Laadpaal Sneek

START KEUZEHULP DIRECT AANVRAGEN

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Dat betekent ook dat er soms geen openbare oplaadplek te vinden is. Je kunt dan beter kiezen voor een eigen laadpaal in Sneek aan huis. Dankzij jouw eigen laadstation geniet je iedere morgen van een opgeladen accu van jouw Hyundai Kona Electric 64 kWh + Renault Twingo Electric. Je kunt altijd direct je auto aan de lader zetten en op de lange termijn is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Op deze pagina bekijk je handige informatie over betrouwbare soorten laadpunten, geven we een duidelijk stappenplan en vind je ervaren leveranciers en installateurs uit jouw omgeving.

 • Met een eigen elektrische laadpaal worden je kilometers nog goedkoper.
 • Altijd een vrije plek, nooit meer wachten.
 • Elke dag opnieuw een volle accu, geen zorgen meer over de actieradius.
 • Nog voordeliger rijden op je eigen groene stroom met zonnepanelen.
 • Deze slimme laadpaal aan huis laat je al plaatsen voor €915.
 • Een individueel laadstation heeft een terugverdientijd van 7 à 8 jaar.

thuis-elektrisch-auto-laden

Laadstation thuis plaatsen Sneek

Elektrisch rijden is iets wat we steeds meer zien. Het elektrisch laden van een EV als o.a. een MG ZS EV is op dit moment mogelijk op veel manieren. Een particuliere eigen goedkope laadpaal Sneek kopen is een goede investering. Je kunt eenvoudig laden en je hoeft niet onzeker te zijn over een 100% actieradius. Bovendien is het stukken betaalbaarder dan een openbaar laadpunt. Wat betreft kosten heb je te maken met een eenmalige investering (aanschaf & plaatsing) en uiteraard de verbruikte stroom (het meest ideaal is om extra zonnepanelen op je dak te leggen). Uitgangspunt hierbij is wel dat je beschikt over een eigen parkeerplaats. Welk laadstation moet ik kiezen voor mijn auto en mijn situatie? In het gedeelte hieronder kan je aan de slag met een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met betrekking tot laadpaal laten installeren in Sneek. Zie ook onze informatie over Zero Emission.

Type montage: wallbox of laadpaal
Een laadstation Sneek kan je op twee verschillende manieren plaatsen. Het kan als een wandbox aan een muur gemonteerd worden of op een paal. Verder zijn er geen verschillen. Bekijk kritisch de afstand van jouw EV en de laadplek (zo kun je besparen op de kabellengte).

1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting
Een 1-fase laadpaal functioneert met de doorsnee 230V aansluiting. Daarmee behaal je standaard 16A. Het maximale laadvermogen is 3.7 kW per uur. Elk woonadres in ons land heeft zo’n 1-fase aansluiting (1x30a of 1x40a). Een 3-fase laadstation gebruikt krachtstroom (400V ipv 230V). Het maximale laadvermogen is dan 11 kW. Een 3-fase laadzuil kan dus wel 3 keer zo snel jouw accu opladen. Heeft je woning geen groepenkast met 3-fase? Je kunt de meterkast geschikt laten maken door een elektricien in Sneek. Vergeet ook niet om deze aanpassing aan te vragen bij de netbeheerder.

Jouw eigen oplaadpunt laten plaatsen

Goedkoop en snel laden en niet langer zoeken naar een vrij laadstation

Laadkabel: vast of los
Er kan gekozen worden uit 2 opties: een laadzuil met een zogenaamde vaste kabel of een losse variant. Het grootste gemak van een vaste kabel is dat je niet steeds de kabel uit jouw auto hoeft te halen. Wat hierbij ook handig is is dat ze beschikbaar zijn in allerlei lengtes, bij sommige leveranciers tot wel 10 meter. Een punt van kritiek is dat je de kabel regelmatig moet schoonmaken omdat er regen/sneeuw of andere viezigheid in de kabel kan komen (uitzondering is natuurlijk als je binnen kunt laden). Wat we ook vaak horen is dat het een rommelig geheel wordt. Tenslotte is het zo dat sommige (oudere) EV’s weer een andere stekker nodig hebben.

Het belangrijkste pluspunt van een losse kabel (net als een socket) is dat elke soort EV kan opladen. Het opladen gebeurt namelijk met de kabel die standaard in je kofferbak ligt. Ook heb je geen rommelige hangende kabels en blijft de kabel langer goed. Het belangrijkste nadeel is dat je een stap extra moet uitvoeren als je jouw auto gaat laden. Je moet de kabel/stekker dan uit je koffer pakken, daarna sluit je ‘m aan. Een laadpaal zonder vaste kabel werkt in de praktijk vaak het best. Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan kan je gewoon jouw huidige paal blijven gebruiken. Tip: zoek ook eens naar snelladers in Sneek.

Enkele of dubbele laadpaal
We onderscheiden 2 soorten: 1 aansluiting of 2 aansluitingen. Het onderscheid zit ‘m in hoeveel voertuigen er aangesloten kunnen worden. Een paal met 1 ingang kan nooit meer dan 1 auto opladen, een dubbel uitgevoerd systeem is geschikt voor 2 EV’s. Dit is praktisch als je buren de laadpaal bijvoorbeeld ook willen gebruiken of als je een laadpunt beschikbaar wilt stellen aan bezoekers.

Smart toepassingen
Laadstations hebben vaak ingebouwde slimme laadfuncties. In het gedeelte hieronder lees jij extra details over slimme laadpunten en de toepassingen daarvan.

 • Dynamic Load Balancing: handige functie die overbelasting voorkomt.
 • Peak shaving: een maximale capaciteit instellen voor alle laadstations.
 • Gezichtsherkenning: voorkom misbruik van je station door een extra beveiliging in te stellen.
 • Gebarenherkenning: Laadzuil bedienen met eenvoudige gebaren.
 • AutoStart / Plug&Charge: direct laden zonder pasje of sleutel.
 • Abonnementen & Laadpas: jouw laadkosten automatisch verrekenen met je werkgever.

Laadpaal installateur Sneek vergelijken

De tarieven van laadpalen zijn nogal verschillend. De prijs van een laadstation voor thuis loopt uiteen tussen de €925 tot +/- €3025. De aanschafkosten hangen vooral af van het totale laadvermogen van de installatie. Hoe meer vermogen, hoe sneller je de batterij maximale hebt geladen. Daarnaast onderscheiden we slimme laadpunten met toffe mogelijkheden als Dynamic Load Balancing die een grotere investering vereisen. In de bijgaande tabel tref je de kosten laadpaal Sneek.

Type laadpaalLaadcapaciteitOplaadtijdPrijs
1-fase laadpaal3,7 kW11 uur€505- €645
1-fase laadpaal7,4 kW6 uur€535- €620
3-fase laadpaal11 kW3,6 uur€660- €750
3-fase laadpaal22 kW1,5 – 2 uur€825- €970
Gemiddelde aanschafkosten laadpaal aan huis (excl. installatie).

Populaire merken

 1. EVBox:Energieverbruik veilig verdeeld.
 2. Wallbox (wandlader): Hightech vermogen met een compacte omvang.
 3. NewMotion: profiteer van volledig inzicht in laadkosten via een online portal.
 4. Alfen: DEKRA (voorheen KEMA), CE en Z.E. Ready gecertificeerd.
 5. Mennekes: Altijd inzicht in je laadgegevens via de App.
 6. EVhub: No-nonsense laadoplossingen voor een scherpe prijs.
 7. Webasto: Populaire systemen al vanaf €595,00.
 8. Ecotap: Stevige laadpalen met 2 mm staal ter versteviging.
 9. Blue Current: Veilig en robuuste laadstations.
 10. Chargepoint: Montage aan de wand of op een paal mogelijk.
 11. Myenergi / Zappi: Laag tarief sensor om maximale besparingen te doen.
 12. Tesla Wall Connector: Razendsnel opladen van de Model X, Model S en Model 3.
 13. NRGkick: Met slimme geïntegreerde energiemeter.
 14. Andere opties: ABB, Enovates, Delta, Eaton, Etrel, Keba, Schneider Electric , Hypercharger & Tritium, Zaptec, Xcharge, Circontrol.

laadstation-thuis-vergelijken

Installatieprijzen 2022
De huidige kosten van een voordelige laadpaal installeren in Sneek bedragen tussen de €340 tot €1975. Dit wordt berekend aan de hand van of er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting aangelegd moet worden en de afstand tussen meterkast en de laadpaal. Hoe groter het perceel, hoe meer er uitgegraven moet worden en zal ook het aantal kabelmeters toenemen.

Kosten van het laadpas abonnement
Vaak wordt bij plaatsing van een laadpaal voor een elektrische auto ook een abonnement afgesloten. Dit is (zeker als jij de enige gebruiker bent) geen noodzaak, maar geeft verschillende voordelen. De kosten van deze laadpaal abonnementen bedragen circa €4,50 op maandbasis.

 • Altijd inzicht in je laadgebruik.
 • Automatisch factureren en declareren van de laadkosten.
 • instellen van laadkosten voor gastgebruik.
 • 24/7 helpdesk support.

Laadpaal bij je thuis installeren?

Achterhaal populaire deskundigen uit jouw omgeving.

Hoeveel kan ik besparen met elektrisch rijden?

Elektrisch rijden leidt tot een forse kostenbesparing. Zo’n elektrische auto en jouw thuislaadpunt heb je binnen een aantal jaar terugverdiend. Bijgaand hebben wij een rekenvoorbeeld. Nederlandse automobilisten rijden elk jaar circa 1121 kilometer per 4 weken. Hiermee ramen we wat je kunt besparen. In onze calculatie hanteren we de actuele prijzen (i.c.m een laadstation voor elektrische voortuigen in Sneek):

 • Benzine rijden 2022: €0,100/km
 • Elektrisch rijden 2022: €0,040/km
SoortPrijzen p/kmP/maandPer jaar
Benzine rijden€0,100€112,10€1345,20
Elektrisch rijden€0,040€44,84€538,08
Besparing€0,060€67,26€807,12
Gemiddelde besparing van elektrisch rijden in augustus 2022.

Laadpaal aanvragen gemeente Súdwest-Fryslân

Een elektrische auto gekocht, maar is er onvoldoende ruimte voor een eigen laadstation? En kan je nog niet laden bij een openbaar laadpunt in de straat? Je kunt dan een openbaar oplaadpunt in Sneek aanvragen bij de gemeente. De gemeente is hierin wel kritisch en kijkt onder andere naar:

 • Je hebt niet genoeg ruimte voor een eigen laadpunt.
 • Je kunt nog niet terecht bij een openbaar laadstation in de omgeving.
 • Je dient een aanvraag in voor een elektrische- of hybride auto met een minimale actieradius of accucapaciteit.

Wanneer je voldoet aan de gestelde eisen bekijkt de gemeente jouw aanvraag. De gemeente heeft altijd de beslissingsbevoegdheid als het gaat om of en in welke omgeving de laadzuil geactiveerd wordt. Ze analyseren hiervoor facetten als vindbaarheid en veiligheid. Elke EV-eigenaar kan het gebruiken. Updates en informatie kan je bekijken op www.sudwestfryslan.nl. Hier lees je bovendien of je een subsidie kunt krijgen. Meer en meer gemeenten verwijzen je door naar Openbaarladen.nl. Op dit portaal kan je vrij simpel een openbare laadpaal aanvragen. Of klik door naar Energieleverancier.

Openbare oplaadpunten zoeken (augustus 2022)

Laadstations in Sneek zijn dagelijks beschikbaar. Elke weggebruiker kan hier laden. Het is een stuk duurder dan thuis laden. De prijzen bedragen tussen de €0,300 – €0,570 p/kWh. Let op: een laadpas abonnement is een vereiste. In de onderstaande kaart check je de openbare laadstations in Sneek. Vind ook oplaadplekken en verkopers in Hemelum, Kolderwolde, Oudega, Elahuizen en Oudemirdum.

laadpaal-aan-huis-installeren

elektrisch autorijden sneek-8604

Laadpunten bij het bedrijf plaatsen

Een laadpaal bij je werk is relevant voor personeel of bezoekers. Betreft het een kantoor of bedrijf met meer dan 10 parkeervakken? Tegenwoordig is het verplicht dat 10% van de parkeerplekken een laadpunt heeft. Zakelijke laadpalen kennen daarnaast ook financiële pluspunten waaronder de regelingen bij energieleveranciers en subsidie van de overheid. Dit maakt het mogelijk om als ondernemer tot 75% van de investeringskosten af te schrijven.

 • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dankzij deze regeling kan je tot 36% van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken.
 • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL): Tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven.
 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Een mogelijkheid voor investeringen in kleine bedrijfsmiddelen, vooral toegepast voor startende bedrijven.
 • Tevens kunnen bedrijven verdienen door het laadpunt openbaar te maken en derden te laten betalen voor het gebruik.


Vaak gestelde vragen (FAQ) over elektrisch laden

Een laadstation aan huis laten installeren, wat kost het?
Een individueel laadpaal voor huis incl. de benodigde installatie kost +/- tussen de €925 en €2575. De totaalprijs wordt grotendeels bepaalt door af het type en model (wel of geen slimme functies), het totale laadvermogen, afstand tussen de meterkast en de locatie waar het station komt en of er nog iets in de meterkast moet gebeuren zoals een extra groep of een extra aardlekschakelaar.

Wat kost het om mijn auto thuis op te laden?
Je elektrische auto thuis laden is financieel gunstig. Je betaalt de kilowattuurprijs gewoon direct aan je eigen energieleverancier zoals Eneco, Engie, NLE, Energiedirect, Budget energie en Pure energie, Oxxio, PowerPeers, Vattenfall. Dit is nu ongeveer €0,225 per kWh. De kosten van elektrisch autorijden liggen tegenwoordig rond de €3,75 per 100 kilometer. Goed om te weten: een benzineauto kost al gauw €9,80 per 100 kilometer. Als je laadt met eigen zonnepanelen kost de gebruikte stroom na verloop van tijd helemaal niks meer. De huidige EV heeft zo’n 12 – 14 panelen nodig om een heel jaar lang de kunnen rijden op zonnestroom in de provincie Friesland.

Hoe gaat de installatie van het laadpunt?
De monteur zal enkele aanpassingen moeten doen in de stroomkast in de woning. Op die manier kunnen alle apparaten in de woning veilig werken. Via de meterkast loopt de kabel ondergrond naar de gewenste plek. In overeenstemming met de specialist bereken je waar het station moet komen om de werkzaamheden binnen de perken te houden. De laadpaal installateur in Sneek plaatst het oplaadpunt tegen de muur of op een losse paal.

Welke aanpassingen in mijn meterkast zijn nodig?
Al met al is elke meterkast geschikt voor het laden van een elektrische auto. Bij oudere woningen moet er vaak wel wat omgezet worden. Belangrijk is of de meterkast de 1-fase of 3-fase-aansluiting voorgeïnstalleerd heeft. De oude modellen EV’s kon men nog opladen op 220V (1-fase). De huidige auto’s kan je enkel laden met een 3-fasen aansluiting. Dit kennen we ook als krachtstroom. Zo kan je veel sneller laden. Een laadpunt installatiebedrijf in Sneek zal al dit werk voor je oplossen. De geschatte kosten van zo’n service zijn circa €1025. Belangrijk: stroomkosten voor vastrecht stijgen dan wel.

Wat voor verschil zit er tussen een type 1 en type 2 stekker?
Laadkabel + stekkers verdelen we onder intype 1 (Yazaki) en type 2 (Mennekes). Model 1 wordt vooral gebruikt door Amerikaanse en Japanse merken. Model 2 wordt met name toegepast bij merken uit Europa. Veel van de favoriete elektrische auto’s in Sneek kunnen opgeladen worden met de type 2 stekker. Ook het gros van de openbare laadpalen in Nederland (en Europa) beschikken over type 2 (Mennekes).

Kan ik aanspraak maken op subsidie voor een laadzuil thuis?
Er bestaan geen landelijke subsidies voor een eigen thuislaadpunt. Elke regio kan hier wel een eigen beleid op maken. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dit ogenblik geen subsidieregelingen voor een particuliere laadpaal aan huis. Je kunt wel een aanvraag te doen voor een openbaar laadpunt. Je kunt specifiek verzoeken of het openbare laadpunt niet al te ver van jouw woning kan komen te staan. Voor extra info verwijzen we je naar www.sudwestfryslan.nl.

Plaats een reactie