zappi: Houdt al jouw laadsessies bij.
 12. Tesla Wall Connector: Snelste oplaadsnelheid voor de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme NRGkick plug-adapters altijd de juiste connector.
 14. Overweeg ook: ABB, Etrel, Delta, Enovates, Etrel, Flexicharge, Keba, Hypercharger & Tritium, Efacec, Zaptec, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2022
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Sandfirden schommelen tussen de € 320 tot €1925. Dat wordt gecalculeerd a.d.h.v. de verschillende installatieonderdelen in de meterkast en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer boor- en graafwerk er uitgevoerd moet worden en hoe meer meters kabel er benodigd is.

Abonnementstarieven laadpassen
Optioneel wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Het is absoluut niet verplicht, alleen loop je dan wel enkele voordelen mis. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn zo’n €5,50 (maandelijks).

 • Realtime inzicht in laadsessies en geschiedenis.
 • Laadkosten automatisch gefactureerd aan werkgever.
 • Eventueel kun je andere EV-bezitter bij jou laten laden.
 • Je kunt rekenen op 24/7 support en actuele software.

Een eigen laadpaal voor thuis?

Vergelijk populaire installatiebedrijven uit jouw streek.

Kosten elektrisch rijden en besparing t.o.v. benzine

Auto rijden is duur, met elektrisch rijden kan je flink besparen. De elektrische auto en het thuislaadpunt verdien je vrij vlot terug. In het onderstaande gedeelte tonen we een rekenvoorbeeld. Een Nederlandse automobilist rijdt gemiddeld 1124 kilometer per 4 weken. Met dit gemiddelde als uitgangspunt verwachten we wat je kunt besparen. In ons geval gebruiken we de volgende prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Sandfirden):

 • Benzine rijden 2022: €0,115/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,043/km
AandrijvingKosten p/kmP/maandPer jaar
Benzine€0,115€129,26€1551,12
Elektrisch rijden€0,043€48,33€579,98
Besparing€0,072€80,93€971,14
Vergelijking elektrisch rijden en en benzine in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Heb je een EV, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En heb je in jouw directe omgeving niet echt mogelijkheden van een openbaar laadpunt? In deze gevallen mag jij zo’n openbaar oplaadpunt in Sandfirden aanvragen bij de gemeente. Er kunnen per gemeente wel additionele voorwaarden gelden:

 • Op jouw eigen oprit is er geen ruimte voor een laadpunt.
 • In je direct wijk zijn slechts beperkte openbare laadstations beschikbaar.
 • Je vraagt het aan voor een elektrisch/hybride voertuig met een minimale elektrische actieradius.

Als je aan deze voorwaarden voldoet wordt jouw verzoek meegenomen. De gemeente bepaalt of en op welke plek de laadzuil neergezet wordt. Ze analyseren hiervoor zaken als bereikbaarheid en doorstroming. Iedereen mag hier parkeren en laden. Meer informatie vind je op www.sudwestfryslan.nl. Daar kan je ook naartoe om te kijken of je een subsidie kunt krijgen. Veel Nederlandse gemeenten kiezen ervoor de exploitatie te laten verlopen via Openbaarladen.nl. Daar kan je in 6 stappen een openbare laadpaal aanvragen. Op deze website lees je ook meer over Goedkoopste laadpas.

Overzicht openbare laadpunten (augustus 2022)

Laadstations in Sandfirden nemen in rap tempo toe. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. Vergeleken met thuis laden is het vrij kostbaar. De kosten schommelen tussen de €0,285 – €0,560 per kWh. Vaak heb je een laadpas abonnement nodig. In het volgende schema vind jij de openbare laadstations in Sandfirden. Check tevens laadplekken en installatiebedrijven in Idzega, Gaastmeer, Sneek, Hemelum en Kolderwolde.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden sandfirden-8613

Informatie over laadpunten voor bedrijven (zakelijk)

Een laadpaal op de parkeerplaats bij kantoor is een prettige service voor je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Zoek je naar opties voor een locatie met 10 parkeerplekken of meer? Op grond van de nieuwe wet- en regelgeving moet ten minste 10% beschikken over een laadpunt. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de huidige subsidieregelingen vanuit de overheid. Zo is er een regeling waarmee je wel 75% van de investeringskoten kunt afschrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Speciale regeling voor groene investeringen vanaf €2.500 (tot 36% aftrekbaar).
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, zeer interessanten voor de beginnende ondernemers.
 • Ook kan je als eigenaar van zakelijke laadpunten verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het gebruik van de palen.


Informatie over thuis elektrisch laden

Wat kost zo’n eigen laadstation aan huis?
Een laadpaal bij de woning met daarbij de installatie kost tussen de €1075 & €2525. De kosten van het hele pakket wordt gecalculeerd a.d.h.v. welk merk je kiest (eventuele slimme functies), de gewenste aansluiting (laadvermogen), het aantal benodigde kabelmeters en extra werkzaamheden in de meterkast zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Welke tarieven rekenen ze voor het opladen van mijn auto?
Het is het goedkoopste om thuis je elektrische auto op te laden. De kilowattuurprijs wordt in rekening gebracht bij de stroomaanbieder van je huis zoals Energiedirect, Engie, Eneco, NLE, Budget energie en Pure energie, Vattenfall, Vandebron, Oxxio. Dat is om en nabij de €0,215 per kWh. De prijzen van elektrisch autorijden komen daarmee uit op ongeveer €4,25 p/100 km. Om een indicatie te geven: een normale auto op benzine kost je zo’n €10,30 per 100 kilometer. Wanneer je het combineert met zonnepanelen kost de stroom je helemaal niets meer. Een EV anno 2022 eist 10 – 16 zonnepanelen om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De leverancier integreert een stroomgroep met aardlekautomaat aan in het centrale stroompunt in je huis. Dit voorkomt overbelasting van het stroomnet. Vanuit dit stroompunt legt men de benodigde kabels aan richting de installatie plek. Samen met de monteur bespreek je waar het laadpunt het beste kan komen om het graafwerk te beperken. De laadpaal installateur in Sandfirden zet het laadstation vast tegen de muur of op een paal.

Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal?
Uiteindelijk is elke stroomkast geschikt om elektrische voertuigen te laden. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Bekijk vooraf wel of je meterkast beschikt over een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De eerste EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). Innovatieve auto’s vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Dit snelladen zal je de nodige uren besparen. Een laadpunt installatiebedrijf in Sandfirden kan het allemaal juist aansluiten. De totale onkosten zijn zo’n €1025. Disclaimer: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Type 1 en type 2 stekkers, wat is het verschil?
Laadkabel + stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse automerken. Model 2 wordt vooral gebruikt door de Europese leveranciers. De populaire elektrische auto’s in Sandfirden zijn compatibel met een type 2 stekker. Ook openbare laadpalen in Nederland beschikken over type 2 (Mennekes).

Heb ik recht op subsidie bij een laadpaal thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dit moment geen financiële ondersteuning voor de particuliere laadpaal. Je kunt het wel overwegen om een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt hierbij verzoeken of deze laadpaal vlakbij jouw huis kan komen. Voor extra info verwijzen we je naar www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie