Laadpaal Kolderwolde

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

De grote opmars van elektrisch rijden is begonnen. Dat heeft als gevolg dat de openbare oplaadplekken steeds voller raken. Dit probleem kan je omzeilen dankzij een handige laadpaal in Kolderwolde aan huis. Via een particulier laadstation rijd je elke ochtend weg met een volle accu in jouw Tesla Model 3 Standard Range Plus of bijvoorbeeld de Ford Mustang Mach-E GT. Niet meer wachten op een vrije plek en het is ook financieel gezien een goede investering. Op deze pagina zoek je extra informatie over diverse laadstations, helpen we je bij het kiezen van het juiste product en kom je in contact met leveranciers en installateurs bij jou in de regio.

 • Met een particuliere elektrische laadpaal kan je heel goedkoop je eigen auto tanken.
 • Niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een openbare laadpaal.
 • Iedere morgen wegrijden met een opgeladen accu, altijd 100% actieradius.
 • Extra goedkoop rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Zo’n slimme laadpaal aan huis koop je al vanaf €960.
 • Een particulier laadstation heeft een gemiddelde terugverdientijd van 7-8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Kolderwolde

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het opladen van een elektrisch voertuig zoals bijv. een BMW iX3 kan op verschillende manieren. Een eigen goedkope laadpaal Kolderwolde kopen is iets wat we steeds meer zien. Laden gaat dan op een laagdrempelige manier en je hebt dan de zekerheid van een perfect opgeladen accu. Daarbij is het veel betaalbaarder dan een laadpunt in de wijk. De kosten bestaan uit: de aanschaf en installatie van de paal en de stroom / verbruikskosten (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Het enige wat je nodig hebt is een eigen oprit of parkeerplaats (garage). Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? Hieronder check je inhoudelijke informatie en tips rondom laadpaal laten installeren in Kolderwolde. Of klik door voor meer informatie over Blog over elektrisch rijden.

Wallbox of vrije laadpaal
Een laadstation Kolderwolde kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Je kunt het installeren aan de muur als een wandmodel (wandbox) of op een paal. Voor het laadproces maakt het verder geen verschil. Houd rekening met de afstand tussen de auto en de laadplek, zo heb je niet al te veel laadkabels nodig.

1-fase of 3-fasen systeem
De 1 fase aansluiting is compatibel met de reguliere 230V aansluiting. Het heeft een standaard vermogen van 16A. Reken dan op z’n 3.7 kW laadvermogen. Elke meterkast heeft de beschikking over minimaal een 1-fase aansluiting (1x30a). Een 3-fase laadstation gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is 11 kW per uur. Een 3-fase laadzuil heeft dus een oplaadkracht die 3 keer hoger ligt. Beschik je nog niet over een 3-fase installatie? Je kunt de benodigde werkzaamheden laten uitvoeren door een elektricien in Kolderwolde. Vervolgens doe je een aanvraag bij de netbeheerder om de capaciteit te vergroten.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

De goedkoopste oplossing en nooit meer in de rij bij een laadstation

Losse of vaste laadkabel
Er zijn grofweg 2 keuzes: een laadzuil met een zogeheten vaste kabel of een losse kabel. Het grote voordeel van een vaste kabel is dat je eenvoudig en snel de auto kunt opladen. Een ander pluspunt is dat de vaste kabels in meerdere maten verkrijgbaar zijn, tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat de kabel in de praktijk vaak minder lang mee gaat omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Een ander minpunt is dat het een rommelig geheel wordt. Daarbij moet je opletten dat de ene auto weer net een andere kabel nodig heeft dan de andere.

Het handige van een losse kabel (alsook voor een socket) is dat je er elke auto mee kan laden. Je pakt namelijk de stekker die je in de auto hebt liggen. Daarbij ziet het er niet zo chaotisch uit en profiteer je van een langere levensduur. Het belangrijkste nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je even snel wilt laden. Je moet dan altijd alles uit de auto halen, om alles vervolgens aan te sluiten. De oplossing met een losse kabel krijgt tegenwoordig vaak de voorkeur. Neem je over een tijdje een nieuwe EV? In dat geval ben je geen extra geld kwijt aan een aanpassing van het laadstation. Advies: probeer ook eens de snelladers in Kolderwolde.

Enkel of dubbel laadstation
Er zijn twee opties: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het verschil zit hem in hoeveel auto’s je er op aan kunt sluiten. Een paal met 1 stekker aansluiting heeft stroomcapaciteit voor 1 EV, een dubbel laadstation heeft een dubbele capaciteit, en kan dus 2 auto’s laden. Ideaal voor huishoudens met 2 EV’s maar ook voor bedrijven en kantoren.

Slimme toepassingen
De nieuwe generatie laadoplossingen hebben intuïtieve slimme laadfuncties. Hieronder check jij extra details over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: stemt energieverbruik af met andere apparaten in huis.
 • Peak shaving: voorkom overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten.
 • Gezichtsherkenning: alleen bevoegde personen kunnen de laadpaal gebruiken.
 • Gebarenherkenning: gebruik handgebaren om een laadsessie te openen (zonder pasjes).
 • AutoStart / Plug&Charge: ook wel plug & charge, direct laden zonder pasje.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Kolderwolde vergelijken

De prijzen van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis bedraagt tussen de €650 – €3175. Een groot deel van onkosten kunnen we toeschrijven aan de capaciteit en functies van het laadstation. Des te hoger het vermogen, hoe optimaler het laadproces van de batterij. Verder zien we steeds meer slimme palen met mogelijkheden als voice of gezichtsherkenning die een hogere verkoopprijs hebben. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Kolderwolde.

Soort laadstationLaadvermogenOplaadtijdOnkosten
1-fase laadpaal3,7 kW10,5 uur€535- €600
1-fase laadpaal7,4 kW5 – 6 uur€515- €615
3-fase laadpaal11 kW3 – 5 uur€680- €750
3-fase laadpaal22 kW1,7 uur€855- €945
Tabel met gemiddelde kosten laadpaal aan huis (zonder installatie).

Populaire leveranciers

 1. EVBox:Altijd automatische software-updates.
 2. Wallbox (wandlader): Realtime oplaadcontrole.
 3. NewMotion: duidelijk inzicht door middel van online laadpuntbeheer.
 4. Alfen: Montage aan wand of losstaand met optionele montagepaal.
 5. Mennekes: Altijd optimaal op de hoogte met de Charge App.
 6. EVhub: Een van de voordeligste aanbieders in de markt.
 7. Webasto: Plug & Charge (aansluiten en direct laden).
 8. Ecotap: Slimme stroomverdeling tussen de geschakelde laadstations met Smart Grid.
 9. Blue Current: Laden met alle gebruikelijke laadpassen via RFID.
 10. Chargepoint: Opladen en terugleveren van energie via smartgridkoppeling.
 11. Myenergi / Zappi: Altijd en overal inzicht via de mobiele App.
 12. Tesla Wall Connector: Aanbevolen voor Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Het slimme mobiele laadstation.
 14. Andere leveranciers: ABB, Etrel, Eaton, Delta, Etrel, Flexicharge, Keba, Schneider Electric & Tritium, Circontrol, Xcharge, Efacec.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatiekosten 2023
De gemiddelde kosten van een voordelige laadpaal installeren in Kolderwolde schommelen tussen de € 310 & €1800. Deze prijs komt tot stand door of er iets in de meterkast omgezet moet worden en afstand tussen meterkast en de locatie van de laadpaal. Hoe hoger het aantal meters, hoe meer boor/graafwerk noodzakelijk is en hoe meer kabels benodigd zijn.

Abonnementsprijzen laadpassen
Doorgaans wordt bij de installatie van een laadpaal voor een elektrische auto een abonnement genomen. Als je de enige gebruiker van de paal bent is dit zeker niet noodzakelijk, echter zijn de pluspunten behoorlijk interessant. De kosten van zo’n backoffice abonnement voor jouw laadpaal zijn circa €5,75 p/maand.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatische facturering en verrekening.
 • Gastgebruik toestaan.
 • Vaak zit er een 24/7 storing service inbegrepen bij het abonnement.

Laadpaal thuis laten plaatsen?

Check betrouwbare installateurs uit jouw gemeente.

Wat zijn de besparingen bij elektrisch rijden?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. De elektrische auto zelf en jouw thuislaadpunt hebben een korte terugverdientijd. In het onderstaande gedeelte kan je een rekenvoorbeeld zien. Een gemiddelde Nederlander rijdt per jaar zo’n 1119 km op maandbasis. Met dit aantal kilometers begroten we wat de verwachte kostenbesparing is. In het rekenvoorbeeld gebruiken we de volgende prijzen als uitgangspunt (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Kolderwolde):

 • Benzine rijden 2023: €0,145/km
 • Elektrisch rijden 2023: €0,049/km
TypePrijzen p/kmP/maandP/jaar
Benzine€0,145€162,26€1947,06
Elektrisch rijden€0,049€54,83€657,97
Besparing€0,096€107,42€1289,09
Kosten elektrisch vs benzine rijden in november 2023.

Laadpaal aanvragen gemeente De Fryske Marren

Lease of koop jij een elektrische auto, maar heb je thuis geen plek voor laadstations? En is er in jouw directe omgeving nog een openbaar laadpunt? Op dat moment kan jij zo’n openbaar oplaadpunt in Kolderwolde aanvragen bij de gemeente. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • In de directe omgeving is er nog geen openbaar laadstation beschikbaar.
 • Je bezit een elektrische of hybride auto met een minimale actieradius.

Mits je voldoet aan de eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente zal concluderen of en op welke locatie de laadzuil aangesloten wordt. Daarbij bekijkt de gemeente factoren als bereikbaarheid en veiligheid. Iedereen mag hier parkeren en laden. Meer details is terug te lezen op www.defryskemarren.nl. Hier kan je ook lezen of er eventueel subsidie beschikbaar is. Meer en meer gemeenten schieten de aanvraag in bij Openbaarladen.nl. Op die site kan je heel eenvoudig een openbare laadpaal aanvragen. Of lees meer informatie over Elektrisch v.s. benzine.

Kaart met openbare laadpunten (november 2023)

Laadstations in Kolderwolde zijn elke dag werkzaam. Iedereen met een laadpas mag daar in principe gebruik van maken. Let op: het is wel vrij prijzig. De onkosten lopen uiteen tussen de €0,270 tot wel €0,620 per kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de afbeelding hieronder treft jij de openbare laadstations in Kolderwolde. Vergelijk ook laadmogelijkheden en verkopers in Oudega, Elahuizen, Oudemirdum, Bakhuizen en Mirns.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden kolderwolde-8583

Zakelijke laadpunten

Een laadpaal voor zakelijke toepassingen kan worden gebruikt door je eigen werknemers, maar ook voor zakelijke relaties. Heb je een pand met een parkeercapaciteit van 10 auto’s? Overeenkomstig de nieuwste wetgeving moet 1 op de 10 parkeerplaatsen geschikt zijn om een EV te laden. Zakelijke laadpalen kunnen relatief goedkoop geplaatst worden dankzij een aantal subsidiemogelijkheden. Zo kan je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Investeringsaftrek die kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf kiest.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een manier om kleine investeringen af te schrijven, met name interessant voor startende ondernemers.
 • Bovendien kunnen bedrijven verdienen door andere gebruikers te laten betalen voor het laden.


FAQ – Veelgestelde vragen m.b.t. thuis elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een particulier laadpaal voor huis inclusief installatie varieert kostentechnisch tussen de €975 & €2100. De kosten van het hele pakket wordt berekend aan de hand van het soort laadsysteem (wel of geen slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of alle benodigde aansluitingen reeds aanwezig zijn of dat er nog wat moet gebeuren zoals een nieuwe groepenkast (of losse extra groep).

Hoe duur is het om mijn auto thuis op te laden?
Een elektrische auto opladen met je eigen lader is het meest voordelig. Je betaalt de kilowattuurprijs direct aan jouw leveranciers van energie zoals NLE, Eneco, Energiedirect, Engie, Essent en PowerPeers, Vandebron, Oxxio, Pure energie. Dat is om en nabij de €0,245 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden komen hierdoor uit op zo’n €3,90 p/100 km. Vergeet niet: een gemiddelde benzineauto komt uit op zo’n €9,85 per 100 kilometer. Als je direct ook kiest voor zonnepanelen kan je na een aantal jaren zelfs zo goed als gratis laden. De standaard EV eist 10 – 16 zonnepanelen om per jaar op eigen zonne-energie in alle kilometers te kunnen voorzien in de provincie Friesland.

Hoe wordt een laadpunt geïnstalleerd?
De installateur legt een aparte stroomgroep aan in de meterkast. Dit zorgt voor een optimale stroomverdeling in huis. Vanuit de meterkast vind de kabel via de kruipruimte de weg naar buiten. Samen met de installateur overleg je waar het laadpunt het beste kan komen om graafwerk en benodigde kabels te beperken. De gecertificeerde laadpaal installateur in Kolderwolde monteert jouw laadpunt tegen de muur (wallbox) of op een losse paal.

Moet er iets gebeuren in mijn meterkast?
Uiteindelijk is elke meterkast in staat om een elektrische auto te voorzien van stroom. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Hierbij is van belang of de woning is uitgevoerd met een 1-fase of 3-fase-aansluiting. De allereerste elektrische auto’s werden geladen op 1-fase stroom (220V). Innovatieve elektrische voertuigen vergen een zogenaamde 3-fasen aansluiting. Je komt het ook vaak tegen als krachtstroom. Hiermee wordt de auto veel sneller geladen. Een laadpunt installatiebedrijf in Kolderwolde kan dit allemaal regelen. De prijzen van deze service bedragen zo’n €825. Goed om te weten: het kan zijn dat je hogere maandelijkse kosten betaalt door een hoger vastrecht.

Heb ik een type 1 of type 2 stekker nodig?
Stekkers zijn verkrijgbaar in type 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 zien we met name terug bij Amerikaanse en Japanse modellen. Model 2 zien we vooral terug bij de Europese leveranciers. Veel van de gangbare elektrische auto’s in Kolderwolde hebben zo’n type 2 aansluiting. Ook openbare laadpalen in Nederland hebben ook standaard type 2 aansluitingen.

Kan ik gebruik maken van subsidie voor een thuis laadpaal?
Er zijn geen landelijke subsidies voor het laten plaatsen van een thuislaadpunt. Iedere gemeente heeft de vrijheid om hier anders mee op te gaan. De gemeente De Fryske Marren verschaft op dit moment geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Eventueel kun je wel proberen om een verzoek in te dienen voor een openbaar laadpunt. Vraag daarbij gerust of de laadzuil in de buurt van jouw woning kan komen te staan. Zie ook www.defryskemarren.nl.

Plaats een reactie